Lounais-Häme Forssan seutu

Ypäjän rockmusikaali treenataan puolittain WhatsAppissa – Kesäteattereiden näytöskausi uhkaa siirtyä syksyyn

Musiikkiteatteri toivoo voivansa esittää Vuonna 85 -rockmusikaalin viimeistään syksyllä. Myös seudun muut kesäteatterit ovat varautuneet siirtämään esityksiään.
Ypäjän Musiikkiteatterin Vuonna 85 -musiikkinäytelmässä Turmiolan Tommia esittävä Samuli Timonen näkee tabletin välityksellä treenaamisessa paljon hyvääkin: kaikki pääsevät varmemmin treeneihin paikalle, kun osallistua voi mistä vaan, eikä aikaa kulu matkustamiseen. Etäharjoittelu on myös uudenlaista vaihtelua, joka tosin vaatii paljon ajatustyötä ja muistiinpanojen tekemistä. Kuva: Tapio Tuomela
Ypäjän Musiikkiteatterin Vuonna 85 -musiikkinäytelmässä Turmiolan Tommia esittävä Samuli Timonen näkee tabletin välityksellä treenaamisessa paljon hyvääkin: kaikki pääsevät varmemmin treeneihin paikalle, kun osallistua voi mistä vaan, eikä aikaa kulu matkustamiseen. Etäharjoittelu on myös uudenlaista vaihtelua, joka tosin vaatii paljon ajatustyötä ja muistiinpanojen tekemistä. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjän Musiikkiteatterissa on odotettu riehakkaasti tulevan kesän Vuonna 85 -suomirock-näytelmää.

– Harvoin enää pikkutyttömäisesti hypin riemusta, mutta tämän teoksen kanssa on pitänyt pidätellä, forssalainen harrastajanäyttelijä Samuli Timonen kertoo.

Manserockin suurteos on ensimmäinen rockmusikaali Musiikkiteatterin historiassa, ja ennennäkemättömiä ovat myös tavat, joilla näytelmää harjoitellaan.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi musiikkiteatterilaiset ovat siirtyneet etäharjoitteluun. Kukin treenaa tahollaan koreografiavideoita ja ääniraitoja. Tekstiharjoituksissa vastanäyttelijöihin otetaan yhteys videopuhelulla.

– Kaikki se pohjatyö, mikä ennen on tehty Perttulan koulun liikuntasalissa, tehdään nyt kotona tai missä vaan muualla, missä ei ole kymmentä ihmistä ympärillä.

Luitko tämän: Musiikkia manserockin ystävien korville: Ypäjän Musiikkiteatteri palaa ensi kesänä vuoteen 85

”Jos joku, niin Ypäjän Musiikkiteatteri”

Musiikkiteatterin puheenjohtaja Milla Malin naurahtaa heidän aina aika reteestikin hehkuttaneen Musiikkiteatterin ainutlaatuisuutta, joten samalla linjalla jatketaan poikkeusaikoinakin.

– Jos joku pystyy valmistamaan musiikkinäytelmän etäyhteyden välityksellä, se on Ypäjän Musiikkiteatteri.

Joku teatterilaisista jo kysyi, pitäisikö käsiohjelmassa mainita, että musiikkinäytelmää on harjoiteltu puolittain WhatsAppissa.

Timonen ja Malin eivät usko, että epätyypilliset harjoittelumetodit näkyvät lopputuloksessa ainakaan heikentävästi.

Kun teksti on treenattu selkäytimeen ja pohjatyöt tehty huolella, hiotaan loppu läpimenoissa.

– Tämä on sen luonteinen teos, ettei sitä voi päästään millään tavalla keskeneräisenä ensi-iltaan. Yleensäkin näytelmä saa lopullisen muotonsa vasta viimeisen viikon aikana, Timonen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Etäyhteyden päässä oleva Ypäjän Musiikkiteatterin puheenjohtaja Milla Malin uskoo, ettei etäharjoittelu ainakaan heikennä lopputulosta. – Jokainen joutuu nyt näkemään ylimääräistä vaivaa ja miettimään omassa pääkopassaan tarkkaan omaa roolihahmoaan. Kuva: Tapio Tuomela.

Näytöskaudet siirtyvät kohti syksyä

Jo nyt näyttää todennäköiseltä, että Vuonna 85:n ensi-ilta siirtyy kesäkuulta syksymmälle.

– Ensisijaisesti pyrimme toteutukseen tänä vuonna, Malin toteaa.

Myös Kyläsepän teatteri ja Rauhaniemen kesäteatteri ovat tarvittaessa valmiita myöhentämään näytöskautta. Yhteistreenit ovat toistaiseksi tauolla.

– Ohjaajan mukaan 3/4-osaa näytelmästä on jo valmiina. Nyt esitettäväksi suunniteltu Kahen akan loukussa -maalaiskomedia on jatko-osa viime vuoden Akkarallille. Sekin helpottaa, ettemme ole ihan uuden äärellä, Rauhaniemen kesäteatterivastaava Laura Orttenvuori kertoo.

Teatteri Tuntematon siirtää Tuntemattoman sotilaan esitykset todennäköisesti syyskuulle. Puheenjohtaja Sami Myllyoja korostaa teatterin kantavan vastuuta ja varautuvan koronan toiseen aaltoon.

– Nyt meidän ikäpolvemme on tuettava eturintamassa maan hallitusta yhteisessä taistelussa.

Somerniemen Musiikkiteatteri ei ehtinyt kunnolla aloittaa Juha Tapion musiikin tahdittaman Paremmat päivät -maalaiskomedian harjoituksia ennen poikkeustoimia. Teatteritoiminta on nyt seis, ja koronatilannetta seurataan ainakin huhtikuun puoliväliin.

Yksi vaihtoehto on, ettei näytelmää esitetä tulevana kesänä.

– Jos projektiin lähtee, ovat kulut aina olemassa. Mikäli näytelmää ei esitetä kesällä, keksimme jotakin syksyksi, puheenjohtaja Emmi Ali-Yrkkö lupaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic