Lounais-Häme

YouTube on lapselle kehno kaveri

 

Mediakasvattaja Viljami Tabell Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXista Hämeenlinnasta kuvaa, että vanhemmat vain antavat älykännykät ja tabletit lapsille, jotta nämä pysyisivät hiljaa ja antaisivat vanhempien olla rauhassa. Ainoa mediakasvatus on käsky jättää laitteen sormeilu, kun on ruoka- tai nukkumaanmenoaika.

Tabell vertaa, että kynän käyttöä lapset harjoittelevat vuosikausia ensin kotona ja sitten koulussa. Tableteista aikuiset aprikoivat vain, että kai niillä voisi jotain opetuspeliä pelata. Lapset jumiutuvat näin viihdekäyttöön ja keskinäiseen viestittelyyn.

– Ei aikuisen tarvitse itse laitteiden käyttöä osata. Pitää vain tietää, että niihin on sovelluksia animaation, elokuvan ja musiikin tekemiseen ja haastaa lapset tekemään… Lapset omaksuvat kyllä niiden käytön saman tien.

– Kaikki mediakäyttö kuuluu normaaliin kasvatukseen.

Mediakasvattajana Tabell osaa kertoa sosiaalisesta mediasta puistattavia kauhutarinoita, mutta pyrkii samalla motivoimaan vanhempia empaattiseen mediakasvatukseen ja keskustelevaan vuorovaikutukseen lastensa kanssa.

Jos lapsi tulee ahdistuneena kertomaan jostain näkemästään, vanhempi ei saa Tabellin mukaan missään nimessä raivostua vaan hänen pitää lapsen kanssa keskustellen puida ja selittää traumatisoiva asia läpi.

Vaikka sosiaalinen media on erottamaton osa lasten nykypäivää, heillä ei ole ymmärrystä, mitä itsestään on järkevää kertoa tai näyttää. Kertahairahdusta kuten ajattelematonta YouTube-videota ei saa netin syövereistä täysin poistettua.

– Nuorilla on todella huono yksityisyyden suoja, Tabell sanoo.

Sovellusten ikärajat paukkuvat, eikä alhainen ikärajakaan takaa juuri mitään.

Raa’an materiaalin näkeminen on hyvin todennäköistä, sillä linkkien lähettäminen on erittäin helppoa. Linkki voi sisältää teloituksia, kidutusta, eläinrääkkäystä tai vaikka lapsipornoa.

– Siellä voi olla niin sairasta tavaraa, mitä vain voi kuvitella, Tabell sanoo.

Kiusaaminen on netissä ajasta riippumatonta, julmaa ja kasvotonta. Viljami Tabell kehottaa heti nettikiusaamiseen törmätessä keräämään todistusaineistoa esimerkiksi ruutukaappauksella ja ottamaan sitten yhteyttä kiusaajan vanhempiin ja tarvittaessa Ankkuri-tiimiin ja viime kädessä poliisiin.

– Vanhempien kannattaa pitää yhtenäistä linjaa, nollatoleranssia kiusaamiseen.

Pelaaminen on YouTube-videoiden ja viestittelyn ohella lasten ja nuorten suosituinta ajankulua netissä. Tabell kannustaa vanhempia mukaan pelailuun, sillä se avaa luontaisen keskusteluyhteyden lapsiin ja mediankäyttöön.

– Ala-asteikäiset lapset toivovatkin, että vanhemmat pelaisivat heidän kanssaan.

– Pelaaminen on tosi iso osa lasten elämää. On kummallista, jos vanhemmat sanoutuvat siitä pois.

Pelien ikärajoista tahtoo perheessä kuin perheessä tulla kinaa.

– On hyvä, että vanhemmilla on yhtenäinen käytäntö, ettei ainakaan ala-asteikäinen saa pelata K18-pelejä.

Ikärajojen ja pelaamisen valvonta on tosin vaikeaa.

Lapselle asetettu ruutuaika on Tabellista hyvä käytäntö, kunhan vanhemmat ottavat huomioon, mitä lapsi tekee laitteella. Viihdekäyttö on eri asia kuin omien animaatioiden tai musiikin teko.

Hyviä käytäntöjä ovat myös kännykkäparkki kotona, mediankäyttösopimus ja ratsaussopimus, jonka turvin isä tai äiti voi katsoa, mitä lapsi on älykännykällä tehnyt. FL

 

Forssan Lehti ja Kulttuuriyhdistys Kuvio toteuttavat yhdessä juttusarjan, jolla juhlitaan 100-vuotista Suomea ja Forssan Lehteä. Mediakasvattaja Viljami Tabellin teesit kuvaavat YouTube-ajan Suomea.

Uusimmat

Fingerpori

comic