Lounais-Häme Forssan seutu

Yöpäivystyksen virkamiesvalmistelu ihmetyttää luottamushenkilöitä

Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila haluaa perusteellisemman selvityksen eri säästövaihtoehdoista Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä.
Forssan sairaalan yöpäivystyksen jatkoa käsitellään maanantaina hykyn yhtymähallituksen kokouksessa. Kuva: Tuomela Tapio
Forssan sairaalan yöpäivystyksen jatkoa käsitellään maanantaina hykyn yhtymähallituksen kokouksessa. Kuva: Tuomela Tapio

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallitus käsittelee ensi maanantaina Forssan sairaalan yöpäivystyksen kohtaloa. Yhtymäjohtaja Katariina Korhosen esitys on, että yöpäivystys lakkautetaan 1. huhtikuuta alkaen.

Edes yhtymähallituksen jäsenille ei avata asiaan liittyviä yksityiskohtia, muun muassa yöpäivystyksen kilpailutuksesta saatuja tarjouksia ennen kuin kokouksessa.

Yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on ihmeissään esityksestä.

– Kun näin esityslistan, ensireaktioni oli, että voi taivaan vallat, miten heppoisin perustein asiaa tuodaan päätettäväksi, Anttila aloittaa.

Hän ihmettelee myös, miksi yöpäivystys tuodaan yhtymähallitukseen erillisenä asiana.

– Kuulun nelihenkiseen työryhmään, joka käy säästökohteet läpi ja katsoo kokonaisuutta.

Anttilan mukaan säästöjä on saatavissa toimintatapoja muuttamalla. Erikoissairaanhoidon palveluja Forssan sairaalassa lisäämällä tulee hänen mukaansa säästöjä verrattuna hoitoon Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Yöpäivystystä voisi keventää

Ennen oman lopullisen kantansa muodostamista Anttila kaipaa vielä runsaasti lisätietoa muun muassa siitä, millaista hoitoa tarvitseva asiakkaita yöpäivystyksessä käy.

Anttilan lähtökohtana on, että yöpäivystystä ei Forssan sairaalasta lakkauteta, mutta sitä voidaan keventää esimerkiksi niin, että osa toiminnoista voidaan hoitaa konsultointina, eikä takapäivystystä tarvita.

Anttilan mukaan yöpäivystyksen lakkauttaminen olisi helppo tapa hakea säästöjä.

– Niin kauan kuin valtakunnallista sote-ratkaisua ei ole päätetty, on ennenaikaista päättää päivystyksestä. Tämä asia vaatii paljon perusteellisemman selvityksen eri vaihtoehdoista ja mitä se tarkoittaa euroissa.

Enemmän veroja

Yhtymähallitukseen kuuluva Tapio Virtanen (vas.) on Anttilan linjoilla. Hänkin kaipaa lisäselvityksiä ennen kuin päätös yöpäivystyksen kohtalosta tehdään.

– Tämä on väärä toimintalinja. Hallituksen jäsenillä pitäisi olla enemmän aikaa valmistautua, Virtanen sanoo viitaten esityslistan niukkaan tiedotuslinjaan.

Virtasen mielipide on, että taloudellisesta tilanteesta huolimatta jostain muusta on karsittava kuluja kuin yöpäivystyksestä.

– Ensin on käytävä läpi hallinto. En puhu irtisanomisista, mutta toimintatapoja on tarkasteltava ja tehostettava esimerkiksi yhdistelemällä tehtäviä. On virka- ja luottamusmiesten tehtävä pohtia, miten tämä toteutetaan.

Hän kysyy, mitä tehdään hoitolaitoksissa asuville vanhuksille, jos yöpäivystys lakkautetaan. Virtanen muistuttaa, että ambulanssien vastuu kasvaisi ja käytännössä niissä pitäisi olla lääkäri arvioimassa potilaan avuntarvetta. Se taas maksaa.

– Olen valmis siihen, että maksamme enemmän veroja, jotta yöpäivystys Forssan sairaalassa säilyy.

Terveyden turvaaminen etusijalla

Myöskään Jorma Hacklin (sd.) ei ole valmis tekemään päätöstä tässä vaiheessa ja näillä tiedoilla. Jokioisten kunnanvaltuuston puheenjohtajan mukaan on harvinaista, että poliitikot saavat näin isosta ja tärkeästä asiasta tietoa vasta kokouksen yhteydessä.

– Mielellään kävisin asiasta enemmän keskustelua. Turhan kiireellä päätöstä ollaan tekemässä. Voi olla, että maanantain kokouksessa ei päätöstä asiasta synny, Hacklin sanoo.

Hacklin ei tässä vaiheessa ota kantaa puoleen tai toiseen. Hän ei uskalla myöskään sanoa, mitkä olisivat säästökohteet, jos yöpäivystys säilytetään.

– Seudun asukkaiden terveyden turvaaminen on ensisijasta, hän sanoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat