Lounais-Häme Lounais-Häme

Ypäjällä nähtiin harvinainen kurkien ylilento – Voiko lintujen syysmuutto jatkua vielä tammikuussa?

Lämmin syksy on vaikuttanut moneen asiaan luonnossa, myös lintujen syysmuuttoon.
Monen lintulajin, myös kurkien, syysmuutto jäi tavallista myöhemmäksi lämpimän syksyn johdosta. Kuva: Erkki Laine
Monen lintulajin, myös kurkien, syysmuutto jäi tavallista myöhemmäksi lämpimän syksyn johdosta. Kuva: Erkki Laine

Luonnossa päättynyt vuosi oli poikkeuksellinen. Pitkät hellejaksot ja runsaat sateet jättivät jälkensä myös luontoon.

Syksyn lämmin sää viivästytti myös lintujen syysmuuttoa. Viime torstaina Ypäjällä nähtiin harvinainen kurkien ylilento. Kyse ei tosin ollut parvesta, vaan pariskunnasta. Normaalisti kurkien syysmuutto on ajoittunut elo-syyskuulle.

Kuinka poikkeuksellista kurkien muutto on tammikuussa, lintutietäjä Jouko Alhainen?

– Ei se tavatonta ole, jos kysymys oli pariskunnasta. Ne ovat saattaneet jäädä maahan esimerkiksi hoitamaan loukkaantunutta poikasta. Mahdollisesti poikanen on menehtynyt, jonka jälkeen pariskunta on lähtenyt muutolle.

– Suomessa on tiettävästi vielä useita kymmeniä kurkipariskuntia, jotka eivät ole lähteneet muuttomatkalle. Toisella puolisoista voi olla pieni tai isompi vika ja siksi ne jäävät mieluummin aloilleen. Osa näistä pärjää talven yli kesään saakka, mutta osa tuhoutuu. Lounais-Hämeen alueella on tällä hetkellä ainakin kaksi kurkea.

Ovatko etelässä talvehtivat linnut myöhentäneet muuttoa lämpimän syksyn johdosta?

– Kyllä lintujen syysmuutot myöhentyivät selvästi viime syksynä. Kun maa on sula ja lumesta vapaa, ruokaakin on saatavilla. Etenkin sellaiset lajit, jotka talvehtivat lähempänä, esiintyvät maassa lämpiminä talvina runsaammin kuin tavallisesti. Ne pienentävät muuttomatkan aiheuttamaa riski ja yrittävät selviytyä pohjoisessa talven yli. Jotkut niistä pärjäävät kesään, jotkut eivät.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan viime vuoden keskilämpötila oli peräti 4-5 astetta tavanomaista korkeampi. Onko poikkeuksellisilla sääoloilla suuria vaikutuksia Suomessa pesiviin lintukantoihin?

– Ilmastollisilla muutoksilla on vaikutuksia etenkin hyönteisiä syövien lajien kantoihin. Perinteiset kesälaululinnut ovat kärsineet kantojen pienentymisestä jo useita vuosia. Esimerkiksi pääskynen on ollut jo pitkään hurjassa alamäessä. Ja nyt puhutaan siis kymmenien prosenttien suuruisesta kannan pienentymisestä.

Aiheuttaako poikkeuksellisen lämmin loppusyksy ja alkutalvi vakavaa hallaa jollekin eläinlajille?

– Lämpimässä talvessa on sellainen puoli, että maa on sula. Tämä vaikuttaa etenkin talvihorrokseen vaipuviin lajeihin. Paksu lumipeite suojaa ja kun sitä ei ole ja on lämmintä ja märkää, eläimet heräävät horroksesta kesken talven. Ne kuluttavat hereillä ollessaan energiaa, jota ne tarvitsisivat kevättalvella horroskauden päättyessä. Jos energiaa ei riitä, ne eivät selviydy kesään asti.

– Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa sen, että yli 90 prosenttia eläinlajeistamme on riskialtiina. Meillä on menossa parhaillaan 6. sukupuuttoaalto. Sen takana on ilmaston lämpeneminen, joka aiheutuu ihmisen liikakansoituksesta ja liikatuotannosta. Maan sisällä metrin syvyydessä lämpötila on neljä astetta. Se vaikuttaa vahvasti pikkufaunaan, jonka päällä ison faunan, myös ihmisen, olemassaolo lepää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic