Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjä pitää verot ennallaan

Kunnanhallitus ohjeisti virkamiehet talouden tasapainottamiseen.
Ypäjä ei aio nostaa veroprosenttejaan, vaikka ensi vuoden talous näyttää kiristyvän.

Ypäjä ryhtyy hahmottelemaan ensi vuoden talousarviota nykyisten veroprosenttien pohjalta.

– Talousarviotyö on oikeastaan vasta käynnistymässä. Uhkana tietysti on alijäämäinen talousarvio, mutta tavoitteena on tasapainottaminen, toteaa kunnan talouspäällikkö Pirjo-Maarit Hellman.

Kunnanhallitus asetti hallintokunnille tavoitteeksi viime vuonna tehdyssä taloussuunnitelmassa pysymisen. Suunnitelma osoittaa ensi vuodelle noin 240 000 euron alijäämää.

– Sen korkeintaan pystymme hyväksymään. Tällä hetkellä nousupaineita on ja näyttää, että alijäämä olisi kasvamassa huomattavasti suuremmaksi. Säästöpaine on satojatuhansia euroja, kunnanjohtaja Sam Vuorinen sanoo.

Vuorisen mukaan ensimmäinen konkreettinen toimi tapahtuu jo tänä aamuna, kun johtoryhmä käy läpi henkilöstön eläköitymiset ja määräaikaiset työsuhteet, joiden jatko on katkolla.

Ypäjän kunnanvaltuusto päätti aiemmin seminaarissaan, että käyttötalouden kokonaismenot eivät kasva vuoden 2018 talousarviosta. Kasvua tuovat vain palkkojen yleiskorotukset henkilöstömenoihin.

– Määräaikaisten toimien jatkamisessa on noudatettava tarkkaa tapauskohtaista harkintaa, Hellman kertoo.

 

Valtionosuudet ovat laskussa myös Ypäjällä. Ennakkolaskelman mukaan luvassa on 3,9 prosentin lasku. Sen sijaan elokuisen veroennusteen mukaan vuonna 2019 Ypäjän verotulot kasvavat 3,8 prosenttia tämän vuoden kertymään verrattuna.

Muuttujia talouden tasapainottamisessa on tässä vaiheessa vuotta vielä useita. Hellmanin mukaan vielä on vaikea ennustaa missä luvuissa talousarviossa ensi vuonna liikuntaan.

– Palkkakustannuksia kasvattaa yleiskorotusten lisäksi kilpailukykysopimuksen lomarahaleikkauksen päättymine. Henkilöstökulujen kasvua kompensoi jonkin verran sosiaalivakuutusmaksuprosenttien lasku, Hellman kertoo

Hän muistuttaa. että lisäksi talousarviossa on varauduttava sosiaali- ja terveydenhuollon maksuosuuksien muutoksiin. Ne tarkentuvat loppuvuoden aikana. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat