Lounais-Häme

Ypäjän valtuusto yksimielinen: Levän koulussa viimeinen kevätlukukausi

Ypäjän kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti, että opetus Levän koulussa päättyy kuluvan kevätlukukauden jälkeen. Kunnanjohtaja Sam Vuorisen alustuksessa Levän koulun lakkauttaminen kulminoitui oppilasmäärän ennakoitua nopeampaan vähenemiseen sekä kunnan taloustilanteen odotettua nopeampaan heikkenemiseen.

Valtuutetuista ainoan puheenvuoron käytti Markku Leppälahti (kesk.).

-Oppilaat ovat loppuneet, ja sen mukaan pitää mennä. Aika näyttää, paljonko päätös tuo säästöjä, Leppälahti totesi.

Päätös oli samalla askel yhtenäiskouluun siirtymiselle. Strategian mukaan Ypäjällä toimivat syyslukukaudesta 2019 alkaen enää Kartanon yläkoulu ja Perttulan alakoulu. Ypäjänkylän alakoulun osalta päätökset tehdään kuitenkin vuoden 2019 talousarviovalmistelun pohjalta.

Ikäluokkien koko Ypäjällä on laskemassa alle 20 oppilaan lähivuosina. Viime vuonna kunnassa kastettiin vain 7 lasta.

 

Kouluverkkouudistusta on veivattu Ypäjällä vuodesta 2014 alkaen. Levän koulun lakkauttamisen viime hetket ovat sujuneet kuitenkin kivuttomasti Tammelan kouluverkkokiistoihin verrattuna.

Vielä syksyllä 2017 elettiin uskossa, että koulunkäynti Levällä jatkuisi kevääseen 2019 saakka. Vuoden 2018 talousarvioesityksessä kunnanhallitus esitti kuitenkin lakkauttamisen aikaistamista vuodella.

Esitystä helpotti se, että osa Levän alueen vanhemmista kuljetti lapsiaan jo tuolloin toisiin kouluihin. Oppilassiirtojen taustalla on se, että Levän koululla luokat 3–6 toimivat yhtenä yhdysluokkana.

 

Valtuusto käsitteli torstaina kolmea aloitetta. Valtuusto päätti järjestää uusille kuntalaisille tervetulotilaisuuden, kuten Sdp:n valtuustoryhmä oli esittänyt.

Tavoitteena oli järjestää tervetuliaisjuhlat jo helmikuussa mutta uusien asukkaiden nyppiminen väestötietojärjestelmästä ei onnistunut.

-Toivon mukaan tilaisuus pidetään maaliskuussa, Vuorinen totesi.

Valtuusto käsitteli myös ilotulitusrajoitusta, jota oli esittänyt vihreiden valtuustoryhmä. Aloitteen pohjalta kunta julisti jo ennen vuodenvaihdetta, että ilotulitteiden ampumisesta pidättäydyttäisiin täysin hevostallien ja -alueiden läheisyydessä.

Valtuusto katsoi vastaavan linjanvedon sopivaksi myös jatkossa ja muistaa tiedottaa, että ilotulitteet aiheuttavat haittaa ja oireita myös muille eläimille.

Aloite frisbeegolfradan rakentamisesta Pertunkaaren liikuntakeskuksen yhteyteen saapui kuntalaisloite.fi -palvelun kautta 6.3. 2017. Ratahanke hyväksyttiin jo vuoden 2017 viimeisessä valtuustossa, ja se toteutetaan vaiheittain vuosina 2018–2019. Rakentamisen edellytyksinä ovat lähiliikuntapaikka-avustuksen saaminen ja se, että Ypäjän yrittäjät ovat mukana hankkeessa.

Aloite todettiin torstaina loppuun käsitellyksi.

 

Yhteistyötä, sitä on luvassa lisää. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jari Hepomaa kysyi valtuutetuilta, olisiko kunnassa tarvetta uudelle yhteistyöelimelle. Hepomaa ehdotti ryhmäpuheenjohtajista sekä kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajista koostuvaa neuvotteluryhmää, joka kokoontuisi, kun valmisteluun on tulossa merkittäviä asioita.

Valtuustoryhmät toivottivat neuvotteluryhmän tervetulleeksi jo demokratian lisäämisen nimissä. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/45550-levalta-perttulaan-jo-syksylla-kouluverkko-harvenee-syyna-laskevat-oppilasmaarat-ja

Uusimmat

Fingerpori

comic