Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjän Pertunkaaressa on uusi lähiliikuntapaikka voimailuun – Neuvot saa Juhamatti Jokiselta

Pertunkaaren lähiliikuntapaikka vahvistui ulkolaitteilla. Liikunnanohjaaja Juhamatti Jokinen neuvoo ypäjäläisiä.
Lihaskuntoaan voi Ypäjän uudella liikuntapaikalla kehittää esimerkiksi nostotukilla, vinkkaa liikunnanohjaaja Juhamatti Jokinen. Kuva: Tapio Tuomela
Lihaskuntoaan voi Ypäjän uudella liikuntapaikalla kehittää esimerkiksi nostotukilla, vinkkaa liikunnanohjaaja Juhamatti Jokinen. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjäläiset saavat uuden kuntoilupaikan Pertunkaaren urheilukenttäalueelle. Toiminnallisen kokonaisuuden ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kenttämestari Kari Vahaniitty ja liikunnanohjaaja Juhamatti Jokinen.

– Kuntoilupaikka laitteineen on tarkoitettu kaikkien ypäjäläisten käyttöön, ja toivoisinkin, että ulkotiloissa olevia lähiliikuntapaikkoja hyödynnettäisiin aiempaa enemmän. Nehän ovat myös maksuttomia, Jokinen sanoo.

Urheilukentän alueelle on viritetty monenlaisia kuntoiluvälineitä ja -laitteita, joiden avulla voi kehittää lihaskuntoa, koordinaatiota, liikkuvuutta ja kestävyyttä.

– Tarjontaa löytyy voimalekasta, vastuskelkasta ja nostotukeista hyppyboksiin ja voimaköysiin sekä traktorinrenkaista hiekkasäkkeihin. Alueella on myös leuanvetotanko ja vatsalihaspenkki.

Investointina kuntoilupaikka välineineen ei Jokisen mukaan ole mahdottoman suuri.

– Osa laitteista ja välineistä on itsetehtyjä, kun monissa kunnissa ne ostetaan valmiina. Mielikuvitusta tässä kieltämättä joutui käyttämään.

Ohjausta ja opastusta, innostusta ja tukea

Myös Ypäjän liikuntasihteerinä ja Kartanon koulun liikunnanopettajana toimivan Juhamatti Jokisen toimenkuvaan kuuluu lisäksi kuntalaisille maksuton liikuntaneuvonta.

– Olennaisena osana palveluun kuuluu tarjota tukea liikuntaharrastuksen ylläpitämiseen. Ennen muuta palvelu onkin tarkoitettu terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittämättömästi liikkuville, Jokinen kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Juhamatti Jokista huolestuttaa monen liikuntalajin kustannukset. Jokisen toimenkuvaan kuuluu kuntalaisille maksuton liikuntaneuvonta. Kuva: Tapio Tuomela
Juhamatti Jokista huolestuttaa monen liikuntalajin kustannukset. Jokisen toimenkuvaan kuuluu kuntalaisille maksuton liikuntaneuvonta. Kuva: Tapio Tuomela

Yli 70 prosenttia suomalaisista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän ja se on valtava riski.

– Tavoitteena on, että asiakas motivoituu liikkumaan itselleen sopivalla tavalla. Tarpeet ovat yksilöllisiä, ja pyrin yhdessä asiakkaan kanssa löytämään hänelle sopivat liikuntamuodot. Luotaamisessa huomioidaan ihmisen elämäntilanne, resurssit, tavoitteet ja ravintotottumukset.

Jokinen korostaa sitä, että kunta ei kilpaile personal trainerien ja muiden alan yrittäjien kanssa.

– Neuvonta on osa kunnan ja terveydenhuollon toimintaa.

Kahden pienen lapsen isänä Jokista huolestuttaa myös se, että kaikilla lapsilla ja nuorilla ei ole taloudellisista syistä mahdollisuutta harrastaa mieleistään liikuntalajia.

– On ymmärrettävää, että tiettyjen lajien harrastaminen maksaa. Toivoisin silti, että maksut pidettäisiin kohtuullisina eikä niitä ainakaan korotettaisi.

Ypäjän Yllätys ja MLL:n Ypäjän paikallisyhdistys suunnittelevat liikuntamuotoja vähävaraisten perheiden lapsille. FL

Lue myös: Ypäjällä liikuttiin pihalla ja sisällä – Uusi frisbeegolfrata vihittiin virallisesti käyttöön

Uusimmat

Näkoislehti

17.9.2020

Fingerpori

comic