Lounais-Häme Forssan seutu

Yöpäivystyksen kohtalosta päätetään maanantaina – Yhtymäjohtajan kanta ei ole muuttunut

Yhtymäjohtaja esittää yöpäivystyksen lakkauttamista huhtikuun alusta alkaen. Yhtymähallitus päättää asiasta maanantaina.
Forssan sairaalan yöpäivystyksen lakkauttaminen on käsittelyssä maanantaina. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan sairaalan yöpäivystyksen lakkauttaminen on käsittelyssä maanantaina. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) hallituksen pitäisi ensi maanantaina päättää Forssan sairaalan yöpäivystyksen kohtalosta. Yhtymäjohtaja Katariina Korhosen päätösehdotus ei ole muuttunut kahden viikon takaisesta: Korhonen esittää, että yöpäivystys päättyy 1. huhtikuuta alkaen. Samalla päättyisivät sekä päivystyksen yöaikainen radiologinen toiminta että päivystyksen niin sanottu takapäivystyslääkäriringin toiminta.

Yhtymähallitus päätti 27. tammikuuta pidetyssä kokouksessaan yksimielisesti siirtää asian käsittelyn ensi maanantaille ja edellytti samalla tuottavuustyöryhmältä kokonaisesityksen hykyn talouden tasapainottamistoimenpiteistä.

Laskelmat päättäjien tiedossa

Korhosen mukaan lisälaskelmia kustannuksista tehtiin ja vietiin hallituksen jäsenten käyttöön. Hän ei halua avata julkisesti lukuja, mutta toteaa, että myös lakkauttamisen tuomista säästöistä laskelmat ovat olleet päättäjien käytössä viime syksystä alkaen, vaikka osa heistä on väittänyt julkisesti niiden puuttuvan.

Korhosen mukaan oli koko ajan selvää, että hänen virkavastuullaan tekemä ehdotus lakkauttamisesta tulee säilymään.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) vahvistaa yhtymäjohtajan kommentin, että päättäjien tiedossa on ollut pitkään lukuja päivystyksen osalta.

– Toinen asia on se, miten niitä luetaan, ymmärretään ja halutaan ymmärtää. Ja miten tällä halutaan tehdä politiikkaa, Lepola toteaa.

Hänen mukaansa soten kuluista ei koskaan ole mahdollisuutta saada täydellistä kustannusvaikutusta kaikesta. Hämeenlinnan kustannuksista verrattuna Forssan sairaalan päivystyksen hintaan on saatu lisäselvitystä. Sen Lepola uskoo auttavan päätöksenteossa.

– Vaikka meille nyt esitetään sopimuskauteen tiettyä hintaa, voivat palkankorotukset ja lääkärien vaikea saatavuus yövuoroihin nostaa kustannuksia esitetystä.

Lepola mainitsee tästä esimerkkinä, että kesäkuussa olisi pitänyt esittää päivystyksen korotukset ja ne tulivat Terveystalolta vasta viime tipassa lokakuussa, jolloin talousarvio oli jo pitkällä ja siksi palvelun jatkosta päättäminen oli tuossa ajassa mahdotonta.

Lepola sanoo muodostavansa viimeisen kantansa maanantaina, koska hän haluaa kuulla hallituksen jäsenten kantoja keskustelujen kautta kokouksessa.

Turvallisuuden tunne tärkeää

Forssan Lehti kysyi viime viikolla sähköpostilla yhtymähallituksen 12 päättäjältä näiden kantoja yöpäivystyksen tilanteeseen. Osa heistä on kommentoinut asiaa jo aiemmin, muutama vastasi vielä kyselyyn. Humppilan Eeva Nurmi (kesk.), Tammelan Leena Vehmas (sd.) ja Someron Pia Maavirta (kok.) eivät vastanneet mitään.

Hallituksen jäsenistä vasemmistoliiton Tapio Virtanen ja keskustan Sirkka-Liisa Anttila sekä Matti Alanko ovat kertoneet olevansa yöpäivystyksen säilyttämisen kannalla. Simo Pärssinen (kesk.) kertoi näyttävänsä säilyttämiselle vaaleanvihreää valoa, muttei hinnalla millä hyvänsä. Kukaan ei ole selkeästi sanonut olevansa lakkauttamisen kannalla.

– Yöpäivystys on osa perusterveydenhuoltoa ja sitä on tarkasteltava kokonaisuutena kuten koko hykyä. Hykyn tarjoamat palvelut tulee mitoittaa palvelemaan seudun väestön tarpeisiin kustannustehokkaalla tavalla ja pitää lähellä ne palvelut mitä on perusteltua pitää ja mihin on varaa, Pärssinen näkee.

Sairaalan tulee olla Pärssisen mukaan sairaala myös jatkossa. Houkutteleva työnantaja ja kiinnostava työpaikka, ei pelkkä terveyskeskus.

– On arvojeni vastaista hakea säästöä vaikeuttamalla ihmisten palvelujen käyttöä siirtämällä ne kauemmas ja toivoa, etteivät ihmiset hakeudu niihin kuten aiemmin. Tämä tapa loukkaa minusta kuntalaisten turvallisuuden tunnetta, mikä on tärkeä perusarvo elämässä. FL

Lue myös: Hyky etsii säästöjä muualta kuin yöpäivystyksestä – Lasten ja vanhusten palvelut yhtenä mahdollisena kohteena (FL 28.1.2020)

Kommetti: Historiallisen tunteikas päätös

Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Maanantaina hykyn yhtymähallitus on tekemässä päätöstä, joka on aiheuttanut kansassa historiallisen vahvoja tunteita. 25 vuotta sitten tapahtui vastaavaa, kun kansa osoitti mieltään synnytys- ja lastenosastojen säilyttämisen puolesta marssimalla torilta jäähallille ja adressiin kerättiin noin 10 000 nimeä.

Sairaala sai jatkoaikaa, mutta joulukuussa 2002 tapahtui se väistämätön, kun resursseja eikä rahaa ollut riittävästi.

Nyt ollaan lakkauttamassa yöpäivystystä ja taustat ovat hyvin samantyyppiset. Kävijämäärät yöpäivystyksessä ovat laskussa ja kustannukset asiakasta kohden monen mielestä turhan korkeat. Hykyn pitäisi seudun kuntien määräyksestä säästää jostain 1,4 miljoonaa euroa, kukaan lakkauttamista vastustava ei tunnu tietävän mistä.

Lakkauttamista vastustavat ovat sitä mieltä, että seutukunnan vetovoima kärsii ilman yöpäivystystä. Ainakaan yrittäjille teetetty ELVI-hankkeen alkukysely ei tätä näkemystä vahvista, sillä yksikään lähes sadasta vastanneesta yrittäjästä ei yöpäivystystä esiin nostanut.

Äänestyksestä on tulossa mielenkiintoinen. Laskin, että yöpäivystyksen jatkuminen on saamassa viisi varmaa ääntä. Varmoja lakkauttajia ei ole ilmaantunut, mutta laskisin heitäkin olevan ainakin viisi. Veikkaukseni on, että yöpäivystys säilyy äänin 7-5 tai se lakkautetaan äänin 6-6 puheenjohtajan äänen ratkaistessa.

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic