Lounais-Häme Forssan seutu

Forssan seudun yrittäjät odottavat valtiolta vastikkeetonta tukea – Pelkona yritystoiminnan alasajo

Yrittäjät toivovat valtiolta myös paremmin infoa siitä, miten ja millaista apua on saatavilla.
Yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm Forssan Yrityskeskuksesta näkee, että kivijalkayrittäjät siirtyvät yhä enemmän nettikauppaan tai kauppakeskusten kylkeen, jos vuokranantajat eivät tule vastaan tässä tilanteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Yrityspalvelupäällikkö Pekka Ekholm Forssan Yrityskeskuksesta näkee, että kivijalkayrittäjät siirtyvät yhä enemmän nettikauppaan tai kauppakeskusten kylkeen, jos vuokranantajat eivät tule vastaan tässä tilanteessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kuntajohtajat kaipaavat valtiolta ryhmähalin ja tsemppipeukun sijaan riihikuivaa käteistä, jotta kunnat selviävät koronaviruksen aiheuttamista haasteista. Samansuuntainen on paikallisten yrittäjienkin viesti valtiovallan suuntaan.

Optikko-yrittäjä Satu Järvinen Forssan Kirkassilmästä kertoo myynnin romahtaneen 60-70 prosenttia normaalitasosta. Järvinen joutui lomauttamaan kaksi työntekijää Loimaalta ja kaksi Forssasta. Loimaan liike on auki 1-2 päivänä viikossa, Forssa on ainakin toistaiseksi auki normaaliin tapaan Järvisen ja yhden työntekijän voimin.

Hallitus lupasi yrityksille 15 miljardin euron tukipaketin. Järvinen suhtautuu skeptisesti siihen, että tuki kohdentuisi pk-yrityksiin Forssan seudulla. Hän muistuttaa, että nyt lupaillut lainanlyhennysten keskeytykset ja pidennetyt maksuajat ovat vain puhallusta, jonka jäljet tulevat joskus maksettavaksi.

Järvinen näkee, että valtion on annettava yrityksille vastikkeetonta tukea, ellei se määrää liikkeitä suljettavaksi.

– Siinä tapauksessa minä saisin sieltä kautta taloudellista tukea, koska minulla on hyvät vakuutukset. Mutta entäs he, joilla ei ole, Järvinen pohtii ja muistuttaa, että lomautettu tai irtisanottu työntekijä saa liiton kautta turvan, mutta yrittäjä ei saa mistään mitään.

– Niin kauan kuin yritys on toiminnassa, yrittäjä ei saa toimeentulotukea. Firma on suljettava, jotta pääsee työttömyysturvan piiriin.

Edes tämänhetkisellä myyntivolyymilla Järvinen sanoo vielä kykenevänsä sinnittelemään, mutta Forssan positiivisemmaksi valitulla henkilölläkin tulee suru puseroon, jos kaupankäynti tyrehtyy täysin.

Yrittäjä lähti toiselle töihin

Hämeentien Autoburgerin yrittäjä Lauri Jokela työllistää tällä hetkellä viisi työntekijää vakituisesti, maanantaina aloittaa kuudes. Jokelan asiakaskunnasta on hävinnyt koronan seurauksena 30-40 prosenttia. Vaihtoehtoina Jokella oli laittaa kaksi työntekijää pois tai hakeutua itse muihin töihin ja taata näin työntekijöilleen töitä. Jokela valitsi vaihtoehdoista jälkimmäisen.

– Pääsin kaverille muuraushommiin Espooseen kesäkuun loppuun asti. Uskon, että työntekijäni joustavat heinäkuussa, kun minä joustan nyt, Jokela taustoittaa.

Jokela arvostelee hallituksen linjauksia.

– Minun pitäisi lopettaa muuraushommat ja myydä asuntoni, jotta voisin saada jotain tukea. Eli yrityksen pitäisi olla konkurssin partaalla, hän ihmettelee.

Jokelan mukaan tuen mahdollinen saaminen vaatisi hirmuisen paperityön, eikä hänellä ole haluja sellaiseen lähteä. Jokela toivoo, että poikkeustilanteessa hallituksella olisi enemmän päätäntävaltaa, eikä jokaiseen päätökseen pitäisi hakea perusteita nykylainsäädännöstä.

Hän myös toivoo, että infoa olisi saatavilla nopeammin ja paremmin.

– Joku asiantuntijataho saisi ottaa yrityksiin yhteyttä ja antaa neuvoja eri tilanteiden varalta.

Yritysten alasajoja edessä

Autokeidas työllistää yli 50, kesäisin yli 70 henkeä. Kun lasketaan mukaan Järven yrittäjäperheen Scandic Forssa -hotelli, Järvet työllistävät yli 100 ihmistä. Autokeitaan yrittäjänä toimiva Niko Järvi ihmettelee valtion linjausta, jossa tukipaketista rahaa myönnetään yrityksille, jotka lupautuvat kehittämään toimintaansa.

Järvi pelkää, että väliin tulee konsulttiyrityksiä, jotka ottavat oman siivunsa. Hän arvelee, että moni pk-yritys ajetaan mieluummin alas ennen kuin lähdetään ottamaan lainaa.

– Terve yritys on tähänkin asti saanut Finnveralta lainaa. Miten mielekästä on ottaa lainaa velvoitteensa hoitavalle yritykselle, jonka liikevoitto on ohut ja joka ei halua investoida uuteen. Monelle yritykselle tämä aika on selviytymistä, ei kehittymistä, Järvi näkee.

Myös Järvi näkee, että valtion pitäisi tässä tilanteessa antaa vastikkeetonta tai lähes vastikkeetonta tukea tiukoilla oleville yrityksille.

Satu Järvinen ja Niko Järvi kiittelevät Forssan Yrityskeskusta avusta, jota se tarjoaa. Molempien mielestä Fykistä on iso apu, jos yrittäjä tarvitsee apua esimerkiksi lainanlyhennysten lykkäysten hakemisessa.

Fykin nettisivuilta löytyy erilliset ohjeet koronaviruksen aiheuttamiin poikkeustilanteisiin. Sivuilla tarjotaan muun muassa hyödyllisiä linkkejä, ohjeita ja rahoituslähteitä sekä Fykin työntekijöiden yhteystietoja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.4.2020

Fingerpori

comic