Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjän kunnanjohtajan haku alkaa ensi viikolla – "Riikka Riihimäen nopea lähtö ei tunnu hyvältä"

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, uusi kunnanjohtaja voi aloittaa alkukeväästä.
Ypäjän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Saastamoinen toteaa, että yhteistyö kunnanjohtaja Riikka Riihimäen kanssa on sujunut erittäin hyvin. Kuva: Tapio Tuomela
Ypäjän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Saastamoinen toteaa, että yhteistyö kunnanjohtaja Riikka Riihimäen kanssa on sujunut erittäin hyvin. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjän kunta aikoo julistaa kunnanjohtajan viran haettavaksi ensi viikolla. Uutta kunnanjohtajaa joudutaan etsimään, koska nykyinen vt. kunnanjohtaja Riikka Riihimäki siirtyy vuoden 2020 alussa Forssan Yrityskehitys oy:n toimitusjohtajaksi.

– Virka on haettavana joulukuun ajan. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, uusi kunnanjohtaja voi aloittaa alkukeväästä, Ypäjän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Saastamoinen (kok.) sanoo.

Riihimäki ehti toimia Ypäjän vt. kunnanjohtajana viime huhtikuun alusta lähtien, ja hänen edeltäjänsä Sam Vuorinen oli Ypäjällä alle kaksi vuotta. Sekä Riihimäen että Vuorisen virkavaalista oli jätetty hallinto-oikeuteen valitus. Riihimäki totesi valituksen olleen kunnanjohtajan virasta irtisanoutumisen syy.

Saastamoinen ymmärtää Riihimäen ratkaisun

Saastamoinen myöntää, ettei Riihimäen nopea lähtö Ypäjältä tunnu hyvältä.

– Ymmärrän kuitenkin Riihimäen ratkaisun. Valitusprosessi kunnanjohtajan valinnasta on kesken, eikä hallinto-oikeudesta ole osattu kertoa milloin asia käsitellään. Ainoa tieto oli, ettei päästöstä tule tänä vuonna. Tässä tilanteessa on ymmärrettävää, ettei Riihimäki voi jäädä kunnanjohtajan viran varaan vaan ottaa vastaan Yrityskehityksestä tarjotun työpaikan.

Saastamoisen mukaan yhteistyö Riihimäen kanssa on sujunut erittäin hyvin.

– Riihimäki on vienyt Ypäjän kuntaa runsaan puolen vuoden aikana eteenpäin enemmän mitä moni muu olisi tehnyt viidessä vuodessa. Olen tyytyväinen, että hän jää edelleen seudulle tekemään työtä seutukunnan puolesta.

Riihimäki irtisanoutui kunnanjohtajan virasta viime perjantaina, ja hänellä on kahden viikon irtisanomisaika. Kunnanjohtajan sijaisena toimii talouspäällikkö Pirjo-Maarit Hellman.

– Riihimäki on todennäköisesti paikalla 12. joulukuuta kokoontuvassa budjettivaltuustossa, sillä hän on tehnyt kunnan koko johtoryhmän kanssa hyvää työtä budjetin valmistelussa, Saastamoinen sanoo.

Odotetaan olevan yhteistyökykyinen ja määrätietoinen

Saastamoisen mukaan kunnanhallitus päätti tiistaina, että uutta kunnanjohtajaa ryhdytään hakemaan saman tien. Haettavana olevasta virasta ilmoitetaan ensi viikolla kunnan omilla nettisivuilla, Kuntalehdessä ja TE-palveluiden mol.fi-sivustolla.

– Kunnanjohtajan viran kelpoisuusehtoja ovat ylempi korkeakoulututkinto ja kunnallis- ja julkishallinnon sekä niiden talouden tuntemus. Häneltä edellytetään hyviä esimiestaitoja ja esimieskokemusta.

Kunnanjohtajan odotetaan olevan myös yhteistyökykyinen ja määrätietoinen.

– Kunnanjohtajan on oltava tulevaisuuteen suuntaava, sillä nykyajan kuntaa ei voi johtaa katsomalla peräpeiliin.

”Yksikin hyvä hakija riittää”

Saastamoisen mukaan on vielä arvoitus, millaisia kunnanjohtajahakijoita Ypäjä saa. Hän uskoo kuitenkin, että joukosta löytyy hyvä johtaja. Viimeksi kunnanjohtajaksi haki kahdella hakukierroksella yhteensä kahdeksan henkilöä ja yksi antoi suostumuksensa.

– Yksikin hyvä hakija riittää, mutta haastattelimme viimeksi viisi ehdokasta, jotka kaikki olivat hyviä ja potentiaalisia hakijoita.

Sopivimmat kunnanjohtajaehdokkaat kutsutaan ensi vuoden alussa valitsijaryhmän haastatteluun, minkä pohjalta kunnanhallitukselle lähtee ehdotus kunnanjohtajasta. Kunnanhallitus tekee ehdotuksen kunnanvaltuustolle, joka valitsee uuden kunnanjohtajan. FL

Lue lisää:  Haastatteluihin valittu Magnus Tuomaala valitti Ypäjän kunnanjohtajavalinnasta hallinto-oikeuteen

Johtajakiemurat

Vesa Ketola aloitti Ypäjän kunnanjohtajana kesällä 2011 ja jäi eläkkeelle 1.6.2017.

Kunnanvaltuusto valitsi maaliskuussa 2017 kunnanjohtajaksi Sam Vuorisen. Vuorinen voitti Maarit Sihvosen äänin 18–3.

Sihvonen valitti kunnanjohtajan valinnasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka kumosi Vuorisen valinnan syrjintäolettamaan vedoten joulukuussa 2018. Hallinto-oikeus katsoi Sihvosen olleen Vuorista ansioituneempi kunnanjohtajan virkaan.

Vuorinen irtisanoutui vt. kunnanjohtajan virasta 21.12.2018 tultuaan valituksi Myrskylän kunnanjohtajaksi. Vuorisen viimeinen työpäivä Ypäjällä oli 19.2.2019.

Valtuusto valitsi Riikka Riihimäen helmikuussa 2019 yksimielisesti kunnanjohtajaksi. Riihimäki aloitti virassaan 1.4.2019.

Kunnanjohtajan virkaa myös hakenut Magnus Tuomaala valitti Riihimäen valinnasta hallinto-oikeuteen vedoten siihen, että häntä syrjittiin iän, sukupuolen ja pätevyyden osalta.

Lähde: Forssan Lehden arkisto

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic