Lounais-Häme

Ypäjän valtuusto puoltaa yhteisyritystä

Kunnanvaltuusto käsitteli Ypäjällä tiistai-iltana, pitäisikö kunnan lähteä mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteisyrityksen perustamiseen Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.

Valtuusto puolsi kunnanhallituksen esitystä, jonka mukaan valtuusto hyväksyisi yhteisyrityksen perustamisen.

Valtuutettu Jari Hepomaa (kok.) teki vastaehdotuksen, jonka mukaan asia jätettäisiin pöydälle. Hepomaan esitystä kannattivat Tapio Ahonen (kok.), Pirjo-Riitta Palonen (sdp) ja Mirja Jokio (sdp).

Hallituksen esitys äänestettiin läpi äänin 13-8.

 

Valtuustoa puhutti etenkin kysymys siitä, missä päätöksiä paikallisista terveyspalveluista tehdään tulevaisuudessa. Myös Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) kiinteistöjen tulevaisuus herätti kysymyksiä.

Terveyspalveluyritys Pihlajalinna on ilmoittanut olevansa valmis ostamaan hykyn alueella terveysasemat, eli myös Ypäjän terveysaseman, sekä Forssan sairaalan. Ehtona tähän on se, että Forssan seudun kuntien välinen sopimus yhteisyrityksen perustamisesta toteutuu.

Ahonen mietti omassa puheenvuorossaan myös, mitä 15 vuotta kattavan sopimuksen jälkeen tapahtuu. Seudun palvelut saattaisivat jäädä Ahosen mukaan tyhjän päälle yhteisyrityksen sopimuksen päättymisen jälkeen.

 

Ennen varsinaisen kokouksen alkua Ypäjän kunnanvaltuustolle oli puhumassa hykyn yhtymäjohtaja Juha Heino. Paikalla ei ollut OmaHämeen edustajaa, ja kunnanjohtaja Vesa Ketola totesikin, että olisi kyllä kutsunut myös vastapuolen edustajan, jos olisi tiennyt Heinon tulemisesta paikalle.

Kunnanhallituksen puheenjohtajanakin toimiva Markku Leppälahti (kesk.) totesi kutsuneensa Heinon paikalle kunnanhallituksen päätösehdotuksen vuoksi.

-Mielestäni oli tarpeen, että paikalla oli puhumassa henkilö, joka tietää asiasta paljon ja osaa puhua siitä ennen tätä tärkeää päätöstä, Matti Alanko (kesk.) perusteli.

Omissa puheenvuoroissaan Ketola puolusti kilpailua ja kritisoi yhteisyritystä ja Pihlajalinnaa monopoliaseman luomisesta. Ketola ja Heino ottivatkin verbaalisesti yhteen keskustelutilaisuuden aikana.

-Tällainen monopoli pyörii ainoastaan voitollisen rahan ympärillä. Mitään tappiollista ei ylläpidetä, se on varmaa, Ketola sanoi, kun valtuusto otti asian käsittelyyn, viitaten Ypäjän terveysaseman säilymiskysymykseen.

 

Kaikki Forssan seudun viisi kuntaa ovat ottaneet kunnanhallituksissaan kantaa yhteisyrityksen perustamiseen.

Forssan kaupunginhallituksen sekä Ypäjän, Humppilan ja Tammelan kunnanhallitukset esittivät kuntien valtuustoille yhteisyrityksen perustamista. Vain Jokioisten kunnanhallitus esitti valtuustolle, että kunta keskeyttäisi Pihlajalinnan ja seudun kuntien yhteisyrityksen valmistelun.

Kunnanjohtajista vain Humppilan Jari Keskitalo esitti yhteisyritysvalmistelujen jatkamista. Muut kunnanjohtajat olivat valmiita keskeyttämään neuvottelut.

 

 

Uudistuksen eteneminen Ypäjällä
20.2. Forssan seudun hyvinvointikuntakuntayhtymän (FSHKY) yhtymähallitus valitsee sosiaali- ja terveydenhuollon ulkoistuksen yhteisyrityskumppanin voittajaksi Pihlajalinna-ryhmittymän.24.4. FSHKY:n yhtymähallitus esittää jäsenkuntien valtuustoille hankintapäätöksen tekemistä ja yhteisyhtiöön muodostamista Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa.2.5. Seudun kuntajohtajat tapaavat Forssassa asian tiimoilta.9.5. Ypäjän kunnanjohtaja Vesa Ketola esittää kunnanhallitukselle, että yhteisyrityksen valmistelu keskeytetään. Kunnanhallitus jyrää kuitenkin kunnanjohtajan ehdotuksen yli ja esittää itse äänestyksen jälkeen, että myöhemmin kokoontuva kunnanvaltuusto hyväksyisi yhteisyrityksen perustamisen.23.5. Ypäjän kunnanvaltuusto käsittelee asiaa kokouksessaan.15.6. FSHKY:n ehdotuksen mukaan tarkentavat neuvottelut tulee osapuolten välillä toteuttaa niin, että palvelusopimus allekirjoitetaan tähän päivään mennessä.

Uusimmat

Fingerpori

comic