Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjälle ja Loimaalle yhteinen vesihuoltoyhtiö? – Veden ja palvelun hintaan ei haluta nousupainetta

Loimaan omistusosuus perustettavassa yhtiössä olisi 87 prosenttia ja Ypäjän 13 prosenttia.
Ypäjän kunta suunnittelee yhtiöittävänsä vesihuoltolaitoksensa Loimaan Vesi -liikelaitoksen kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjän kunta suunnittelee yhtiöittävänsä vesihuoltolaitoksensa Loimaan Vesi -liikelaitoksen kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Loimaan Vesi -liikelaitoksen ja Ypäjän kunnan vesihuoltolaitoksen yhtiöittämisestä on tehty selvitys. Ypäjän kunnanhallitus totesi saaneensa selvityksen tiedokseen.

Kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle, että valtuusto hyväksyy Ypäjän kunnan osalta Loimaan Vesi -liikelaitoksen ja Ypäjän kunnan vesihuoltolaitoksen yhtiöittämisen. Lisäksi kunnanhallitus esittää valtuuston hyväksyttäväksi tavoitteen, jonka mukaan perustettava yhtiö aloittaa toimintansa 1.1.2021.

Kunnanhallitus päätti esittää valtuustolle myös, että valtuusto oikeuttaa kunnanhallituksen päättämään yhtiöittämisen toteuttamisvaihtoehdon ja täytäntöönpanopäätökset.

KPMG oy Ab on tutkinut yhtiöittämistä taloudellisesta ja verotuksellisesta näkökulmasta. Vesilaitosten näkökulmasta tahtotilana todetaan olevan, että mahdollistetaan taloudellisen ja operatiivisen toiminnan sujuvuus ja toimintavarmuus.

Yhtiöittäminen tulee vesilaitosten näkökulmasta toteuttaa tavalla, joka ei vaaranna asiakassuhteita, tukee taloudellista kehitystä ja mahdollistaa tulevan investointiohjelman toteuttamisen ja tätä kautta toiminnan kehittymisen. Lisäksi yhtiöittämisen tulee vahvistaa yhteistoimintamahdollisuuksia vesilaitoskentässä ja toimia hyvin päätöksenteon näkökulmasta. Tahtotilana yhtiöittämisessä on myös, ettei veden ja palvelun hintaan tule nousupainetta yhtiöittämisen myötä.

KPMG:n näkemyksen mukaan suositeltavin tapa toteuttaa yhtiöittäminen on tehdä liiketoimintasiirrot uuteen, tätä tarkoitusta varten perustettavaan yhtiöön. Loimaan omistusosuus perustettavassa yhtiössä olisi 87 prosenttia ja Ypäjän 13 prosenttia. Vaihtoehtona on myös uuden yhtiön perustaminen liiketoimintakaupalla.

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic