Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjä siirtyy yhtenäiskouluun

Ypäjänkylän koulu sulkee kevään jälkeen ovensa. Viidesluokkalaisten kohtalo ratkeaa lähiaikoina.
Ypäjänkylän koulu sulkee ovensa ensi kesänä. Kuva: Tuomela Tapio

Ypäjän sivistyslautakunta esittää kunnanhallitukselle kunnanvaltuustolle esitettäväksi, että Ypäjänkylän koulu lakkautetaan tämän kevätlukukauden jälkeen eli 31. heinäkuuta ja että Ypäjän kuntaan muodostetaan yhtenäiskoulu 1.8. alkaen.

Muutoksiin kuuluu se, että ainakin kuudesluokkalaiset siirtyvät Kartanon koululle ensi syksynä. Myös viidesluokkalaisten sijoittaminen Kartanolle on mahdollista.

– Vaihtoehtoja on pohdittu aika laajalla ryhmällä. Tällä hetkellä virkakunnasta, siis rehtorit, erityisopettajat, esikouluopettajat, varhaiskasvatusjohtaja ja sivistystoimenjohtaja eli minä, vaikuttaisi parhaalta vaihtoehdolta siirtää myös viidesluokkalaiset Kartanon kouluun jo ensi syksynä. On tehty selvitystyö tilojen ja opetuksen järjestämisen suhteen, mutta molempia vaihtoehtoja kartoitetaan toki edelleen, sanoo kirjastonjohtaja-sivistystoimenjohtaja Jasmiina Sillanpää.

Molemmat vaihtoehdot esitellään sivistyslautakunnalle linjattavaksi vielä helmi- tai maaliskuussa.

 

Yhtenäiskoulu toimii kahdessa toimipisteessä, Kartanon koulussa ja Perttulan koulussa, mutta hallinnollisesti yhtenä yksikkönä saman rehtorin alaisuudessa. Perttulan koulussa on lisäksi opettaja, joka vastaa oman virkansa ohella koulun arkiasioiden pyörimisestä.

Opetushenkilöstön tehtäväkuvaukset tarkistetaan. Irtisanomisia ei koidu. Säästö henkilöstökuluista tapahtuu määräaikaisista sopimuksista ja punnitsemalla mahdollisesti avoimeksi tulevien virkojen täyttöä.

Oppilashuoltopalvelut Ypäjä ostaa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymältä.

Koulukuljetukset kilpailutetaan tänä keväänä.

 

Lue myös: ”Olemme surullisia mutta alistuneita” – Viimeinen kyläkoulu kiinni keväällä, Ypäjä hioo yhtenäiskoulun mallia (23.1.2019)

 

Ypäjänkylän koulun lakkauttamisen arvioidaan säästävän noin 100 000 euroa, josta puolet koituu opetustoimen henkilöstökuluista ja toinen puoli yhteensä ylläpitokustannusten sekä puhtaus- ja ruokapalveluiden kustannuksista. Tämän lisäksi tuottoa seuraa kiinteistön mahdollisesta myymisestä.

Ypäjänkylän koulun lakkauttaminen on huomioitu Ypäjän tämän vuoden talousarviossa. Lisäksi kunnan strategiassa on linjattu siirtyminen yhtenäiskouluun. Päätösten taustalla on sekä lapsimäärän että valtionosuuksien lasku.

Kokonaisoppilasmäärä laskee Ypäjällä ennusteiden mukaan nykyisestä 214 oppilaasta 173 oppilaaseen keväällä 2025. Aloittavan ikäluokan koko jää alle 20 oppilaan jo syksyllä 2021.

Kouluverkkomuutoksen tiedotus- ja kuulemistilaisuudessa 21.1. yleisö tiedusteli vain nykyisten tilojen riittävyyttä kaikille oppilaille. Kirjallisia lausuntoja ei jätetty lainkaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic