Lounais-Häme

Ypäjällä verotetaan ensi vuonna entiseen malliin

Ypäjän tuloveroprosentti pysyy 21,5:ssä. Myös kiinteistöveroprosentit säilyvät ennallaan vuonna 2018. Kunnanvaltuutetut siunasivat yksimielisesti veroprosentit mutta keskustelun perusteella jakavat yksimielisesti myös huolen Ypäjän kunnan taloustilanteen kehittymisestä.

Veronkorotuksia ei kuitenkaan nähty oikeana työkaluna kunnan talouden tasapainottamiseen.

-Manner-Suomen tuloveroprosentti on 21 ja olemme jo nyt sen yläpuolella. Jos veroprosenttimme alkaisi 22:lla, vaikuttaisi se väistämättä kunnan kilpailukykyyn ja houkuttelevuuteen, kunnanjohtaja Sam Vuorinen linjasi.

Kiinteistöverokertymää on sen sijaan mahdollista kasvattaa jopa 15–30 prosenttia ilman veronkorotuksia. Keinona on kiinteistörekisterien ajantasaistaminen, mikä hoidetaan Vuorisen mukaan ensi vuoden aikana. Tuloihin tämä vaikuttaa vuodesta 2019 alkaen.

 

Valtuutetut antoivat keskustelussa kannustusta hallintokunnille, joiden tehtävänä on etsiä 300 000 euron säästöt ensi vuoden budjettiin. Säästöjen jälkeenkin budjetti on jäämässä 500 000 euroa alijäämäiseksi. Suurena muuttujana ovat valtionosuudet, jotka laskevat Ypäjällä ensi vuonna noin 600 000 euroa.

Keskustelun perusteella kouluverkon karsiminen on nousemassa yhdeksi säästökeinoksi.

-On tartuttava lopultakin rakenneuudistuksiin. Esimerkiksi kouluverkon aikatauluja voidaan katsoa uusiksi, Jenni Mäntynen (vihr.) totesi ja sai puheenvuoroissa taustatukea Sampsa Jaakkolalta (kok.), Juha Lundströmiltä (vihr.), Anni Wääriltä (kok.) ja Tapio Ahoselta (kok.), joka korosti myös tulopohjan kehittämistä.

Kouluverkko oli kuitenkin ainoa konkreettinen säästö- tai tulokohde, joka keskustelussa konkretisoitui.

Markku Leppälahti (kesk.) näki kouluverkon leikkauksista koituvat säästöt vähäisiksi. Häntä huoletti jo se, ajautuuko Ypäjä miinusmerkkisten vuosien tielle ja sitä kautta kriisikunnaksi.

-Olemmeko todella valmiita lähtemään 500 000 euron miinuksella ensi vuoteen? Leppälahti kysyi.

Vuorinen vahvisti, ettei budjettia nosteta säästötalkoilla plusmerkkiseksi.

-On myös tarkasteltava investointeja, jotka voivat tuottaa pidemmällä tähtäimellä, kunnanjohtaja totesi.

Kunnanhallitus käsittelee leikkauksia alustavasti ensi viikon kokouksessaan. Talousarviosta on määrä tehdä kunnanhallituksen esitys 4.12. Valtuuston käsittelyyn talousarvio tulee 14.12.

 

Valtuutetut intaantuivat lopuksi keskustelemaan istumajärjestyksestä sekä paperisista ja sähköisistä kokousmateriaaleista.

Aika näyttää, istutaanko valtuustossa jatkossa hevosenkengän muodossa. Kokouspaperien kotiinkuljettamiseen ei sen sijaan lähdetä: valtuutetut katsoivat, että leikkauslistojen aikana luottamushenkilöiden tulee näyttää mallia ja olla mukana säästötalkoissa.

Kunnanvaltuusto hyväksyi myös Lounais-Hämeen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymän perussopimuksen päivitetyn version sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman Forssan seudulla vuosina 2017–2020.

Kunnanjohtaja antoi lisäksi lupauksen, että seuraavassa kunnanvaltuuston esityslistassa läsnäolevien joukossa on myös nuorisovaltuuston edustajan nimi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti