Lounais-Häme

Ypäjäläiskuvaaja menestyi Portugalissa

 

Kun ypäjäläinen valokuvaaja Sirpa Ryyppö kuuli sunnuntai-iltana saaneensa kunniamaininnan eurooppalaisten ammattivalokuvaajien FEP European Professional Photographers of the Year -kilpailussa, ensimmäinen tunne oli ilo.

-Ihan huikeaa, ja kaiken moninkertaistaa sosiaalinen media. Ilon ja onnen voi jakaa muiden kanssa, ja se tekee siitä erityisen hienoa, Ryyppö sanoo.

Ryypön kuva On the Top sai Portugalin kilpailun muotokuvasarjassa kunniamaininnan. Sama kuva pokkasi palkinnon aiemmin tänä vuonna myös kotimaisessa Vuoden muotokuvaaja -kilpailussa.

Portugalissa mukana oli mukana yli 2000 valokuvaa ja yli 400 ammattikuvaajaa. Ryyppö oli mukana kotimaan ulkopuolella ensimmäistä kertaa. Ulkomaille meno on hänelle myös tapa kehittää ja mitata osaamista.

-Maailma on kuvia täynnä. On kova juttu, jos kuva saa ihmiset pysähtymään. Jos kuva pärjää kilpailussa, jonka jury tulee joka puolelta Eurooppaa, on se ajaton, vetoaa yli rajojen, hän pohtii.

Valokuvassa Ryyppö uskoo taitoon ja tarinaan. Tärkein on tarina. Usein se nousee kuvaustilanteesta ja luottamuksesta kuvaajan ja kuvattavan välillä.

-Ihmiset vain inspiroivat minua niin tajuttomasti. Kuvatessa käymme matkaa yhdessä, tarina nousee siitä, hän sanoo.

Tyylillisesti Ryyppö rakastaa sellaista kuvaa, jossa valo ja varjo leikkivät.

-Hyvässä kuvassa on valoa ja varjoa, hän sanoo.

Ryyppö pokkasi pääpalkinnon kotimaisessa Vuoden muotokuvaaja -kisassa myös vuonna 2010. Hän näkee, että valokuva on jo mennyt niistä ajoista eteenpäin.

-Kuva elää ajassa. Nyt mennään taas luonnollisempaan suuntaan, äärilaidasta on palattu takaisin päin, hän pohtii.

Lisää maailmanvalloitustakin on luvassa. Kansainväliset kilpailut kiinnostavat edelleen, ja niihin Ryyppö tähyää.

Eniten kuvaajaa kuitenkin ohjaa rakkaus ja intohimo työhön. Sitä löytyy edelleen, joka ikinen päivä. Arjen tekemisestä, ihmisten kohtaamisesta.

Siitä kertoo se, että kun Portugalin kilpailun palkinnot jaettiin sunnuntai-iltana, Ryyppö ei päässyt palkinnonjakotilaisuuteen. Hän oli kuvaamassa.

Mutta lauantaina Ryyppö hengähtää. Silloin hän tarjoaa asiakkaille kahvit. Palkintokahvit. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti