Lounais-Häme Ypäjä

Ypäfemma tukee lapsia ja nuoria – Matalan kynnyksen palvelu alkoi Ypäjällä

Ypäfemma on Ypäjällä alkanut palvelu, jolla tuetaan lasten ja nuorten hyvinvointia. Kuntaan on sijoitettu viisi lapsia ja nuoria palvelevaa ja Ypäfemman logolla varustettua paikkaa.
Perttulan koulua käyvät 11-vuotias Lilli Reittonen ja 10-vuotias Eeli Reittonen kävivät toimintakeskuksessa tutustumassa Ypäfemmaan. Kuva: Tiina Naula

Ypäfemma on Ypäjällä alkanut palvelu, jolla tuetaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

– Ypäfemma on matalan kynnyksen palvelu lapsille ja nuorille. Madallamme sen avulla kynnystä lasten ja nuorten sekä yhteiskunnallisten rakenteiden välillä, Ypäjän kunnan viestintä- ja elinvoimasuunnittelija Inka Stormi kertoo.

Kuntaan on sijoitettu viisi Ypäfemman logolla varustettua paikkaa, joihin lapset ja nuoret ovat tervetulleita hakemaan apua tai kysymään neuvoa niiden aukioloaikoina. Nämä paikat ovat kirjasto, toimintakeskus, kunnantalo, kirkkoherranvirasto ja kunnan vapaa-aikatoimisto.

– Ypäfemmassa voi esimerkiksi ladata puhelinta, käydä vessassa, juoda vettä, pitää sadetta tai pyytää aikuiselta apua mihin tahansa pulmaan. Kontaktihenkilöinä Ypäfemman pisteissä ovat kunnan ja seurakunnan henkilöstöön kuuluvat. Tarvittaessa he voivat myös ohjata lapsen tai nuoren eteenpäin saamaan apua, Stormi kertoo.

Stormin mukaan pisteeseen voi tulla millä tahansa asialla eikä tulijalla tarvitse välttämättä olla mitään pulmaa, johon kysyä apua. Lapsi tai nuori voi esimerkiksi tulla sisätiloihin, jos odottaa vaikkapa jonkin harrastuksen alkua.

Ypäjällä on kivaa, eskarilaiset Atte Kärkkäinen, Jonne Kaunela, Riku Vaittinen (takana) ja Elsa Hossi, Aino Vilhonen ja Jasna Viitanen totesivat yhteen ääneen. Kuva: Tiina Naula

 

Ypäfemma otettiin käyttöön ystävänpäivänä, jolloin pisteet olivat avoinna ensimmäistä kertaa ja kaikkiaan 17 lasta ja nuorta kiersi paikoissa tutustumassa uuteen palveluun. Monet kiersivät paikasta toiseen kaveriporukalla.

– Ypäfemma pohjautuu kunnan strategiaan, jonka painopisteisiin kuuluvat lapsiperheet, nuoret ja ypäjäläinen arki. Ypäfemma on myös valtakunnallisen LAPE-hankkeen jalkauttamiseen liittyvä uusi konkreettinen palvelu lapsille ja nuorille. LAPE-hankkeen kärkiteema on Yhdessä, ja tavoitteena on ollut lisätä lasten ja nuorten ja perheiden hyvinvointia ja tuottaa heille matalan kynnyksen palveluja, Stormi kertoo.

 

Lue myös: Suuret tavoitteet Kanta-Hämeessä: Maakunnasta “onnellisten ihmisten sydänmaa” ja valttikortiksi lapsiystävällisyys

 

Ystävänpäivän iltana Ypäfemmasta keskusteltiin nuorisotila Haavissa, ja paikalla oli myös Kartanon koulun uusi rehtori Juha Kraapo. Haavissa järjestettiin samana iltana myös yhteistä toimintaa Ypäjän nuorille ja Hevosopiston opiskelijoille. Tämä on jatkoa yhteiselle toiminnalle, josta esimerkkinä on viime syksynä järjestetty ja suosituksi osoittautunut Ypäjä Amazing Race -tapahtuma.

– Tarkoituksena on kehittää edelleen ypäjäläisten nuorten ja Hevosopiston opiskelijoiden osallisuutta ja keskinäisiä kohtaamisia kunnassa, Stormi sanoo.

 

Stormin mukaan Ypäjällä on luvassa myös lisää Ypäfemmaan liittyviä tapahtumia. Tulevaisuudessa toiveena on, että mukaan saataisiin myös yrityksiä.

Perttulan koulun viidesluokkalainen Lilli Reittonen, 11, ja kolmasluokkalainen Eeli Reittonen, 10, olivat tutustumassa Ypäfemmaan toimintakeskuksessa.

– Kuulimme Ypäfemmasta koulun päivänavauksessa. On kiva, että lapsille ja nuorille järjestetään tällaista palvelua, Lilli ja Eeli Reittonen sanovat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic