Lounais-Häme Forssa

"Yrittäjä tekee omat ratkaisut" – valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään 5.9.

Mikko Ryyppö jalkautuu kouluihin kertomaan yrittäjän työstä.
Mikko Ryyppö toimii itse yrittäjänä Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälityksen teknisenä isännöitsijänä ja kiinteistönvälittäjänä. Itse saan suurta iloa siitä, että saan työllistää muita ihmisiä, jotka pystyvät työllä elättämään perheensä.

Mitä on yrityselämä? Mikä on saanut yrittäjän ryhtymään yrittäjäksi? Mitkä ovat yrittäjyyden hyviä ja huonojakin puolia? Miten yrittäjä itse tuntee voivansa työssään?

Ainakin näitä kysymyksiä ja monia muita pohditaan valtakunnallisena yrittäjän päivänä huomenna keskiviikkona. Silloin muun muassa kouluihin on pyydetty paikallisia yrittäjiä kertomaan yrittäjän arjesta.

Forssan Yrittäjien koulutus-, nuoryrittäjyys- ja oppilaitosvastaava Mikko Ryyppö on käynyt puhumassa nuorille Yrittäjän päivänä aikaisemminkin.

– Vanhan suunnitelman mukaan menemme puhumaan yhteiskuntaopin tunneilla yläkoulujen yhdeksäsluokkalaisille ja lyseon toiselle vuosikurssille. Opiskelijatkin huomaavat, että kun työelämää alkaa lähestyä, yrittäjyys on myös varteenotettava vaihtoehto.

Ryyppö on huomannut, että aihe herättää nuorissa paljon ajatuksia. Häntä itseään on jäänyt mietityttämään, ovatko jotkut kuulijoista ryhtyneet yrittäjäksi siitä koulussa kuultuaan.

– Jos on, niin haluaisin kuulla, miten heidän omat ajatuksensa ja odotuksensa siitä ovat kohdanneet. Kokevatko he yrittäjän elämän samalla tavalla, kuin miten olen omista kokemuksista puhunut.

Koulut Forssassa ovat halunneet tilaisuuksien puhujiksi yleensä niitä, jotka ovat Ryypön tavoin opiskelleet heillä aikaisemmin.

– Ensimmäisinä kertoina oli mukava huomata opettajanhuoneessa vielä opettajia, jotka ovat minuakin olleet opettamassa.

Keskustelu nuorten kanssa ei kuitenkaan suju, jos vain kertoo, että ”asia on näin”.

– Pyrin aina siihen, että tilaisuus olisi enemmän keskustelunomainen. Ei sellainen, että menen luokan eteen, ja kerron yrittäjän elämän olevan tätä ja piste.

– Haluan, että nuoret voivat jutella kanssani ja kysellä asiasta. Minä kerron ja he jatkavat tarinaa eli käymme asiaa läpi vuorovaikutuksessa.

Ei voi sanoa, että yrittäminen olisi forssalaisille nuorille vierasta. Ryyppö on huomannut, miten yllättävän monella lähipiirissä omat vanhemmat tai muut sukulaiset ovat tai ovat olleet yrittäjiä. Nuoret tietävät jo, miten vastuualue on erilainen kuin työssäkäyvällä.

– Yrittäjä hoitaa kaiken, myös yrityksen johtamiseen liittyvät asiat. Välillä voi tuntua siltä, että vastuu on hirmuisen suuri, mutta loppujen lopuksi senkin osaa kääntää voimavaraksi. On vapautta tehdä itse ratkaisut ja suunnitella omat lomat.

– Kun toimin itse isännöinti- ja kiinteistönvälitysalalla niin näen, mitä iloa yritykseni tuottaa ihmisille, kun he ovat saamaansa palveluun tyytyväisiä. Se on niitä parhaimpia hetkiä yrittäjän elämässä. Ehkä kiitoksen hyvin tehdystä työstä yrittäjä kokee vielä työntekijää suuremmalla henkilökohtaisella tasolla. FL

Yrittäjän päivää vietetään keskiviikkona 5.9.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic