Lounais-Häme

Ypäjällä kyseltiin kunnan visiota ja vetovoimaa

Ypäjän valtuusto hyväksyi torstaina vuoden 2017 talousarvionsa. Talousarvioon liittynyt keskustelu ei keskittynyt niinkään talousarvion 170 000 euron alijäämään tai ensi vuoden veronkorotuksiin, vaan siihen, miten Ypäjä houkuttelevuus saadaan nousuun.

Keskustelun aloittanut Markku Saastamoinen (kok.) haastoi päättäjät näkemään yhtä vuotta kauemmaksi.

-Isona kuvana pitää olla kunnan vetovoiman kehittäminen ja lisääminen. Kunnan strategiaa pitää toteuttaa. Se ei voi olla vain visio, Saastamoinen tiivisti ja kehotti katsomaan naapurikuntiin.

-Naapureissamme on investoitu yritystoimintaan ja kouluihin ja sitä kautta on saatu lisättyä vetovoimaa.

Saastamoisen mukaan Ypäjällä investoinnit tulevaisuuteen ovat olleet täysin näkymättömissä.

Saastamoinen sai taustatukea Juha Lundströmiltä (vihr.), jonka mukaan Ypäjällä on keskitytty toiminnan pyörittämiseen mutta tulevaisuuteen panostaminen on ollut vähäistä.

Lundström vaati rakenteellisia uudistuksia ja haastoi kaikki miettimään, miten olemassa olevia palveluja ei enää menetettäisi.

-Ja yrittäjyyden kehittämisessä on otettava ryhtiä.

Pirjo-Riitta Palonen (sd.) toivoi puolestaan, että kunta käyttäisi enemmän oman kunnan yrittäjien palveluja. Häntä myös arvelutti tuloveroprosentti, joka kohoaa ensi vuonna 21,5 prosenttiin.

-Veroäyri rupeaa olemaan lähialueiden kärkipäätä.

Kunnanjohtaja Vesa Ketola huomautti, että budjetista noin 60 prosenttia menee sosiaali- ja terveysmenoihin, ja näistä menoista ei päätetä kunnassa.

Budjetin valmistelua vaikeuttikin sote-menojen 500 000 euron hyppäys, joka tuli yllättäen ja pyytämättä.

-Siihen nähden budjetin alijäämä on siedettävä, Juhani Kaunela (kesk.) totesi.

Ketola harmitteli, että kunta pystyy päättämään nykyisin niin vähästä, mikä näkyy myös kehitystyössä tai sen puutteessa.

-Niin paljon määritellään ulkoapäin. Ja uhkakuvat vain kasvavat. Tällä menolla Ypäjästä tulee Hämeenlinnan toiseksi pienin kaupunginosa, Ketola sanoi maakuntauudistukseen ja sote-ratkaisuihin liittyen.

Vetovoimatekijöistä Ketola nosti keulille Ypäjän Hevosopiston aseman turvaamisen. Markku Leppälahti (kesk.) nivoisi hevostaloutta ja yrittäjyyttä yhä vahvemmin yhteen.

-Odotan Hevosopiston strategian kytkemistä yrittäjyyteen ja seudulliseen yhteistyöhön. Sillä selviämme tulevasta, Leppälahti vakuutti ja antoi kehuja Ypäjän vahvasti edenneestä kaavoituksesta.

Kunnanjohtaja Ketola antoi valtuutetuille tiedonannon, jossa ilmoitti päättävänsä työuransa Ypäjän kunnanjohtajana toukokuun viimeisenä päivänä.

Ketolalla on pitämättömiä lomia noin kahden kuukauden edestä, joita hän vähentää pikkuhiljaa. Ketola ehtii johtaa Ypäjää kuusi vuotta ennen 68-vuotispäiviään.

-Minä väännän kyllä loppuun saakka, Ketola vakuutti eikä malttanut olla sivaltamatta Forssan väistynyttä kaupunginjohtajaa.

-Toivotaan, että Forssan kaupunki ja sitä ympäröivä maaseutu voivat tehdä enemmän konkreettista yhteistyötä Forssan uuden johtajan kanssa.

Ketolan työura päättyy samana päivänä kuin nykyvaltuuston.

Valtuutetut toivoivat, että kunnanjohtajan hakuprosessiin perehdytään huolella ja ajan kanssa.

-Mietitään millaiseen tehtävään kunnanjohtajaa valitaan, millaista Ypäjää halutaan rakentaa ja millaista ihmistä Ypäjä tarvitsee. Sen jälkeen vasta haetaan, Terhi Löfstedt (kok.) visioi.

Aloitteita jätettiin kolme, kaikki olivat Ypäjän Vihreiden käsialaa. Pirkko Herdin lukemissa valtuustoaloitteissa esitettiin Levämäentie–Paukkasillan välisen ulkoilureitin valaisemista, Levän yksityistien siirtämistä kunnan ylläpitämäksi ja koiraulkoilualueen rakentamista taajama-alueelle.

Herd toivoi, että koiraulkoilualueen rakentaminen huomioitaisiin Ypäjän ensi vuoden budjetissa. Toive esitettiin budjetin hyväksymisen jälkeen.

Ypäjällä juhlitaan tänään perjantaina kunnan 140-vuotista taivalta. Juhlapaikkana on Pertunkaari ja ovet aukeavat klo 18.30. Valtuutettuja ja äänestäjiä toivotaan olevan paikalla mahdollisimman paljon. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic