Lounais-Häme

Yrittäjyyden tukeminen kuntastrategian painopisteenä Ypäjällä

Ypäjä on päivittämässä tänä vuonna voimaan tullutta, viisivuotista kuntastrategiaansa uuden kunnanjohtajan ja uusien johtavien poliitikkojen voimin. Pääpaino on lapsiperheissä, nuorissa aikuisissa ja yrittäjissä.

Uudeksi toimintatavaksi Ypäjällä voidaan luonnehtia sitä, että päätöksenteon yhteydessä kuntalaisia kuullaan aidosti ja heidän kantojaan otetaan strategian laadinnassa huomioon.

Poliitikoista ja kunnan virkamiehistä koostuva ohjausryhmä kokoontui pohtimaan kuntastrategian tarkentamista ensimmäisen kerran perjantaina. Jo tulevana perjantaina järjestetään kuntalaiskuulemistilaisuus nuorisotila Haavissa klo 17-19. Tällöin teemana ovat lapsiperheet ja nuoret.

-Ollaan haettu kuulemista varten eri paikkoja, ei pelkästään kunnanvirastoa. Nyt mennään ensimmäistä kertaa tällä mallilla, että halutaan kuulla kuntalaisia. Aika näyttää, miten tässä strategian laadinnassa ollaan onnistuttu, vt. kunnanjohtaja Sam Vuorinen alustaa.

 

Palautetta kunnanjohtaja kertoo saaneensa suoraan kesän aikana ja se tallentuu kovalevylle.

-Kun samansuuntaista palautetta kuulee monelta taholta, sitä käsittelee eri tavalla. Pitää selvittää, onko se linkitettävissä strategian sisältöön. Joka tapauksessa haluamme kuulla kuntalaisia ja pyrimme tekemään korjauksia strategiaan sen mukaan, mitä mieltä kuntalaiset ovat, Vuorinen jatkaa.

Vuorinen myöntää, etteivät tällaiset virallisen oloiset tilaisuudet ole aina paras tilanne ihmisten kuulemiseen. Paikalla ovat yleensä ne, jotka ovat aktiivisesti kiinnostuneita kunnan asioista. Tuore kunnanjohtaja sanoo, että konkretia strategiasta löytyy usein vain talousarvion investointiosasta, joka saattaa olla hankalalukuista tavalliselle kuntalaiselle. Strategian yhteydessä tästä on tarkoitus tehdä helppolukuisempaa.

Vuorinen tapaa lähipäivinä myös kyläyhdistysten edustajia. He saavat äänensä kuuluville paitsi edustamisena yhdistysten puolesta, myös tavallisina kuntalaisina.

Toinen kuntalaisten kuulemistilaisuus järjestetään 21. syyskuuta klo 17-19. Paikkana on tuolloin valtuustosali ja teemana hevosala sekä yrittäjät yleisesti.

 

Juuri yrittäjyys on noussut ykkösasiaksi Vuorisen tähän mennessä saamassa palautteessa.

-Yrittäjyyden ja sen edellytysten tukeminen tulee olemaan selkeä valinta strategiassa. Pyrimme saaman tietyt yrittäjyyteen liittyvät asiat paremmaksi. Yrittäjyyden kokonaisvaikutuksethan ovat suuret muun muassa työpaikkojen luomisen osalta. Yrittäjyyttä Ypäjällä on asukaslukuun suhteutettuna maan keskiarvoa enemmän ja se he ovat erittäin motivoinutta porukkaa, Vuorinen sanoo.

Koko Kanta-Hämeen maakunnassa nettomuutto on miinusmerkkinen. Vuorisen mukaan Ypäjän on löydettävä lapsiperheet ja nuoret aikuiset, jotka työssäkäyntialueesta riippumatta jäisivät asumaan kuntaan. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic