Lounais-Häme

Ypäjän vesitilannetta parannellaan

Tällä ja viime viikolla vesijohtovesi on noussut jälleen puheenaiheeksi Ypäjällä.

Useilla kunnan alueilla vedenjakelussa on ollut katkoksia ja veden mukana sakkaa, koska vesijohtoverkostoa on puhdistettu.

Ypäjän Levän alueella asuva Timo-Mikael Sivula valutti tiistaiaamuna vettä yli kaksi ja puoli tuntia ennen kuin sameus alkoi hävitä.

-Kun sen jälkeen vettä laski valkoiseen astiaan, oli vieläkin havaittavissa pientä värimuutosta, mutta ei tullut enää sakkaa astian pohjaa, Sivula kertoo.

-Kahdeksan kuutiota laskimme vettä, melkein perheen kuukauden veden kulutuksen verran.

Keskiviikon vastaisena yönä huoltotyöt saatiin päätökseen suunnitelmien mukaisesti, ja vedentulon pitäisi olla jo normalisoitunut.

-Tarkoituksenamme on jatkaa puhdistustöitä muilla linjaosuuksilla kesän aikana. Kun työt jatkuvat, tiedotamme siitä erikseen, Ypäjän tekninen johtaja Jouko Käkönen sanoo.

Puhdistustöitä tarvitaan, koska vesiputkiston seinämiin kerääntyy mangaania ja rautaa, joita on Ypäjän pohjavedessä huomattavasti. Sakka lähtee putkissa liikkeelle esimerkiksi paineiden vaihtelujen vuoksi ja kulkeutuu näin osalle kuluttajista.

Ypäjän vesilaitoksen suurimmat ongelmat ovatkin olleet rauta- ja mangaanipitoisuuden lisäksi pohjavesialueiden pieni koko ja pohjaveden määrä, mitkä vaikuttavat paineisiin.

Etenkin kesäisin syntyy kulutushuippuja esimerkiksi hevostapahtumien vuoksi.

-Ajoittain veden tuleminen on lakannut kokonaan. Keväällä Ypäjällä oli rakennus- ja maastopaloja, joiden jälkeen tiesi, että kohta ei tule vettä, kun paloautot täyttivät säiliönsä, Sivula sanoo.

Uusia pohjavesialueita Ypäjältä ei saa, joten kunta turvautuu naapurien apuun. Ypäjällä on yhdysjohtoja Jokioisten ja Loimaan vesijohtoverkostoihin. Jatkossa Ypäjä aikoo ostaa aiempaa suuremman osuuden raakavedestään naapureilta.

Vesilaitos aikoo myös investoida esimerkiksi raudan suodatuslaitteiston rakentamiseen Isoniityn vedenottamolle sekä vesisäiliön rakentamiseen raviradan läheisyyteen.

-Kun ensi vuoden talousarvioesityksiä tehdään, siinä on todennäköisesti raudan suodatuslaitteiston rakentamisesta esitys. Se on sitten päättäjien käsissä, saadaanko raha. Meillä se on ensi vuoden investointiohjelmassa, Käkönen sanoo.

Hinta-arvio liikkuu Käkösen mukaan muutaman sadan tuhannen euron luokassa. Investoinnit ja ulkopuolelta hankittava vesi näkyvät väistämättä myös veden kuluttajahinnassa.

-Kalliimpaahan se tietysti aina on ostaa vettä jostain muualta kuin käyttää omia pohjavesivarantoja, mutta jos pohjavesivarantoja ei ole, ei muuta ratkaisua ole, Käkönen toteaa.

-Toki pieni korotus on ihan aiheellista, jos parannuksia tosiaan tehdään, ja tilanne paranee. Ymmärrän tilanteen, Sivula sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic