Lounais-Häme

Yrittäjien yhden luukun periaatteesta tuli totta Forssassa

Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan Yrityskehitys Oy, Forssan kaupungin työllisyyspalvelut sekä Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä yhdessä Forssan kaupunkiseudun kuntien kanssa ovat ottaneet käyttöönsä yhteisen asiakkuudenhallintajärjestelmän.

Yhteisen järjestelmän ansiosta yrittäjä voi asioida helposti kenen kanssa tahansa ja tiedot ovat helposti löydettävissä ja käytettävissä.

 – Yrittäjä voi tavata kenet tahansa yrityspalveluverkostosta ja tieto verkoston sisällä kulkee. Näin säästyy myös yrittäjän kallista aikaa, kun ei tarvitse käydä samoja asioita useaan kertaan läpi. Lisäksi koko verkoston osaaminen on käytössä, jolloin voidaan löytää uusia toimintatapoja haasteiden ratkaisemiseksi, kertoo Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen.

 Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän rehtorin Maaria Silviuksen mukaan ammatillisen koulutuksen kannalta on tärkeää, että verkostossa jaetaan tietoa sekä työpaikoista että muista mahdollisista yritysten kehittämistarpeista.

 – Ammatillisen koulutuksen rahoitus muodostuu jatkossa osittain myös siitä, kuinka hyvin tutkinnon suorittaneet opiskelijat ovat työllistyneet. Hyvän yritysyhteistyön kautta opiskelijamme hyötyvät seudun verkostoista ja työpaikat saavat oikeanlaista työvoimaa.

 Näin laaja yhteinen toimintamalli ja rajapinta asiakkaiden osalta on ensimmäinen koko Suomessa.

 – Ainutlaatuista on se, että mukana on kaupunkiseudun kunnat, koulutus ja työllisyyspalvelut. Suomessa ei tiedetä toista seutua, jossa olisi otettu näin monen eri organisaation kanssa sama alusta käyttöön, Jokinen sanoo.

 Yhteistyömuoto on herättänyt kiinnostusta ympäri Suomen ja kesän aikana useammastakin kaupungista on tulossa toimijoita tutustumaan Forssan kaupunkiseudun malliin.

 

Idea yhteisestä asiakkuudenhallintajärjestelmästä syntyi yhteisen tekemisen tuloksena. Tavoitteena on kehittää seudun elinvoimaisuutta ja tukea yrityksien kehittymistä ja kasvua.

 – Totesimme, että jos haluamme tehdä asioita oikeasti eri tavalla ja tehokkaasti, meillä pitää olla yhteinen järjestelmä, jossa tieto kulkee reaaliaikaisesti, Maria Jokinen kertoo.

 – Kehittyminen tapahtuu yhdessä tekemällä ja toisilta oppimalla. Kehittymistä ei tapahdu, jos emme tiedä mitä kaikkea osaamista verkostossamme on. Konkreettinen yhteistyö on kaikkien etu.

 Yhteistä rajapintaa käyttävät toimijat ovat asettaneet yhteistyön odotukset ja siitä saatavat tulokset korkealle.

 – Kun me toimimme kuin yksi organisaatio, pystymme tuottamaan entistä parempia palveluja. Yrittäjien palvelut paranevat entisestään ja samalla tämä on erinomainen esimerkki monialaisesta tiedolla johtamisesta, toteaa Forssan työllisyys- ja hyvinvointipalvelujen päällikkö Jaakko Leskinen. FL

Uusimmat