Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjä pyyhki Caissaniemi-rahat tältä vuodelta, investoinneille iskee kielto

Talousarviota laaditaan tiukasti kunnan taloustilanteen mukaan. Kuntalaisilta kysytään painotuksia ja ideoita.
Ypäjän kunta pyytää Caissaniemestä hinta-arvioita kiinteistövälittäjiltä ja kyselee yhteistyöhaluja kumppaneiltaan. Kuva: Tapio Tuomela
Ypäjän kunta pyytää Caissaniemestä hinta-arvioita kiinteistövälittäjiltä ja kyselee yhteistyöhaluja kumppaneiltaan. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjällä ei nyt suunnitella uusia investointeja. Kunnanhallitus päätti linjauksesta ohjeistaessaan lautakuntia ensi vuoden talousarvion laadintaan ja pidemmän tähtäyksen taloussuunnitteluun.

– Investoinnin voi saada läpi vain, jos se lisää kunnan elinvoimaa ja sen kustannukset voidaan kattaa investoinnin tuottamilla tuloilla tulevina vuosina, toteaa kunnanjohtaja Riikka Riihimäki.

Linjauksen taustalla on kunnan yleinen taloustilanne.

Poikkeuksena säännössä ovat vain äkilliset korjausinvestoinnit, joihin varaudutaan talousarvion käyttötalousosassa.

Mikäli Ypäjällä ilmenee tarvetta korjausinvestointeihin, hankkeet on hyväksytettävä kunnanhallituksessa ennen prosessin aloittamista. Vasta sen jälkeen se voidaan ottaa investointiohjelmaan.

Menot pidetään kurissa, pitää saada myös laskuun

Ypäjä aikoo pitää ensi vuoden menot kurissa, vain palkat yleiskorotuksilla, sivukulut ja sosiaali- ja terveydenhuollon menot saavat elää ylöspäin.

Menojen pitää myös lähteä laskuun, sillä päämääränä on, että jokainen toimiala karsii kulujaan tulevina vuosina. Lautakuntien pitää kunnanhallituksen ohjeen mukaan arvioida talousarviota laatiessaan kriittisesti omia palvelujaan, toiminnan tuloksellisuutta ja henkilömitoitusta.

– Esimerkiksi asukasmäärän laskun vaikutus tulee näkyä talousarvioesityksessä. Huomioon on otettava myös seuraavien vuosien aikana tapahtuvat muutokset kuten seutuyhteistyö, Riihimäki tarkentaa.

Tekemistä ja varoja asukkaille tärkeisiin asioihin

Uudenlaisia toiminnan ja talouden asemia ja rakenteita Ypäjä ryhtyy etsimään yhdessä kuntalaisten kanssa.

– Haluamme tietää mitkä asiat ovat kuntalaisille tärkeitä ja merkityksellisiä. Kunta suuntaa tekemistään ja varojaan sitten niihin.

Kuntalaisten yhteinen ideointi-ilta järjestetään 22. lokakuuta kello 18 kunnantalolla.

Lue myös: Caissaniemen myymisestä vilkas keskustelu Ypäjällä – Valtuusto määräsi myyntihinnan alarajaksi 600 000 euroa

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic