Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjänkylän koulun viimeinen pihajuhla sai monet muistelemaan – "Pikemminkin Ypäjänkylän perhe"

Ypäjänkylän koulun viimeisen kevään pihajuhla keräsi paljon väkeä muistelemaan omaa koulutaivalta. Yli satavuotinen koulun tarina päättyi.
Ulla Äikää (os. Niinimaa), Martti Niinimaa, Seppo Palokoski ja Tarmo Kantsila muistelivat yhdessä oppivuosiaan 1960-luvulla Ypäjänkylän koulussa. Kuva: Tapio Tuomela
Ulla Äikää (os. Niinimaa), Martti Niinimaa, Seppo Palokoski ja Tarmo Kantsila muistelivat yhdessä oppivuosiaan 1960-luvulla Ypäjänkylän koulussa. Kuva: Tapio Tuomela

Perjantai oli Ypäjänkylän koulun viimeinen koulupäivä, ja lauantaina oppilaille jaetaan enää todistukset.

– Sen jälkeen oppilaat siirtyvät joko Perttulan kouluun tai Kartanon kouluun, kertoo koulunjohtaja Outi Viitanen.

Viitanen on opettanut koulussa vuodesta 2001. Tunnelmat ovat haikeat, mutta yllätyksenä koulun toiminnan lakkauttaminen ei tullut.

– Koko sen ajan, kun olen täällä ollut, koulun lakkauttamisesta on puhuttu. Virallinen päätös lakkauttamisesta tuli helmikuussa.

Heikki Perho (vas.) tarjoili pihajuhlissa makkaraa Eetu Niemelle (etualalla) ja Keijo Vuorentaustalle. Kuva: Tapio Tuomela
Heikki Perho (vas.) tarjoili pihajuhlissa makkaraa Eetu Niemelle (etualalla) ja Keijo Vuorentaustalle. Kuva: Tapio Tuomela

 

Kansakoulutoiminta alkoi Ypäjänkylässä vuonna 1901. 1960-luvulla koulun penkkejä kuluttivat yhdessä Ulla Äikää, Martti Niinimaa, Seppo Palokoski ja Tarmo Kantsila.

Myös he ovat koulun lakkauttamisesta haikeilla mielin.

– Koulu on ollut tässä kauan. Voi olla, että sen lakkauttaminen hiljentää kylää, Äikää arvelee.

Kansakoulutoiminta alkoi Ypäjänkylässä vuonna 1901.

Kouluun liittyy paljon hyviä muistoja erityisesti opettaja Nikolai ”Niki” Krjukoffista, joka työskenteli Ypäjänkylän koulun opettajana pitkään.

– Niki piti hyvin kuria. Saunapuut piti kantaa, että selvisi jälki-istunnosta, Kantsila muistelee naureskellen.

Ypäjänkylän koulun viimeisen kevään pihajuhlissa koulun 3.-6.-luokkalaiset esittivät muun muassa Suvivirren ja Hämäläisten laulun.

 

Ypäjänkylän koulun viimeisissä pihajuhlissa kuultiin oppilaiden laulua ja syötiin hyvin.

Lisäksi avoinna oli koulukauppa, jossa oli myynnissä vanhaksi ja tarpeettomaksi jäänyttä koulun irtaimistoa, kuten vanhoja työkaluja, oppikirjoja ja opetustauluja.

– Saimme lautakunnalta luvan myydä meille tarpeetonta irtaimistoa. Tulot menevät oppilaiden retkitoimintaan. Olemme esimerkiksi käyneet keilaamassa, kertoo koulunjohtaja Viitanen.

Markus ja Matilda Hollo ovat molemmat käyneet Ypäjänkylän koulua ja nauttineet pienen koulun tiiviistä yhteishengestä.

 

”Ypäjänkylän koulu, tai pikemminkin Ypäjänkylän perhe”, lukee erään oppilaan kirjoittamassa työssä.

Lause tiivistää hyvin monen pihajuhlavieraan tunnelmat. Pientä koulua pidettiin kodinomaisena. Kaikki tunsivat toisensa, ja tulivat keskenään toimeen.

Kartanon koulussa 8. luokkaa käyvä Matilda Hollo opiskeli koko ala-asteen Ypäjänkylän koulussa.

– Oppilaita oli koulussa silloin vajaa 30. Nyt on erilaista olla koulussa, jossa kaikki eivät tunnekaan toisiaan. Se vaikuttaa yhteishenkeen.

Markus Hollo kävi Ypäjänkylän koulua 1980-luvun lopulla.

– Ymmärrän, ettei kunnalla ole muutakaan vaihtoehtoa, kun oppilasmäärät ovat vähentyneet rajusti. Mutta koulun lakkauttaminen saattaa entisestään vähentää kuntaan muuttajia, joita ei nytkään ole valtavasti, hän pohtii. FL

Yhtenäiskoulun aikaan Ypäjällä

Ypäjä on tiivistänyt kouluverkkonsa. Ypäjänkylän koulun toiminta päättyi kevätlukukauteen 2019, Levän koulun tarina päättyi vuotta aiemmin.

Ensi syksynä aloittaa uusi yhtenäiskoulu, joka muodostuu kahdesta yksiköstä eli alempien luokkien Perttulan koulusta ja ylempien luokkien Kartanon koulusta.

Perttulan kouluun asettuvat ensi syksynä 1.–4. -luokkien oppilaat ja Kartanon kouluun 5.–9. -luokkien oppilaat.

Nimiehdotuksia uudelle yhtenäiskoululle on kerätty toukokuun aikana. Sivistyslautakunta valitsee uuden nimen kokouksessaan maanantaina 3. kesäkuuta.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic