Lounais-Häme

Ypäjän Metalli osaa näyttämöiden rakentamisen

Viime viikon torstai-iltana Ypäjän Metallin toimitusjohtaja Arto Salmi oli kutsuttu seuraamaan Helsingin kaupunginteatterin Myrskyluodon Maijan ensi-iltaa. Salmi sanoo, että hän seurasi aluksi tarkkaan, kuinka yrityksen teatteriin toimittama näyttämötekniikka toimi. Kuuluuko massiivisen pyörönäyttämön pyörimisestä katsomoon ääniä ja toimiiko tilattu näyttämötekniikka kuten piti eli äänettömän huomaamattomasti. Kaikki toimi kuten oli määritelty ja Salmi ennätti myös nauttia näytelmästä.

 

Näyttämötekniikan rakentaminen ei ole mikään yksinkertainen tuote. Helsingin kaupunginteatteri yritys on saanut tilaukset suuren ja pienen näyttämön uudistamiseksi. Työ saatiin tarjouskilpailun voiton pohjalta, joka perustui englantilaisen alan konsulttitoimiston 108-sivuiseen määrittelyasiakirjaan.

Tarjouskilpailun jälkeen hanketta lähdettiin pilkkomaan yksityiskohtiin ja niiden vaatimiin ratkaisuihin. Suunnittelutyö vie helposti isossa työssä noin sata päivään. Suunnittelutyökaluna on 3D-ohjelmisto.

 

Ypäjän Metallissa on paiskittu töitä urakalla jo vuoden ajan, jotta tilatut näyttämötekniikat useisiin teattereihin saataisiin valmiiksi ajoissa. Tilauslista on vakuuttava.

Tänä vuonna töiden painopiste on ollut Helsingin kaupunginteatterin suuren näyttämön kaksi pyörönäyttämöä nostimineen sekä teatterin pienen näyttämön ylä- ja alakoneistojen uusiminen. Suuren näyttämön suurempi pyörönäyttämön tekniikka painaa 60000 kiloa.

Lisäksi molempien näyttämöiden lattiat on uusittu käyttäen 35 millimetriä paksua erikoisvaneria. Pelkkä lautalattia ei kestä kuormien painetta. Lisäksi työlistalla on tänä vuonna ollut Turun ruotsalaisen teatterin käsinostinten uusiminen, Vaasan kaupunginteatterin orkesterinostinten uusiminen ja Porin kaupunginteatterin pienen ja suuren näyttämön yläkoneistojen uusiminen sekä Turun teatterin päänäyttämön uudistaminen

 

Salmi sanoo koneistojen uusimisen vanhoissa kiinteistöissä olevan haastavaa, koska seinät eivät välttämättä ole aivan suorassa ja tilat ovat usein todella ahtaat.

Koska Suomessa näyttämötekniikan markkinat ovat kuitenkin rajalliset, on yritys ollut mukana myös ulkomaisten kohteiden kilpailutuksissa. Tähän mennessä tarjotuissa muutamassa kohteessa ei ole onnistanut mutta Salmi sanoo Ruotsin ja Baltian maiden olevan kiinnostavia markkina-alueita. Salmi sanoo myös erilaisten konserttisalien tekniikan uusimisen kiinnostavan.

Näyttämöiden rakentamisen urakat Ypäjän Metalli on hankkinut julkisten kilpailutusten kautta. Välillä tilaajat muistuttavat yritystä, että heiltä on tulossa kilpailutukseen esimerkiksi näyttämölaitteiden uusiminen. Lopulta Suomessa teattereiden määrä on niin pieni, että tilaajat ja tekijät tuntevat jo toisensa. Ypäjän Metallilla on hyvä ja osaava maine ammattipiireissä.

Kun elokuun lopussa päättyvän tilikauden liikevaihto oli vuosi sitten 1,2 miljoonaa euroa, hypähti liikevaihto juuri päättyneellä tilikaudella noin viiteen miljoonaan euroon.

Salmi sanoo, että ilman osaavaa henkilökuntaa urakoiden onnistuminen ei olisi ollut mahdollista. Tällä hetkellä yritys työllistää kymmenkunta henkilöä. Tilaussuman purussa oli mukana jopa 25 ulkopuolista alihankkijaa.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic