Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjä on nostamassa tuloveroprosenttia – Edessä silti radikaaleja säästötoimia

Kunnanjohtaja Riikka Riihimäen mukaan edessä on silti radikaaleja säästötoimia.
Ypäjän kunnantalolla mietitään kuumeisesti, mistä kunta löytää radikaalejakin säästökohteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjän kunnantalolla mietitään kuumeisesti, mistä kunta löytää radikaalejakin säästökohteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjän vt. kunnanjohtaja Riikka Riihimäki kuvailee ensi vuoden talousarviota erittäin merkitykselliseksi tulevien vuosien taloudellisen kantokyvyn osalta, sillä alijäämäkierre on hänen mukaansa saatava katkaistua. Edellisten tilikausien ylijäämä on Riihimäen mukaan sulanut kokonaan tai ainakin merkittävästi laskenut vuoden 2019 jälkeen. Vuonna 2018 Ypäjän kunnan tilinpäätös jäi 966 000 euroa miinukselle.

Tästä Ypäjän kunnanhallitus esittää 14. marraskuuta kokoontuvalle valtuustolle, että Ypäjän tuloveroprosentti korotetaan nykyisestä 21,50:stä ensi vuoden alusta alkaen 22,25:een.

– Veroprosentin nostolla saadaan reilun 200 000 euron lisätulot kunnan kassaan. Talousarviota kohentaa myös marraskuun alussa julkaistu, Ypäjän kannalta positiivinen tieto valtionosuuksista, Riihimäki kertoo.

Riihimäen alkuperäinen esitys oli 0,50 prosenttiyksikön korotus, mutta hän muutti esitystään hallituksen kokouksessa. Hallitus hyväksyi 0,75 prosenttiyksikön noston yksimielisesti.

Pelkkä veroprosentin nosto ei riitä pysäyttämään luisua alijäämään. Sen johdosta Ypäjällä pitää edelleen tehdä radikaaleja ratkaisuja menojen karsimiseksi.

– Niiden vaikutus ei näy heti, myös siksi veroprosenttia on nostettava. Virkamiehet ovat kuulleet eri tahoja ja tekevät päättäjille esityksen konkreettisista toimenpiteistä. Se esitellään vuodenvaihteen tienoilla, kunnanjohtaja sanoo.

Kiinteistöveroprosentit säilyvät ensi vuonna ennallaan, mikäli valtuusto hyväksyy hallituksen esityksen. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,00, vakituisessa asuinrakennuksessa 0,60, muussa asuinrakennuksessa 1,50, rakentamattomassa rakennuspaikassa 3,00 ja voimalaitoksissa 3,10 prosenttia. Yleishyödyllisiä yhteisöjä ei veroteta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

5.4.2020