Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjän kunnalta korona-ajan kauppa-apua – Eeva Lehtonen käy asioilla riskiryhmäläisten puolesta

Asiointipalvelu on asiakkaille maksuton, ja se on tarkoitettu Ypäjän alueella asuville.
Ypäjän kunnan nuoriso-ohjaaja Eeva Lehtonen asioi riskiryhmäläisten puolesta kaupassa. Hän on varustaunut hengityssuojaimella ja hanskoilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjän kunnan nuoriso-ohjaaja Eeva Lehtonen asioi riskiryhmäläisten puolesta kaupassa. Hän on varustautunut hengityssuojaimella ja hanskoilla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjän kunta tarjoaa auttavan kätensä koronaviruksen riskiryhmään kuuluville, jotka tarvitsevat apua kauppaostosten tekemiseen. Kunnan nuoriso-ohjaaja Eeva Lehtonen käy kaupassa ja kuljettaa ostokset ikäihmisille ja muille riskiryhmäläisille, jotka eivät pääse itse kulkemaan lähikauppaan tai joilla ei ole saatavilla ostosapua. Palvelu toimii maanantaista perjantaihin niin, että Lehtonen käy riskiryhmäläisen puolesta ostoksilla Ypäjän Salessa.

– Aloitimme palvelun 30. maaliskuuta, ja käyttäjiä on ollut viikoittain muutamia. Valtaosa on yli 70-vuotiaita ikäihmisiä, mutta palvelun voivat tilata myös riskiryhmäläiset, joilla on jokin sairaus. Asiakas voi soittaa minulle kello 9 ja 11 välillä. Käyn hakemassa häneltä kotiovelta kauppalistan ja käteistä rahaa, Lehtonen kertoo.

Lehtonen pääsee yleensä lähtemään kauppa-apua kaipaavan luo saman tien.

– Olen soittaneen asiakkaan luona usein jo kymmenessä minuutissa tai viimeistään tunnin sisällä. Haen kaupasta listan mukaiset ostokset ja muutaman kerran olen soittanut asiakkaalle kaupasta, jos hänen toivomaansa tuotetta ei löydy tai listassa on jotakin epäselvää. Pakkaan ostokset ja vien ne sekä kuitin ja loppurahat asiakkaan kotiovelle.

Apua myös apteekkiasiointiin

Kaupan lisäksi Lehtonen asioi apteekissa. Myös reseptilääkkeiden haku onnistuu, kun asiakas ilmoittaa apteekkiin etukäteen Lehtosen tulosta.

Asiointipalvelu on asiakkaille maksuton, ja se on tarkoitettu Ypäjän alueella asuville. Kauimmaisin asiakas on toistaiseksi ollut seitsemän kilometrin päässä kunnan keskustasta.

– Monet ikäihmiset soittavat ja pyytävät kauppa-apua itse. Läheisiltä on myös tullut jonkin verran soittoja. Niitä tuli erityisesti silloin, kun Uudenmaan rajat olivat kiinni eivätkä rajan toisella puolella asuvat läheiset päässeet auttamaan Ypäjällä asuvaa vanhusta.

Hygieniamääräykset huomioon

Lehtonen huolehtii hygieniamääräyksistä tarkkaan. Hän käyttää hengityssuojainta ja hanskoja eikä pääsääntöisesti ole kontaktissa riskiryhmäläisen kanssa vaan hakee kauppalistan ja jättää ostokset kotioven taakse tai talon portin pieleen.

– Osasta asiakkaista on tullut jo tuttuja, koska he ovat käyttäneet palvelua säännöllisesti. He ovat myös sanoneet, etteivät tiedä miten olisivat pärjänneet ilman apuani. Tuntuu mukavalta, että voin olla hyödyksi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ypäjän kunnan nuoriso-ohjaaja Eeva Lehtonen asioi riskiryhmäläisten puolesta kaupassa. Hän on varustaunut hengityssuojaimella ja hanskoilla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjän kunnan nuoriso-ohjaaja Eeva Lehtonen tekee ostokset sen perusteella, mitä riskiryhmäläinen on kirjoittanut kauppalistaansa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lehtonen sanoo keksineensä idean kauppa-avusta itse, koska hän tiesi, että Ypäjällä on paljon apua tarvitsevia ikäihmisiä.

– Kaupungeissa kaupat järjestävät kotiinkuljetuspalvelua, mutta Ypäjällä sellaista mahdollisuutta ei ole ja Forssaan ja Loimaalle tulee matkaa. Kysyin Ypäjän kunnasta voinko käyttää osan työajastani riskiryhmäläisten kauppa-asiointiin ja ideaani pidettiin hyvänä. FL

Lue myös: Hyky tehostaa vanhuspalveluiden neuvontaa – Wiisari vastaa kysymyksiin kotipalveluista (FL 18.3.2020)

Luitko tämän? Kotiinkuljetuksiin kaivataan vapaaehtoisia – Forssan seurakunta kokkaa lounaan kolme kertaa viikossa (FL 17.3.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic