Lounais-Häme

Ypäjällä nousee osaomistusasuntoja

Ypäjällä Eveliinanpolulla rakennetaan tällä hetkellä viiden huoneiston rivitaloa. Rivitalon rakennustyöt ovat runkovaiheessa, valmista on tarkoitus olla vuodenvaihteessa.

Rivitalon asuntojen asumismuotoina ovat osaomistusmalli tai suora ostaminen. Talo sijaitsee Pappilanmäen asemakaava-alueella, Ypäjän kotiseutumuseon läheisyydessä.

As oy Ypäjän Helorinne on rivitalon rakennuttaja. Hankkeen taustalla on Ypäjän kunta. Kunta on myöntänyt takauksen As oy Helorinteen yhtiölainalle.

Osaomistusmallissa alkupääomaksi tarvitaan Eveliinanpolun asunnoissa vähintään kymmenen prosenttia asunnon hinnasta. Loppuosa hinnasta rahoitetaan taloyhtiön lainan avulla.

Jos asunnon haluaa myydä ennen kuin on lunastanut koko asuntoa, jäljellä oleva lainaosuus siirtyy ostajalle.

Samalla osaomistusmallilla on rakennettu rivitaloja Jokioisille. Ypäjällä osaomistushankkeita ei aiemmin ole ollut.

-Etuna on, että rahoitus järjestyy tehokkaasti. Yhtiön kautta on mahdollisuus saada laina, ja rahoitusmalli on hyvin joustava, kun lainaosuutta voi lyhentää oman tilanteen mukaan pienemmäksi, Ypäjän kunnan tekninen johtaja Jouko Käkönen sanoo.

Huoneistoista neljä on 60 neliömetrin kokoisia kaksioita, yksi on 75 neliön kolmio. Kolmio ja kaksi kaksiota ovat jo varattuja, mutta kaksi kaksiota on vielä vapaana.

Kaksion velaton hinta on 139 200 euroa, jolloin omarahoitusosuus osaomistusmallin kautta hankkiessa on vähintään 13 920 euroa. Kolmion velaton hinta on 174 000 euroa.

Rivitalot ovat puurunkoisia, ja niiden ulkoseinät ovat tiiltä ja puuta. Jokaisella asunnolla on oma autokatospaikka.

Kolmeen asuntoon varaukset tehtiin jo talvella, vaikka rakentaminen paikalla aloitettiin vasta keväällä. Käkösen mukaan asunnon varaaminen jo aikaisessa vaiheessa on järkevää.

-Rakennusvaiheessa tulevat asukkaat pystyvät vielä vaikuttamaan esimerkiksi pintamateriaaleihin ja sisustukseen, Käkönen selittää.

Käkösen mukaan jo varauksen tehneet hankkivat todennäköisesti asunnon kokonaan omakseen heti, eikä käytä osaomistusmahdollisuutta.

Samalla alueella on kaavoitettuna valmiiksi kaksi muutakin rivitalotonttia. Käkösen mukaan on mahdollista, että niillekin rakennetaan tulevaisuudessa samanlaisia rivitaloja.

-Jos kysyntää on, miksemme rakentaisi lisää. Teemme seuraavan vuoden budjettia syksyllä, ja jos nämä kaksi valmistuvaa rivitaloasuntoa menevät, voi olla, että käynnistäisimme puolen vuoden tai vuoden päästä jo uuden hankkeen, Käkönen toteaa.

Yleisesti Käkönen näkee Ypäjällä rakentamis- ja asumistilanteen suhteellisen hyvänä.

-Meillä on omakotitaloja myös rakenteilla, tämä on ainoa rivitalokohde. Tilanteemme on parempi kuin monella muulla kunnalla. FL

Osaomistusasunto
Osaomistusasumisessa asukas lunastaa asunnosta omakseen tietyn osuuden asunnon hinnasta, yleensä 10–15 prosenttia.Osaomistusta voi tarvittaessa käyttää asuntolainan vakuutena.Yleensä asunnossa asutaan ensin vuokralla, ja asunnon voi lunasta omakseen, kun tietty määräaika vuokralla asumisesta täyttyy. Ypäjän Helorinteessä määräaikaa ei ole, asunnon voi ostaa lunastaa heti kokonaan omakseen.Kun asunto lunastetaan omaksi, lunastamishinnasta vähennetään asukkaan maksama alkusijoitus ja asukkaan mahdollisesti vuokra-aikanaan ostamat lisäosuudet.Kun asunto on lunastettu omaksi, se vastaa perinteistä asunto-osakeyhtiöasuntoa.Asukkaan vastuu ja oikeudet vaihtelevat riippuen siitä, millaisessa sopimussuhteessa hän on.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti