Lounais-Häme

Ypäjällä liikunta tuli koululaisten arkeen - Kartanon koulu hankki 30 koulupyörää

Kartanon koulun kahdeksasluokkalaiset Anna Mäkilä ja Linnea Levomäki kurvailevat pitkin voimistelusalissa. He testailevat koululle juuri hankittuja koulupyöriä.

-Koulupyörä on kiva idea, pääsee liikkumaan päivän aikana. Jos mennään vaikka äikän tunnilla kirjastoon, ei enää tarvIta taksia, Mäkilä sanoo.

Kartanon koulu hankki 30 polkupyörää osana Liikkuva koulu -ohjelmaa. Ideana on tuoda liikunta osaksi koulun arkea, matalalla kynnyksellä.

-Pyörillä päästään vaikka liikuntatunnille. Lähdimme Perttulan koulun kanssa mukaan Liikkuvaan kouluun epävirallisesti jo viime vuonna. Rahoitus pyöriin tuli sen kautta, rehtori Heikki Vainio kertoo.

Liikkuva koulu tarkoittaa käytännössä erilaisia liikkumista tukevia asioita koulun arjessa. Koulupyörien lisäksi kouluun saadaan liikuntavälineitä, uusia toimintatapoja sekä opettajien koulutusta.

Liikkuvaa koulua koordinoiva kielten- ja tanssinopettaja Liisa Taimen kertoo, että ohjelma on suunnattu etenkin niille, jotka liikkuvat hyvin vähän.

-Etenkin pojilla liikkuminen vähenee yläkoulussa, ja enemmän liikkuvat erottuvat muista. Vähemmän liikkuville on todella tärkeää, että oppimisympäristö aktivoi. Välttämättä ei tarvita isoja juttuja. Meillä on esimerkiksi seinässä korkealla oleva Anna läpy -tarra, ja yllättävän moni pomppaa ohi mennessään sitä läppäämään, hän kertoo.

Taimen on jo aiemmin tuonut toiminnallisia opetusmenetelmiä kouluun ja opettanut kieliä tanssin keinoin. Myös Liikkuva koulu haastaa perinteisen luokkahuonetyöskentelyn. Ypäjällä ohjelmassa ollaan vielä tämä ja seuraava lukuvuosi.

-Uusien toimintamuotojen kehittäminen kestää muutaman vuoden, mutta toivon, että saamme liikunnan tänne juurtumaan. Liikunta lisää viihtyisyyttä, keskittymistä ja sillä on myös positiivinen vaikutus oppimiseen, Taimen sanoo. FL

Koululaisten liikuttaminen on hallituksen kärkihanke
Vuodesta 2015 lähtien Liikkuva koulu -ohjelma on ollut osa Suomen hallituksen kärkihanketta opetus- ja kulttuuriministeriössä. Mukana 1850 koulua vuoden 2016 lopullaTavoitteena on saada peruskoululaiset liikkumaan tunnin päivässä.Liikkuvaa koulua pilotoitiin vuosina 2010-2012Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa valtionavustusta Liikkuva koulu -toimintaan. Avustusta voivat hakea kunnat ja yksityiset koulutuksen järjestäjät peruskouluihin kohdentuvaa toimintaan.Ypäjältä mukana Liikkuvassa koulussa on Kartanon koulu ja Perttulan koulu.Ypäjällä ohjelma jatkuu vielä ensi lukuvuonna. Tavoitteena on tarjota oppilaille aktiivisempia ja viihtyisämpiä koulupäiviä.Ohjelmaa koordinoi Ypäjällä opettaja Liisa Taimen.Tavoitteena juurruttaa liikkuminen osaksi koululaisten arkea, osallistaa oppilaita ja vähentää istumista koulupäivän aikana.Kouluille on hankittu ohjelman turvin muun muassa liikuntavälineitä ja pyritty luomaan liikkumaan aktivoiva oppimisympäristö. Myös opettajia koulutetaan asiaan.Seuraava Liikkuvan koulun tapahtuma Ypäjällä on Liikkuvat Ypäjän Koulut -päivä 15.9. Silloin luvassa on muun muassa humppaa, tehtävärasteja ja tsempparipalkintojen jako.

Uusimmat

Fingerpori

comic