Lounais-Häme

Ypäjäläinen Akseli Heinonen suorittaa varusmiespalvelusta Rannikkoprikaatissa – Palveluspaikan valinta voi tukea tulevaa ammattia

Ypäjäläinen Akseli Heinonen suorittaa palvelustaan Rannikkoprikaatissa.
Parasta varusmiespalveluksessa on Akseli Heinosen mielestä ollut ehdottomasti hyvät tupakaverit ja joukkuehenki. Kohortointi puolestaan takaa pitkät lomat läheisten luona, ypäjäläinen Heinonen lisää. Kuva: Pauli Vine
Parasta varusmiespalveluksessa on Akseli Heinosen mielestä ollut ehdottomasti hyvät tupakaverit ja joukkuehenki. Kohortointi puolestaan takaa pitkät lomat läheisten luona, ypäjäläinen Heinonen lisää. Kuva: Pauli Vine

Ypäjäläinen Akseli Heinonen päätti lähteä suorittamaan varusmiespalvelustaan Rannikkoprikaatin Merikomppaniaan.

Palveluspaikan valinta oli luonteva, sillä siviilissä mies opiskelee merenkulkualaa.

– Opiskelen Raumalla vahtikonemestariksi, ja palveluspaikkana Upinniemi oli minulle alusta asti selkeä, Heinonen perustelee.

Hän aloitti palveluksensa Kirkkonummen Upinniemessä Rannikkoprikaatissa 6. heinäkuuta. Se on rannikkotaisteluihin erikoistunut merivoimien valmiusyhtymä.

Suurin osa prikaatin varusmiehistä tulee palvelukseen Etelä-Suomesta.

Pidempi loma-aika sopii Heinoselle

Poikkeusolojen aikana varusmiespalvelus suoritetaan eri osastoissa eli kohorteissa.

Heinosen mielestä kohortoinnin tuoma pidempi loma-aika on vain ja ainoastaan hyvä asia.

– Näin pitkämatkalaisena saan olla pidemmän ajan kavereideni ja läheisteni kanssa, Heinonen sanoo.

Sotilasvala meren äärellä, ilman yleisöä

Heinonen vannoi sotilasvalansa Upinniemessä järjestetyssä tilaisuudessa sunnuntaina 9. elokuuta yhdessä noin 900 muun alokkaan kanssa.

– Vala oli arvokas ja hieno tilaisuus sotilasperinteineen, Heinonen sanoo.

Sotilasvala tai sotilasvakuutus on ollut perinteisesti koko perheen juhlapäivä. Saapumiserän 2/20 sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuus järjestettiin Upinniemessä poikkeusolojen vuoksi ilman yleisöä.

Rannikkoprikaati taltioi tapahtumasta videokoosteen, joka on nähtävillä Merivoimien Facebook-sivuilla. Näin prikaati mahdollisti myös läheisten osallistumisen alokkaiden tärkeään päivään.

Upinniemessä sotilasvala vannotaan meren äärellä. Sotilasvalan otti vastaan Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Janne Huusko. Hän korosti puheessaan asevelvollisuusjärjestelmän tärkeää yhteiskunnallista asemaa sekä jokaisen sotilaan tehtävän tärkeyttä. Puheessa käsiteltiin myös koronaviruksen aiheuttamassa uhkaympäristössä toimimista.

Kommodori Huusko nimitti 2/20 saapumiserän rannikkojoukkoihin siirtyvät alokkaat tykkimiehiksi ja laivastojoukkoihin siirtyvät alokkaat matruuseiksi.

Rannikkoprikaati

Rannikkoprikaatissa palvelee ammattisotilaita, siviilivirkamiehiä sekä varusmiehiä, joiden palvelusta ohjaa prikaatin motto ”Valvonta – valmius – vaativa koulutus”.

Prikaatin vastuualue kattaa rantaviivan ja saariston aina itärajalta Hankoniemen länsipuolelle.

Rannikkoprikaatin tehtäviin kuuluu tuottaa tunnistettua meritilannekuvaa vastuualueeltaan sekä kouluttaa suorituskykyisiä joukkoja normaali- sekä poikkeusolojen tehtäviin.

Prikaatin varsinainen päätehtävä on mereltä suuntautuvan hyökkäyksen torjunta yhteisenä merioperaationa muiden merivoimien joukkojen kanssa.

Myös kauppamerenkulun suojaaminen on yksi merivoimien keskeisistä tehtävistä.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic