Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjän kuntoportaat saivat nimen – Portaita aiotaan jatkaa, ja Rautarinteen valaistus uusitaan

Portaista on tullut paljon hyvää palautetta.
Kuntoportaat valmistuivat Ypäjälle viime syksynä, ja ne ovat saaneet nyt nimen. Kuva: Tapio Tuomela
Kuntoportaat valmistuivat Ypäjälle viime syksynä, ja ne ovat saaneet nyt nimen. Kuva: Tapio Tuomela

Rautarinteeseen valmistuneet uudet kuntoportaat ovat saaneet nimen Ypäjällä. Nimeksi valittiin yleisöäänestyksen perusteella Kurjenportaat. Portaista on tullut paljon hyvää palautetta, ja niitä aiotaan käyttäjien toiveiden mukaisesti jatkaa keväällä. Positiivista Ypäjällä on myös, että kuntaa noin vuosi sitten piinannut ilkivalta on vähentynyt selvästi.

Kuntoportaat valmistuivat Ypäjälle viime syys-lokakuussa, ja avajaisia vietettiin lokakuussa. Kunnanjohtaja Tatu Ujula järjesti portaiden nimestä nimikilpailun.

– Ajattelin, että hauskin tapa valita kuntoportaille nimi on se, että portaiden käyttäjät voivat ehdottaa nimeä. Ehdotuksia tuli kymmenkunta, joista yleisö valitsi suosituimman. Nimikilpailu käytiin kunnanjohtajan Facebook-sivuillani ja Ypäjäläinen-lehdessä, Ujula kertoo.

Ääniä sai antaa sähköpostilla, Facebookissa tai tuomalla paperilapun kunnantalolle. Ääniä annettiin parikymmentä, ja voittajaksi tuli Sisko Sivulan ehdottama Kurjenportaat. Nimi sopii Ujulan mukaan hyvin Ypäjälle, jossa on myös Kurjenmäki, Kurjensilta ja Rautarinteessä sijaitseva Kurjen laavu. Kunnan liikuntatoimi aikoo palkita Sivulan.

– Kuntoportaisiin on oltu tyytyväisiä, ja käyttäjiä on ollut paljon. Ne ovat hyvällä paikalla, näköala on hyvä ja lähellä on laavu nuotiopaikkoineen, Ujula sanoo.

Lue myös: Lähes 100 askelmaa, 65 metriä – Ypäjän uudet, hulppeat kuntoportaat tarjoavat kuntalaisille lisää liikuntamahdollisuuksia (FL 14.10.2021)

Portaita jatketaan keväällä

Kuntoportaat valmistuivat kunnan, yritysten ja talkoolaisten yhteistyönä. Portaat ovat 1,5 metriä leveät, niillä on mittaa 65 metriä ja askelmia on vajaat sata.

– Portaita on tarkoitus jatkaa keväällä ylhäältä jyrkemmästä osuudesta kymmenellä metrillä, Ypäjän kunnan tekninen johtaja Jouko Käkönen kertoo.

Talvikunnossapitoa portailla ei ole, ja niitä voi käyttää talvella omalla vastuulla. Rautarinteessä on myös mäenlaskupaikka, joka on Käkösen mukaan nyt kovassa käytössä, koska tänä talvena on lunta.

– Rautarinteen valaistus uusitaan tänä vuonna. Vanha valaistus korvataan led-valaistuksella, jonka käyttökustannukset ovat alhaisemmat ja joka on tehokkaampi. Led-valaistuksen ohjaus on myös helpompi toteuttaa sen mukaan, miten alueella on käyttäjiä ja valaistukselle on tarvetta, Käkönen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rautarinteen mäenlaskupaikka on ollut tänä talvena kovassa käytössä, koska nyt on hyvin lunta. Keskiviikkona mäkeä olivat laskemassa myös Verneri (vas.), Sanna ja Viljami Äijälä. Kuva: Tapio Tuomela

Ilkivaltaa ei ole ollut

Rautarinne on yksi niistä paikoista, joihin kohdistui Ypäjällä noin vuosi sitten ilkivaltaa. Rautarinteen wc:n saranat oli revitty irti monta kertaa, ja myös muilla liikuntapaikoilla ja kunnan rivitaloissa oli rikottu paikkoja. Kunnan kentänhoitaja Kari Vahaniitty kertoo, että ilkivallantekijät ovat nyt rauhoittuneet selvästi.

– Tänä talvena on voinut olla sikäli positiivisella mielellä, että mitään isompaa korjattavaa ei ole ilkivallan takia ollut, Vahaniitty sanoo.

Käkönen kertoo, että muun muassa Rautarinteen nuotiopaikalla on ollut yhä jonkin verran rikottuja pulloja ja roskaa.

– Toivottavasti käyttäjät ymmärtävät pitää paikat siistinä, Käkönen sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic