Lounais-Häme Ypäjä

Ypäjänkylän vanha rukoushuone sai uuden omistajan ja remontin jälkeen myös uuden elämän asuinrakennuksena

Ypäjänkylän entinen työväentalo ja evankeliumiyhdistyksen rukoushuone myytiin yksityiselle ostajalle. Porvoolaispariskunta aikoo remontoida huonokuntoisen rakennuksen itselleen vakituiseksi asunnoksi.
Ypäjänkylän vanhan rukoushuoneen uusi omistaja aikoo tehdä päärakennukseen mittavan remontin. Talon seinustalle pystytetyt suojat estävät sadevesien valumisen rakennuksen alle rakennuksen suoristamisen yhteydessä.

Pala Ypäjän historiaa saa uuden luvun, kun Ypäjänkylän vanha rukoushuone remontoidaan uudenlaiseen käyttöön. Kiinteistön ostanut porvoolaispariskunta aikoo peruskorjata huonokuntoisen päärakennuksen ja tehdä siitä itselleen vakituisen asunnon.

Kesällä kiinteistön aiempi omistaja, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) myi rukoushuoneen tontteineen ja ulkorakennuksineen porvoolaiselle Raija Taskiselle.

Taskinen sai kiinteistöstä vihjeen ypäjäläisiltä sukulaisiltaan, jotka kertoivat rukoushuoneen olevan myynnissä. Hän kertoo ihastuneensa rakennukseen paljolti siksi, että se on lähes täysin alkuperäisessä kunnossa.

– Rakennus tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kunnostaa siitä mieleinen asunto. Kun rakennus on remontoitu, aiomme muuttaa sinne pysyvästi asumaan, Taskinen kertoo.

Taskinen on puolisonsa kanssa aloittanut kiinteistön päärakennuksen remontoinnin purkamalla vanhaa sisustusta ja huonokuntoisia osia rakennuksesta. Rakennus on painunut vuosien saatossa syvälle savimaahan ja sen nostaminen ja suoristaminen vaatii runsaasti työtä.

– Talo on oli vajonnut savimaahan aika pahasti, ja paikallinen kaivinkoneyrittäjä on kaivanut hirveät määrät maata talon ympäriltä… Talo on vinossa vähän joka suuntaan, Taskinen selvittää.

Rakennuksella on Ypäjänkylälle kulttuurihistoriallista merkitystä. Talo on rakennettu aivan 1900-luvun alussa ja se toimitti alkuvaiheissaan työväentalon virkaa. Sley hankki kiinteistön vuonna 1937 ja käytti sitä rukoushuoneena näihin päiviin saakka.

Rakennuksen kohtaloon liittyy olennaisesti myös Sleyn paikallistoiminnan kehittyminen. Aiemmin Ypäjällä oli useita evankeliumiyhdistyksen paikallisosastoja, joista yksi toimi Ypäjänkylällä. Joitakin vuosia sitten osastot kuitenkin yhdistyivät yhdeksi paikallisyhdistykseksi.

Väen vähetessä myös rukoushuoneen kiinteistö on jäänyt vähemmälle huolenpidolle. Melko alkuperäisessä tilassa oleva rakennus on huonossa kunnossa, eikä sen varustetaso oli nykyvaatimukset täyttävä. Kiinteistössä ei esimerkiksi ole juoksevaa vettä eikä sisävessaa.

Sley on viime vuosina luopunut haja-alueiden kiinteistöomistuksistaan. Yhdistyksen Etelä-Hämeen piirivastaava Henri Haataja kertoo, että käytössä olevat resurssit suunnataan ennemmin toimintaan kuin seiniin. Maaseudun kiinteistöistä luopumisella saadaan myös säästöjä.

Viime aikoina Sleyn paikallisosasto on järjestänyt tilaisuuksiaan muun muassa Ypäjänkylän Seurojentalolla sekä seurakunnan tiloissa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic