Lounais-Häme

Ypäjän ensi vuosi miinusmerkkinen

Kunnanvaltuusto saa ensi torstaina Ypäjällä käsiteltäväkseen talousarvion, joka näyttää reippaat puoli miljoonaa euroa alijäämää ensi vuodelle. Kunnanjohtaja Sam Vuorisen mukaan alijäämä on kestettävissä, mikäli suunnitelmakaudella päästään plussalle.

-Vuonna 2020 olisi tämänhetkisten laskelmien valossa tulossa noin 190 000 euroa ylijäämää. Paljon riippuu tietysti siitä, miten sote- ja maakuntauudistus etenevät. Palvelukeskuksen toiminta olisi siirtymässä tällä tietoa kokonaan maakunnalle, samoin maatalouslomitus.

Säästöjä Ypäjällä ollaan saamassa myös kouluverkkoon tehtävien ratkaisujen myötä. Levän koulua ollaan sulkemassa aiemmasta suunnitelmasta poiketen jo kevätlukukauden 2018 päätteeksi. Ypäjänkylän koulu loppuu vuotta myöhemmin.

Henkilöstön osalta säästöjä saadaan ilman yt-menettelyä tai irtisanomisia. Maatalouslomituksessa jätetään yksi määräaikainen pesti täyttämättä. Myös Levän koulun osalta määräaikaiset työsuhteet päättyvät.

-Puhtaus- ja ruokapalveluista meillä on jäämässä yksi ihminen eläkkeelle, mutta saamme täytettyä tehtävän Levän koululta vapautuvalla ihmisellä, Vuorinen sanoo.

Investointeja Ypäjällä ollaan tekemässä ensi vuonna 1,6 miljoonalla eurolla. Suurimman palan haukkaa vanhustentalo kolmosen peruskorjaus. Ypäjän musiikkiteatterin katsomon kiinteään kattamiseen varaudutaan ensi vuonna.

-Myös nuorisotilaa ollaan kunnostamassa niin, että siitä tulisi nuorille viihtyisämpi olohuone. Pertunkaaren ympäristöön suunnitellulle frisbeegolf-radalle ja ulkokuntoilulaitteille on varattu rahaa kahdelle seuraavalle vuodelle, Vuorinen sanoo.

Radan ja kuntoilulaitteiden toteuttaminen edellyttää kuitenkin ulkopuolisen hankerahoituksen saamista ja myös ypäjäläisten yritysten mukanaoloa. Suunnitelman mukaan frisbeegolf-radasta toteutettaisiin ensimmäiset 9 väylää ensi vuonna ja vuonna 2019 toiset 9 väylää ja kuntoilulaitteet.

Talousarvion lisäksi valtuusto saa torstaina pureskeltavakseen toisen suuren kokonaisuuden, nimittäin Ypäjän kunnan strategian. Strategiatyötä on tehty jo usean kuukauden ajan.

-Merkittävää on se, että ensimmäistä kertaa on oikeasti tehty strategiset valinnat Ypäjälle tämän valtuustokauden ajaksi, Vuorinen painottaa.

Neljä tärkeintä painopistettä ovat hevosala, yrittäjyys, lapset ja nuoret sekä ypäjäläinen arki.

-Strategia on kunnan pääjohtamisasiakirja, eli tarkoitus on, että nämä neljä teemaa näyttelevät pääroolia päätöksenteossa, Vuorinen summaa.

Hevosalan sisään on kirjoitettu myös hevosopisto, joka näyttelee Vuorisen mukaan merkittävää roolia koko Ypäjän elinvoiman ja olemassaolon kannalta.

-Hevosopisto on ollut Ypäjällä jonkinlainen itseisarvo ja oleellinen osa identiteettiä. On kuitenkin tärkeää, että kirjaamme strategiaan myös ne asiat, jotka itse jo tiedostamme.

Strategiaan kirjattujen painopisteiden kun ei ole tarkoitus jäädä vain kunnan sisäisiksi ohjenuoriksi. Ensi vuoden alkupuolella Ypäjälle aiotaan palkata viestinnän ja mainonnan ammattilainen hoitamaan kaikkia kunnan markkinointiin liittyviä tehtäviä, kuten tapahtumamarkkinointia, sosiaalista mediaa ja sisäistä viestintää.

-On päättäjiltä todella rohkeaa panostaa tähän asiaan, kun joudumme kuitenkin monesta asiasta säästämään. Muutostilanteissa tarvitaan kuitenkin rohkeutta, jotta nähdään, mitkä asiat tuovat kuntaan kasvua, Vuorinen painottaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic