Lounais-Häme

Ypäjän muistokivellä kiitetään sotiemme naisia

Muistokivi on Ypäjällä aikoinaan Loimijoesta nostettu luonnonkivi, jonka päälle kiinnitettyyn laattaan on kirjattu sanat ”Kiitos kotirintamanaisten ja lottien työstä isänmaan hyväksi 1939–1945. Suomi 100 vuotta 2017”.

Juhlapuheen paljastustilaisuudessa pitänyt Hilkka Mäkilä kertoi, kuinka kotirintamalla tehtiin töitä aamusta iltaan ja vähän enemmänkin.

-Siinä oli monella nuorella ja vanhemmallakin emännällä tekemistä, kun piti hoitaa karjat ja pellot miesten lähdettyä rintamalle. Rintamalle lähetettiin paketteja ja leivottiin leipää. Illalla kirjoitettiin kirjeitä sinne jonnekin ja rukoiltiin, että sieltä tultaisiin kotiin ehjänä, Mäkilä kuvaili.

 

Talvi- ja jatkosodan aikana kotirintamanaisena toiminut Eeva Kannisto sekä lottana rintamallakin ollut Sylvi Leino olivat luonnollisesti kiitollisia kivestä.

-Hienolta tämän näkeminen tuntuu. Tosin en minä sitä toimintaa aikanaan pitänyt sillä tavalla ihmeellisenä. Kaikki silloin tekivät paljon töitä, ei se tuntunut erikoiselta. En pahalla muistele sitä ollenkaan, etenkin kun veljeni säästyivät sodasta hengissä, Kannisto kertoi.

 

Mäkilä harmitteli puheessaan sitä, että moni sodan aikana joko kotirintamalla tai lottana toiminut ei enää ole kiveä näkemässä, mutta toivoi, että kivi saa nuoremmat polvet ajattelemaan äitien ja isoäitien tekemää työtä.

Myös kirkkovaltuuston sekä muistokivitoimikunnan puheenjohtaja Keijo Leppänen myönsi, että kivi on myöhässä.

-Vihdoin saimme heille muistokiven. Ilman kotirintamanaisten ja lottien tekemään työtä Suomi olisi ollut vielä enemmän kuin hätää kärsimässä. He olivat Suomen tukiranka, Leppänen kiitti.

 

Muistokivi on sitä varten perustetun toimikunnan vuoden ajan tehdyn työn tulosta. Kiveä olivat rahoittamassa Ypäjän kunta, Ypäjän Osuuspankki, Lions Club Ypäjä/Kate sekä kotiseutuyhdistykset ja karjalaseurat. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic