Lounais-Häme

Ypäjäkin aloittaa tiukan säästökuurin

Ypäjän kunta aikoo säilyttää tuloveroprosentin nykyisessä 21,50:ssä. Myöskään kiinteistöveroprosentteihin ei kajota, mikäli valtuusto hyväksyy kunnanhallituksen esityksen.

-Tuloveroprosentin nostaminen on huono tie ja Ypäjällä ollaan jo nyt maan keskiarvon yläpuolella, perustelee vt. kunnanjohtaja Sam Vuorinen.

Vuorisen alkuperäinen esitys oli, että yleistä kiinteistöveroprosenttia olisi nostettu yhdellä prosentin kymmenyksellä. Tämä olisi tuonut kunnan kassaan noin 25 000 euron lisätulot. Matti Alanko (kesk.) esitti, ettei korotusta tehdä. Äänestyksessä kunnanjohtajan esitys hävisi äänin 7–0.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on siis jatkossakin 1,0. Vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti on 0,60, muun asuinrakennuksen 1,50, rakentamattoman rakennuspaikan 3,00 ja voimalaitosten 3,10.

Yleishyödyllisiä yhteisöjä Ypäjällä ei veroteta jatkossakaan.

Valtionosuusennusteen mukaan valtionosuudet pienenevät ensi vuonna noin 600 000 eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna. Valtionosuuksien pudotuksella on merkittävä vaikutus vuoden 2018 talousarvioluonnoksen alijäämän määrään. Vuorisen mukaan tämän hetken tiedoilla Ypäjän ensi vuoden talousarvio on jäämässä 830 000 euroa alijäämäiseksi.

Kunnanhallitus asetti säästötavoitteen talousarviovuodelle 2018 ja velvoitti johtoryhmän tarkentamaan lopullisen talousarvion sen mukaisesti. Eri hallintoalojen edellytetään säästävän yhteensä noin 300 000 euroa ensi vuoden kulurakenteista.

-Nyt pitää laittaa juustohöylä syrjään ja etsiä säästöjä kakkulapion avulla. Talousarvio puretaan käytännössä osiin ja kaikki pienet purot katsotaan, Vuorinen kommentoi.

Talousarvion käsittelyä jatketaan kunnanhallituksessa 21. marraskuuta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti