Lounais-Häme

Yrittäjä kaipaa monipuolista neuvontaa

ProAgria tarjoaa Hyvällä yhteistyöllä menestyviä yrityksiä Hämeeseen, eli lyhyemmin Hymy-hankkeella sparrausapua uusille ja jo toiminnassa oleville yrityksille. Kuntien ja Ely-keskuksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman rahoittamassa hankkeessa neuvonta räätälöidään yrityksen tarpeiden mukaan.

Viime aikoina yritysten kysymykset, jotka liittyvät rahoituksen järjestämiseen, ovat olleet kasvussa nousukauden ja pankkisektorin muuttuneen aseman takia. Pankit eivät ole enää yksin yritysrahoituksen avainpelaajia, vaan tarjolla on niin sijoittajien rahoitusta kuin joukkorahoitusta. Tietoa on tarjolla myös Finnveran ja ely-keskuksen rahoitusohjelmista.

-Rahoitusalan palvelut ovat muutoksessa. Enää ei tutun pankinjohtajan tapaaminen välttämättä riitä vaan yritys voi joutua hakemaan rahoitusta perinteisen pankkisektorin ulkopuolelta. Yrittäjä saattaa tarvita neuvoja jo tämän uuden tilanteen kohtaamiseen, sanoo ProAgria Etelä-Suomen yrityspalveluista vastaava palvelupäällikkö Satu Nurmi.

Hän osallistui keskiviikkona Jokioisten Yrittäjien aamukahveille Pellillän Automaalaamossa.

ProAgrian Hymy-hankkeeseen voivat osallistua kaikki seutukunnan yritykset. Tällä hetkellä Forssan seutukunnalla Hymy-projektissa, joka päättyy ensi kesäkuussa, on mukana yli 150 yritystä. Nurmi sanoo tavoitteena olevan neuvonnan lisäksi saada koottua yhteen yrittäjäryhmiä yhteisen kehittämisprojektin ympärille.

13. lokakuuta Hämeen Luontokeskuksessa Tammelassa kokoontuu useita eri alojen kehittämisprojektien yrittäjäedustajia kertomaan omista kokemuksistaan. Eri puolilta Suomea saapuu kokemuksistaan kertomaan green care ja matkailualan, puuteollisuuden ja markkinoinnin kehittämisprojektien yrittäjät.

Projektien kautta yrityksille pyritään luomaan yhteistyöllä kasvun kanavia.

Hankkeella on myös oma Facebook-osoite: Yrittäjä – Onnistumme yhdessä!

Hymy-projektiin pääsee vielä mukaan ottamalla yhteyttä Nurmeen.

Yrittäjien aamukahveille osallistunut Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä kertoo erityisesti kasvuyritysten olevan hankaluuksissa rahoituksen järjestämisessä.

Jokioisten kunnan oma yritysneuvonta on myös melkoisessa muutoksessa, kun vajaan kahden vuoden työrupeaman kunnan palveluksessa tehnyt yritysasiamies Suvi Liljeqvist on siirtymässä Hämeenkyrön Yrityspalvelun toimitusjohtajaksi. Samaan aikaan myös Tammelan kunnan yrityskoordinaattori Milla-Mari Hallikainen on siirtymässä ely-keskuksen palvelukseen yritysrahoituksen pariin ja Forssan Yrityskehitykseen etsitään uutta toimitusjohtajaa.

-Tämä ajankohta tarjoaa tilaisuuden pohtia yritysneuvonnan seudullista työnjakoa laajemminkin. Nyt kannattaisi pohtia erityyppistä osaamistaustaa omaavien henkilöiden rekrytointia, jolloin palveluita voitaisiin hankkia ja tarjota seudullisesti yli kuntarajojen, Määttä ehdottaa.

Ensi maanantaiseen Jokioisten kunnanhallituksen esityslistalle on tulossa kunnan osallistuminen Hämeen Liiton vetämään maakunnan yhteiseen elinvoimahankkeeseen. Määttä pitää hanketta tärkeänä myös Forssan seutukunnalle.

Hälyttävää aluekehityksessä on Määtän mukaan se, että koko Kanta-Häme ja jopa Hämeenlinna kärsii laskevasta asukasmäärästä. Koko maassa ei ole kuin muutama todellinen kasvukeskus pääkaupunkiseudun lisäksi, joka on tällä hetkellä todellinen väestö- ja kehitysimuri.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson on yhtä mieltä siitä, että nyt on harkinnan paikka yritysneuvonnan henkilöstön palkkauksessa. Viesti on ollut selkeä. Yrityskenttä kaipaa yritysneuvonnassa sitä, että yritysten ongelmiin ja arkeen käydään tutustumassa paikan päällä yrityksissä. Larssonin mukaan tätä on jatkettava.

-Seudun 100–115 uuden yrityksen perustaminen vuositasolla riittää yhden yritysneuvojan työkentäksi. Tästä syystä rekrytoinnissa kannattaisi panostaa monipuoliseen osaamiseen.

Kolmen henkilön osaajapoolista kannattaa Larssonin mukaan seudullisesti keskustella. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic