Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjä ei käy kuntalaisten kukkarolla, vaan lähtee tasapainottamaan taloutta rakenteellisin muutoksin

Käynnissä oleva kiinteistöjen kartoitus laajentaa kunnan veropohjaa.

Ypäjä säilyttää sekä tuloveroprosentin että kiinteistöveroprosentit ennallaan. Syyskuisen valtuustoseminaarin linja pysyy, vaikka tasapainotettavaa ensi vuoden budjetissa on noin 0,5 miljoonaa euroa.

Valtuusto päätti torstain kokouksessaan keskustelematta, että tulovero kannetaan ensi vuonna Ypäjällä nykyisen 21,50:n mukaan. Tuloveroprosenttia korotettiin syksyllä 2016 0,50:lla.

– Olen sitä mieltä, että emme lähde kuntalaisten kukkaroille, vaan kunnan rakenteet muutetaan vastaamaan kunnan tulopohjaa, alusti vt. kunnanjohtaja Sam Vuorinen päätöstä.

Kunta ja Vuorinen ovat sosiaalisessa mediassa kannustaneet kuntalaisia mukaan osallistavaan budjetointiin. Kysely oli avoinna kunnan verkkosivuilla torstaihin asti.

Viestejä on voinut toimittaa Ypäjän kunnalle myös joko sähköpostilla, perinteisellä kirjeellä tai valtuutettuihin yhteyttä ottamalla.

Ideat ja ajatukset otetaan Vuorisen mukaan harkintaan ja huomioon ensi vuoden talousarvion valmistelutyössä.

– Asukkaat ovat mukana pohtimassa ja myös päättämässä siitä, mihin taloudelliset resurssit käytetään. Miten esimerkiksi kevyen liikenteenväylät ja viheralueet toteutetaan? Mitä ylläpidetään ja mikä on tarpeetonta, Vuorinen selvensi Facebook-päivityksessään.

Rakenteiden muutosta tai tasapainotusideoita ei valtuustosalissa vielä avattu, mutta käynnissä olevan kiinteistöjen kartoitus laajentaa Vuorisen arvion mukaan veropohjaa. Kunta selvittää alueellaan olevien kiinteistöjen tiedot ja niiden verotuksen ajan tasalle.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on ensi vuonna 1,0. Vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti on 0,60, muun asuinrakennuksen 1,50, rakentamattoman rakennuspaikan 3,00 ja voimalaitosten 3,10.

Yleishyödyllisiä yhteisöjä Ypäjällä ei veroteta.

Yhtä vaitonaisena valtuusto otti vastaan Vuorisen viestin hänen valinnastaan Myrskylän kunnanjohtajaksi.

Vuorinen valittiin Myrskylään maanantaina, ja valinta saa lainvoiman 20. joulukuuta.

– Siinä vaiheessa irtisanoudun Ypäjältä. Minulla on kahden kuukauden irtisanomisaika, ja kunta päättää haluaako se pitää minut töissä tuon ajan. Lomia on pitämättä, hän muistutti valtuustoa.

Myrskylässä Vuoriselle määriteltiin kuuden kuukauden koeaika. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic