Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjäläiset Närväset antoivat lihakarjalle lähtöpassit – Maitoauto kurvaa pihaan maaliskuussa

Iina ja Petri Närvänen ovat kasvattaneet vajaa kymmenen vuotta lihakarjaa. Ensi viikosta alkaen tilalla lypsetään lehmiä. Tuotantosuunnan muutos on tarkkojen laskelmien tulos.
Iina ja Petri Närvänen pääsevät ensi viikolla lypsyhommiin. Tila työllistää heidät. Peltotöissä apuna käytetään urakoitsijoita. Kuva: Tapio Tuomela
Iina ja Petri Närvänen pääsevät ensi viikolla lypsyhommiin. Tila työllistää heidät. Peltotöissä apuna käytetään urakoitsijoita. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjäläiset Iina ja Petri Närvänen ovat uuden edessä.

He ajavat ensi viikolla ensimmäiset lehmät pihatosta tilan vastavalmistuneelle lypsyasemalle. Maitoauto alkaa kurvata pihaan maaliskuussa.

– Asteikolla yhdestä kymmeneen, jännitys on yksitoista. Voi olla, että eläimet yllättävät, ja kaikki menee kuin tanssi, tai sitten ei, Iina Närvänen hymyilee.

Uuteen tuotantosuuntaan siirtymistä helpottavat hyvä tukiverkosto ja kolmen vuoden aikana tehdyt tarkat suunnitelmat.

– Tämä on järkevä investointi. Ei tätä muuten olisi tehty.

”Maitomäärän näkee joka päivä”

Närväset ovat kasvattaneet lihakarjaa vuonna 2011 tehdystä sukupolvenvaihdoksesta lähtien.

Laatu kasvoi vuosi vuodelta, mutta tuotto laahasi jäljessä. EU:n uuden tukikauden kynnyksellä vahvistui tunne, että jotakin on tehtävä.

– Jatkossa pystymme itse vaikuttamaan enemmän tuotantoon, ja mittareita on enemmän käytettävissä. Tällöin korjauksia pystyy tekemään nopeammin.

– Maitomäärän näkee joka päivä. Lihakarjasta tili tuli kerran vuodessa, Petri Närvänen vertaa.

Lähtökohdat ovat kunnossa

Länsi-Maidon kenttäpäällikkö Petri Uusitalo saapui hymyssä suin keskiviikkona tilalla vietettyyn avointen ovien päivään.

– Ihailen lähtökohtaa: Iinalla ja Petrillä on jalat maassa. He ovat nuoria ja voivat tarvittaessa kehittää ja laajentaa tilaa tulevaisuudessa.

Tilalla on ollut noin 60 emolehmää, joista viimeiset pistetään pois syksyllä. Lypsäviä tulee tilalle 50–60.

Närvästen lypsyasema on puoliautomatisoitu, mikä tarkoittaa, että ihminen esikäsittelee utareet ja kiinnittää lypsimet. Tämä mahdollistaa sen, että lypsettävien lehmien määrää voidaan kasvattaa joustavasti vaikka yksi kerrallaan.

– Lypsyasema on käytetty. Niitä vapautuu, kun tilat siirtyvät automaattilypsyyn, Uusitalo kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Länsi-Maidon kenttäpäällikkö Petri Uusitalo kehui lypsyasemarakennuksen olevan hyvin ja hygieenisesti tehty. Lähtökohdat ovat muutenkin otolliset, sillä investointi on huolella harkittu. Kuva: Tapio Tuomela
Länsi-Maidon kenttäpäällikkö Petri Uusitalo kehui lypsyasemarakennuksen olevan hyvin ja hygieenisesti tehty. Lähtökohdat ovat muutenkin otolliset, sillä investointi on huolella harkittu. Kuva: Tapio Tuomela

Maidon hiilijalanjälki nollaksi

Länsi-Maito tuottaa maitoa Valiolle, jonka tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä.

Närvästen luomutilan lypsyasemarakennus lämpiää maalämmöllä. Pesuvedet kierrätetään ja maidon jäähdytysvesi juotetaan lehmille, mikä puolittaa sähkönkulutuksen. Lehmät ruokitaan omalla tilalla kasvatetulla nurmella.

– Nämä ovat muualla hyväksi havaittuja ratkaisuja, Uusitalo kertoo.

Hänen mukaansa maatalousyrittäjät ovat lähteneet ympäristötalkoisiin kiitettävästi mukaan, sillä esimerkiksi Hämeenlinnassa järjestetyllä hiiliviljelykurssilla tupa oli täynnä.

Nyt kehitystyön alla ovat siemenseokset, joiden juuristo sitoisi mahdollisimman paljon hiiltä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Närväsen tilalla vietettiin keskiviikkona avoimia ovia, joissa esiteltiin uutta lypsyasemarakennusta.

Tilojen määrän vähentyminen on hidastunut

Länsi-Maidon lounaissuomalaisista tiloista 10–15 aikoo tehdä tänä vuonna uusia investointeja.

Maitotilojen määrän vähentyminen on hidastunut, mikä on ollut pakkokin, jos maidontuotanto halutaan säilyttää Suomessa.

– Olen ollut yli 30 vuotta alalla, ja uhkakuvia on ollut aina. Omaa ammattitaitoa kehittämällä ja talouspuolen mielessä pitämällä pystyy menestymään. Paljon on kiinni halusta ja motivaatiosta, Uusitalo sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic