Lounais-Häme

Yrittäjät eivät sulata kunnan johdon toimia

Osaa ypäjäläisistä yrittäjistä on pitkään suivaannuttanut kunnanjohtaja Vesa Ketolan ja kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnallisneuvos Markku Leppälahden tapa toimia yrittäjien kanssa. Keskustelu- ja neuvotteluyhteys on ollut hukassa ja viimeisimpänä asiana juhlapalveluyrittäjiä närästää kunnan ratkaisu olla valitsematta paikallista yrittäjää kunnan 140-vuotisjuhlan ruokatoimittajaksi. Tarjolla olisi ollut kolmekin vaihtoehtoa toimittajaksi.

-Olemme pettyneitä, ettei meiltä ypäjäläisiltä yrittäjiltä edes pyydetty tarjousta. Jos olisi hävitty, siinä ei olisi ollut mitään, mutta nyt ei edes kysytty. Olisi kiva, jos joku selvittäisi taustat, Paijan maatilamajoituksen yrittäjä Hannu Paija ihmettelee.

-Meillä olisi ollut toimivat tilat juhlien järjestämiseen ja naapurissa toimivalta Köllin Mulleilta olisi saatu oman paikkakunnan läpinäkyvää lähiruokaa. Kaikki paikalliset ruoantuottajat tekevät laadukasta ruokaa, siitäkään ei ole kyse. Näen tässä selvää syrjintää, kun paikallisilta ei edes kysytty, hän jatkaa.

Samaa sanoo Ypäjän suurin yksityinen työllistäjä Perttu Jaakkola, joka avovaimonsa Minna Alakosken kanssa pyörittää Ypäjällä golfklubia, majatalo ja ravintola Villa Emiliaa sekä Hevosopiston ravintola Ratsumestaria.

Parhaimmillaan noin 100 henkilöä työllistävän Jaakkolan mukaan kyse ei ollut sinänsä taloudellisesti merkittävästä tilauksesta, puhutaan noin 3000-5000 eurosta, vaan enemmänkin periaatteellisesta kysymyksestä.

-Kunnanhallituksen puheenjohtaja puhuu joka yhteydessä Ypäjän itsenäisyydestä. Miksei tällaisessa tilaisuudessa käytetä oman kunnan yritysten palveluja, kun muuten ajetaan itsenäisyyttä. Mikä on valttina houkutella yrityksiä Ypäjälle, jos kunta ei ole valmis tukemaan yrityksiä, Jaakkola kysyy.

Hän toivoo ihmisten silmien avautuvan siinä, kuinka kunnan johto kohtelee paikallisia yrityksiä ja kuinka hyödyllisinä ne nähdään.

-Työpaikat ovat asia, jolla Ypäjän kuntaa voidaan kehittää. Tämä tapaus on pisara meressä, mutta kertoo suhtautumisesta. Miksi yritysten pitäisi olla ypäjäläisiä? Meillä olisi halu tehdä töitä kunnan ja kuntalaisten eteen.

Jaakkola ei osaa sanoa, mikä ratkaisun perimmäinen syy on. Hän toivoo, että asioista voitaisiin keskustella kunnan johdon kanssa, jos on esimerkiksi suututtu jostakin.

-Entisen kunnanjohtaja Sinikka Malinin kanssa keskusteluyhteys toimi. Yrittäjät pohtivat yhdessä kunnanjohtajan kanssa, mitä voimme yhdessä tehdä toistemme hyväksi. Nyt se keskusteluyhteys puuttuu kokonaan, Jaakkola kritisoi.

Paija kritisoi Leppälahtea siitä, että tämä puhuu toista ja tekee toista.

-Leppälahti puhuu omasta kunnasta ja omasta hallinnosta. Miksi nyt ei käytetä omaa, hän ihmettelee.

Itse sitoutumattomana keskustalaisena teknisessä lautakunnassa vaikuttava Paija näkee, että he jotka uskaltavat sanoa Leppälahdelle vastaan, ovat paitsiossa.

Myös Paija kritisoi huonoa keskusteluyhteyttä kunnan johdon ja yrittäjien välillä. Kunnalta tulee huonosti tietoa esimerkiksi siitä, mihin asioihin paikallisilta yrittäjiltä tarvittaisiin tarjouspyyntöjä. Osa yrittäjistä lyö Paijan mukaan pensselit santaan eikä viitsi jättää edes tarjousta, kun ei saa mitään vastatarjousta kunnalta. Poikkeuksena hän mainitsee teknisen johtajan Jouko Käkösen, jonka kanssa paikallisten yrittäjien yhteistyö toimii.

Paija ihmettelee, ettei kunnan johdolla ole ainakaan näkyvää halua säilyttää Ypäjää kahden kaupan kuntana. Paijan mukaan kunta voisi osoittaa kaavoituksella K-ryhmän kaupalle joko vuokrakiinteistön tai paikan, johon rakentaa uusi kauppa pidempiaikaisella sitoutumisella.

-Nyt kunnan kehittäminen tapahtuu vanhainkodin suuntaan, Paija sanoo.

Ypäjän yrittäjät tuomitsee jyrkästi sen, että kunta tilasi ruokapalvelut 140-vuotisjuhlaansa Loimaalta kysymättä paikallisilta toimijoilta tarjousta.

-Eletään markkinataloudessa ja jos omat eivät pärjää kilpailutuksessa, niin sille ei voi mitään. Mutta jumankauta, jos paikallisilta ei ole kysytty edes tarjouspyyntöä, se ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää, yrittäjien varapuheenjohtaja Tommi Siren sanoo.

Sirenillä ei ole oman yrityksensä puitteissa valittamista kunnan toimista, mutta hän muistuttaa olevansa aivan erilaisessa asemassa kuin matkailuyrittäjät.

-Kyllähän se jotakin kertoo johtamisesta, että aina kun minulle tulee asiaa kunnantalolle, soitan tekniselle johtajalle Jouko Käköselle, vaikkei asiani kuuluisi hänen toimialalleen. Joukon kanssa asiointi sujuu. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti