Lounais-Häme

Ypäjänkylä tahtoo uutta potkua – Avoimet Kylät -tapahtumassa mukana yli 500 kylää

Valtakunnallisen Avoimet Kylät -päivä järjestettiin jälleen 9.6. Tapahtumassa oli koko Suomessa mukana yli 500 kylää ja lähes 1000 kyläkauppaa. Kanta-Hämeestä osallistui yhteensä 42 kylää ja 50 tapahtumaa.

Ypäjänkylä on osallistunut Avoimet Kylät -tapahtumaan jo sen ensimmäisestä vuodesta lähtien. Ypäjänkylän Kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Veli-Tapio Kangasluoma ja kylän monitoiminainen Pirkko Lipponen kertoivat kylän toiminnasta ja historiasta.

-Tämä oli aikanaan niin itsenäinen kylä, että isännät olivat sitä mieltä, että tästä tehdään oma kunta. Se jäi vain tekemättä, Lipponen mainitsee.

Paikalla oli aikanaan Ypäj’ nimisen isännän mukaan nimetty kantatila, josta kylä lähti sitten kasvamaan. Ypäj’stä tuli paikan suurin kylä, joten pitäjänkin nimeksi tuli Ypäjä.

Vuonna 1888 perustettiin Ypäjänkylän rautatieasema, jolloin elämä vilkastui. Asema kuitenkin lakkautettiin 1980-luvulla.

-Olen itse kuullut sellaisen tiedon, että rautatieaseman aikaan Ypäjänkylä oli asukasmäärältään jopa suurempi kuin Ypäjän keskusta, Kangasluoma kertoo.

Nykyään Ypäjänkylässä asuu noin 300 henkilöä. Asukasluku on vähentymään päin.

Seuraintalossa kylämessuilla esiteltiin mm. vesiensuojeluneuvontaa ja sähkömuseon toimintaa. Tarjolla oli pihapuffet ja halukkaille saunomista seuraintalon pihasaunassa.

-Meillä on täällä esillä aina erilainen teema. On kylämessuja, joissa on paikallisia yrityksiä ja yhdistyksiä. Valokuvanäyttelyä on joskus ollut ja mitä milloinkin, Kangasluoma kertoo.

Kylämessuilla yritetään myös markkinoida seuraintaloa ihmisille. Paikka sopii esimerkiksi isompien perhejuhlien järjestämiseen.

-Yksi näkökulma tässä tapahtumassa on kylän yhteisöllisyys ja se, että toimijat olisivat täällä keskenään tekemisissä. Nyt yhteistyötä yrittäjien ja yhteisöjen välillä on vain satunnaisesti. Ypäjän kylä on tällä hetkellä valitettavasti taantumassa, Kangasluoma valittelee.

Esimerkiksi kyläkoulu on lopetusuhan alla. Sitä ennen lakkautettiin Ypäjänkylän lainausasema viime vuonna.

-Meillä on silti joka keskiviikko sauna lämpimänä seuraintalolla, Lipponen vinkkaa. Naisten saunavuoro alkaa klo 18 ja miesten klo 19.30.

Risto Ojala perusti vuonna 1995 Ypäjänkylään Sähkömuseon, jossa esitellään sähkölaitteita menneiltä vuosilta. Kyläpäivässä on näytillä mm. vesiputkien sulattaja 1940-luvulta.

-Silloin kun vesijohdot jäätyivät, niin tämä laitettiin putken ympärille, virta päälle ja sitten putket rupesivat sulamaan, Ojala selostaa.

Ojala on itse toiminut sähköasentajana 44 vuotta samassa sähköliikkeessä. Nyt hänen poikansa jatkaa hänen työtään ja ehkä joskus museon pitämistäkin. Jos Ypäjänkylä pitää pintansa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic