Lounais-Häme

Ypäjän musiikkiteatterilla välivuosi – paitsi talkooväellä

Ypäjän musiikkiteatterilla valmistaudutaan poikkeavaan kesään.

Lavalla ei tänä vuonna laulu soi tai repliikit lentele, sillä esityksen äänimaailman korvaavat työkalujen ja -koneiden kolina. Vanha pressukate korvataan kiinteällä huopakatolla, jonka pitäisi olla paikallaan heinäkuun loppuun mennessä.

Urakan kustannusarvio on noin 200 000 euroa. Ypäjän kunta pyysi tarjouspyyntöjä kokonaisurakasta, mutta niitä ei tullut. Nyt urakoitsijoita etsitään eri remontin osiin. Ypäjän musiikkiteatteri ry on sitoutunut projektiin tuhannella talkootyötunnilla.

-Sen verran nyt tunteja tulee aika äkkiä, eihän se riitä mihinkään, Pekka Virtanen ja yhdistyksen puheenjohtaja Juha Lindgren naurahtivat viikonloppuna, kun talkoourakka polkaistiin todenteolla käyntiin.

Talkoolaiset ovat sitoutuneet muun muassa purkamaan vanhat kattorakenteet, maalaamaan uusia elementtejä sekä auttamaan urakoitsijoita esimerkiksi valutöissä.

-Talkoo- ja yhteishenki ovat täällä aina olleet hyviä. Talkoilu vain on keskittynyt yleensä eläkkeellä oleviin ukkoihin, Virtanen sanoo.

-Toivottavasti meitä on koko ajan mahdollisimman paljon tekemässä. Täällä on monenlaista työtä kaikille, Lindgren kertoo.

 

Ensimmäisenä vuorossa on tietysti purku. Vanhat kattorakenteet puretaan katsomon metallisia keskitolppia lukuun ottamatta kokonaan. Sivuilla olevat puiset tolpat korvataan uusilla metallisilla. Lisäksi purkuun lähtevät vanha orkesterikatos sekä niin sanotut näyttämön nollaseinät.

Purku- ja valmistelutöiden on tarkoitus valmistua kesäkuun taitteeseen mennessä.

-Remontin yhteydessä katsomon sivuille myös rakennetaan seinät. Katsomon reunoihin tulee myös uudet kulkureitit, joten katsomossa pääsee kulkemaan keskikäytävän lisäksi sivuja pitkin, Lindgren kertoo.

Uusi katto on hieman vanhaa isompi, joten sateen sattuessa myös eturivi pysyy kuivana. Aurinkokaan ei pääse jatkossa porottamaan katsomoon yhtä paljon kuin aiemmin.

 

Ei kesä kuitenkaan kokonaan talkoillessa mene. Pertun päivien aikana elokuussa musiikkiteatterilla on tarkoitus järjestää konsertti, jossa raikaa lavalla aiempina vuosina kuultuja kappaleita. Juhlakonserttia johtaa Kari Mäkiranta.

-Harjoituskertoja on noin kymmenen pitkin kesää. Laulajia on todennäköisesti noin 30–40 ja soittajat päälle, Lindgren kertoo.

Samaa konserttia piti esittää muutaman kerran myös Ypäjän ystäväkaupungissa, Unkarin Bábolnassa, mutta konserttimatka jouduttiin perumaan.

-Osallistujia olisi tarvittu 25–30, mutta ilmoittautuneita oli 10–15. Aikatauluja ei saatu kaikille sopiviksi.

Talkootöiden ja konserttivalmistelujen ohessa suunnitellaan jo ensi kesää. Katsomon uuden katon alta voi vuoden päästä käydä seuraamassa todennäköisesti kahta eri esitystä.

-Pääesityksen on tarkoitus olla jälleen jokin yleisölle tuttu tarina. Toinen esitys on suunnattu lapsille, toivon mukaan jokin aika uusi näytelmä, Lindgren paljastaa. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/38962-ypajan-musiikkiteatteri-pitaa-valivuoden

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti