Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjä korottaa tuloveroprosenttia – Kunnan alijäämäkierre on katkaistava

"Päätös tuloveroprosentin nostosta on kipeä, mutta kaikki Suomen kunnat joutuvat nyt Helsinkiä lukuun ottamatta pohtimaan verojen korotusta."
Ypäjän kunta nostaa tuloveroprosenttiaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjän kunta nostaa tuloveroprosenttiaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjän kunta korottaa tuloveroprosenttiaan ensi vuodeksi. Kunnanvaltuusto päätti, että tuloveroprosentti nousee nykyisestä 21,50:stä ensi vuonna 22:een. Perusteluna korotukseen on, että vuosi 2020 on merkityksellinen kunnan alijäämäkierteen katkaisemiseksi. Nyt tehtävällä päätöksellä todetaan olevan merkittävä vaikutus kunnan tulevaisuuteen ja sen taloudelliseen kantokykyyn. Edellisten tilikausien ylijäämän todetaan sulaneen kokonaan tai ainakin laskeneen merkittävästi jo vuoden 2019 jälkeen.

Vuonna 2018 kunnan tilinpäätös jäi 966 000 euroa miinukselle, ja kunnanjohtaja Riikka Riihimäen mukaan tälle vuodelle ennakoidaan noin 900 000 euron miinusmerkkistä tulosta.

– Päätös tuloveroprosentin nostosta on kipeä, mutta kaikki Suomen kunnat joutuvat nyt Helsinkiä lukuun ottamatta pohtimaan verojen korotusta, Riihimäki sanoi.

Päätös syntyi kahden äänestyksen jälkeen

Päätös tuloveroprosentin korotuksesta 0,50 prosenttiyksiköllä syntyi kahden äänestyksen jälkeen. Pohjaehdotuksena olleen kunnanhallituksen esityksen mukaan tuloveroprosenttia olisi korotettu 0,75 prosenttiyksiköllä 22,25:een.

Päätökseksi tuli Keijo Leppäsen (kesk.) esitys tuloveroprosentin nostosta 22:een. Häntä kannattivat Heikki Levomäki (kesk.) ja Olli-Pekka Kaunela (kesk.). Leppäsen esitys voitti äänin 9–7, 5 tyhjää, pohjaehdotuksena olleen kunnanhallituksen esityksen.

Leppäsen esityksen puolesta äänestivät Matti Alanko (kesk.), Mirja Jokio (sd.), Taneli Käpylä (kesk.), Päivi Laine (kesk.), Vesa Oja (vas.) ja Jari Rämö (kesk.).

Kunnanhallituksen esityksen puolesta äänestivät Tapio Ahonen (kok.), Sampsa Jaakkola (kok.), Susanna Romu (kesk.), Virve Saarikoski (kok.), Markku Saastamoinen (kok.) , Janika Varjorinne-Mäkeläinen (sd.) ja Anni Vääri (kok.).

Tyhjää äänestivät Jari Hepomaa (kok.), Markku Leppälahti (kesk.), Juha Lundström (vihr.), Jenni Mäntynen (vihr.) ja Jukka Hyrsylä (sd.).

Valtuusto äänesti myös Juha Lundströmin Jenni Mäntysen kannattamana tekemästä ehdotuksesta, jonka mukaan tuloveroprosenttia ei korotettaisi. Vastaehdotuksena oli Leppäsen esitys 0,50 prosenttiyksikön korotuksesta, joka voitti äänin 17–4. Lundströmin ja Mäntysen lisäksi veronkorotusta vastaan äänestivät Hepomaa ja Hyrsylä.

Vilkas keskustelu taloudellisesta tilanteesta

Valtuusto kävi ennen tuloveroprosentista päättämistä vilkasta keskustelua kunnan taloudellisesta tilanteesta.

Leppälahti totesi miten sosiaali- ja terveyspuolen menot aiheuttavat kunnille suuria haasteita.

– Sosiaalipuolelle tarvitaan seudullista yhteistyötä, jotta kustannuksia saadaan alas, Leppälahti sanoi ja kiinnitti huomiota myös kunnalle kuluja tuovaan Siwan rakennukseen.

Saastamoinen näki veronkorotuksen toimivan puskurina tulevien vuosien haasteita varten. Saastamoinen totesi myös, että seudullisessa ja maakunnallisessa yhteistyössä mukana oleminen on Ypäjän kunnalle kärkiasioita.

Mäntynen huomautti, ettei verojen korotus ratkaise kaikkea vaan kunnalta tarvitaan kuntalaisia kohtaan myös kannustavia toimia. Mäntynen ja Lundström totesivat, että kunta voisi myydä kiinteistömassaansa ja maaomaisuuttaan.

Alanko otti esiin, että sote-puolen kulut pitäisi perata tarkkaan ja selvittää mihin rahat menevät.

Kiinteistöveroprosentit säilyvät Ypäjällä ensi vuonna ennallaan. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,00, vakituisessa asuinrakennuksessa 0,60, muussa asuinrakennuksessa 1,50, rakentamattomassa rakennuspaikassa 3,00 ja voimalaitoksissa 3,10 prosenttia. Yleishyödyllisiä yhteisöjä ei veroteta. FL

Lue lisää:  Ypäjä on nostamassa tuloveroprosenttia – Edessä silti radikaaleja säästötoimia

Valtuusto käsitteli myös Caissaniemen kohtaloa:  Caissaniemen myynti uudelleen valmisteltavaksi

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

2.4.2020

Uusimmat