Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjän budjetti niukasti ylijäämäinen – Investoinnit ovat pienet, mutta omatoimikirjasto aiotaan toteuttaa

Suuret poistot vaikuttavat siihen, että ensi vuoden investoinnit ovat pienet. Investointimenoihin on budjetoitu 148 600 euroa.
Ypäjän kirjastossa aiotaan ottaa ensi vuonna käyttöön omatoimikirjasto. Kuva: Tapio Tuomela
Ypäjän kirjastossa aiotaan ottaa ensi vuonna käyttöön omatoimikirjasto. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjän kunnan ensi vuoden budjetti on jäämässä niukasti ylijäämäiseksi. Torstaina kokoontuva kunnanvaltuusto saa käsiteltäväkseen vuoden 2020 talousarvion, jossa on ylijäämää 1 600 euroa.

– Budjetin laatiminen vaati talouden tarkkaa tarkastelua. Liikkumavara on niin pieni, ettei se kestä vuoden mittaan lisäbudjetteja, Ypäjän kunnan talous- ja hallintopäällikkö Pirjo-Maarit Hellman sanoo.

Tuloveroprosentin nosto on yksi tekijöistä, joiden ansiosta budjetti saatiin puristettua ylijäämäiseksi. Tuloveroprosentti nousee ensi vuodeksi 0,50 prosenttiyksiköllä 22:een. Korotus lisää kunnan arvioituja verotuloja 154 000 eurolla.

Toimintakulujen suurin menoerä on palvelujen ostot, joka vie vajaat 10 miljoonaa euroa. Summa on suunnilleen samalla tasolla kuin tämän vuoden talousarviossa.

– Palvelujen ostojen suurimmat kulut tulevat sosiaali- ja terveysmenoista. Hyvinvointikuntayhtymä korotti palveluista perimiään maksuja. Korotukset olivat kuitenkin pienemmät mitä aluksi arvioitiin, Hellman toteaa.

Toiseksi suurin menoerä ovat henkilöstökulut, jotka ovat 3,8 miljoonaa euroa.

Talousarvio luku luvulta.

Lomituspalvelut pois Ypäjältä

Ypäjän tämän vuoden alkuperäisessä talousarviossa oli varauduttu virkistyspaikka Caissaniemen myymiseen, josta odotettiin 600 000 euron myyntituloja. Virkistyspaikasta ei saatu yhtään ostotarjousta, ja myyntivoitto poistettiin muutosbudjetilla. Kunnanhallitus päätti 26.11.2019, että Caissaniemen myyntiä jatketaan markkinahinnalla syksyllä 2020 tai kunnes kiinteistö vuokrataan joko osissa tai kokonaan.

Lue lisää: Ypäjä pyyhki Caissaniemi-rahat tältä vuodelta, investoinneille iskee kielto

Kunnan henkilöstömäärä vähenee ensi vuonna 129:stä 81:een. Vähennyksen suurimpana syynä on, että lomituspalvelut ja sen henkilöstö siirtyvät 1.1.2020 Ypäjältä Sysmän hallinnoitavaksi. Tällä ei ole kuitenkaan taloudellista vaikutusta Ypäjän ensi vuoden budjettiin.

Ypäjä on hoitanut tähän mennessä Ypäjän, Forssan, Humppilan, Jokioisten, Someron ja Tammelan lomituspalvelut. Muutoksen myötä lomituksen toimisto ja sen kolme työntekijää siirtyvät Ypäjän kunnantalolta Forssaan.

Varovaista investointia

Ypäjän ensi vuoden budjetti sisältää tavallista suuremmat poistot, jotka ovat lähes 750 000 euroa. Hellmanin mukaan poistojen suuri määrä johtuu tänä vuonna valmistuneista isoista hankkeista, kuten vesi- ja viemäriverkoston rakentamisesta ja vanhusten rivitalojen peruskorjauksesta ja palvelukeskuksen sprinklerijärjestelmän rakentamisesta ja käyttövesiputkiston saneerauksesta.

Suuret poistot vaikuttavat siihen, että ensi vuoden investoinnit ovat pienet. Investointimenoihin on budjetoitu 148 600 euroa.

– Budjetin laatimisen ohjeistuksena oli, että investointiohjelmaan voidaan esittää vain kunnan elinvoimaa lisääviä hankkeita, joiden kustannukset voidaan kattaa tulevina vuosina investoinneista saatavilla tuloilla. Vesijohtoverkoston saneeraukseen varataan 50 000 euroa ja haja-asutusalueen viemäröinnin kehittämiseen ja vanhan verkoston saneeraukseen niin ikään 50 000 euroa, Hellman kertoo.

Poistokuorma pienenee jatkossa

Omatoimikirjaston toteuttamiseen varaudutaan 18 600 eurolla. Investointiin haetaan valtionavustusta, joka voi kattaa kustannuksista enintään 80 prosenttia. Maan hankintaan varataan 30 000 euroa. Maata ostetaan tarpeen mukaan kuntakeskuksen tulevien vuosien kasvumahdollisuuksien turvaamiseksi.

– Poistokuorma pienenee lähivuosina, jolloin investointeihin on jälleen paremmin varaa. Taloussuunnitelman mukaan kaavateiden perusparannukseen varataan 100 000 euroa vuonna 2021 ja 50 000 euroa sekä vuonna 2022 että 2023. Vanhan katuvalaistuksen uudistamiseen led-tekniikalla aiotaan investoida 20 000 euroa kolmena vuonna peräkkäin eli 2021, 2022 ja 2023. Kesäteatterin katsomon takaseinän ja kulkuporttien rakentamiseen aiotaan varata 15 000 euroa vuonna 2021. Vuosina 2021–2023 varaudutaan Loimijoen ranta-alueen ja muiden puistoalueiden perusparantamiseen 10 000 eurolla vuodessa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic