Lounais-Häme

Yrittämisen ja työn verotusta kevennettävä

 

-Työnteon ja yrittämisen verotuksessa aletaan tulla tien päähän. Niitä keventämällä vapautettaisiin paljon enemmän varoja yritysten ja työntekijöiden käyttöön. Annetaan yritysten yrittää ja työllistää, näkee valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpon mielestä yrittäjän kokonaisverotus on liian kireä. Kokoomus ja RKP ovat hänen mukaansa ainoat eduskuntapuolueet, jotka ajavat verotuksen keventämistä, vaikka kaikki puolueet jo puhuvat yrittämisen puolesta ja siihen suhtaudutaan positiivisesti muutenkin kuin juhlapuheissa.

-Matalampi työn verotus on aivan siihen, että tämä maa voi hyvin. Ilman verotusta ei ole hyvinvointivaltiota. Progressiivinen verotus tuo tasa-arvoa, mutta se ei saisi olla näin kireä kuin nyt. Palvelut on toki kustannettava, mutta nyt on menty liian pitkälle, Orpo toteaa ja sanoo olevansa ylpeä siitä, että kokoomus on ollut hallituksessa keventämässä työn verotusta edes marginaalisesti ensimmäisen kerran seitsemään vuoteen.

Hallitusta on syytetty muun muassa koulutusleikkauksista. Orpo ei haluaisi leikata enää mistään, mutta toisaalta lisävelkaantuminenkaan ei enää tule kyseeseen.

Ministerin mukaan sääntelyn purku on hallituksen kärkihankkeita. Hallitus on myös pyrkinyt purkamaan verotuksen ja tukien muodostamaa kannustinloukkua.

-Järjestelmä on luotu hyvänä aikana ja sen tarkoitus on ollut auttaa ihmisiä.

Forssassa vieraillut Orpo tutustui avaruus- ja puolustusteknologiaa miljardiyrityksille ympäri maailmaa tuottavan, noin 80 henkilöä työllistävän DA-Designin toimintaan. Valtiovarainministeri ihasteli yrityksen reilut 20 vuotta kestänyttä työtä ja kehitystä uskomattoman hienoksi.

-Tässä näkee, millä Suomi elää. Tarvitaan kasvuyrityksiä poistuvien tilalle. Ideoista ja intohimosta yrittämiseen syntyy työpaikkoja, Orpo totesi yhteenvetona vierailustaan DA-Designilla.

Orpo kertoo tuntevansa jonkun verran myös Forssan seudun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen tämänhetkistä tilannetta. Ministeri sanoo ymmärtävänsä, ettei maakuntavetoinen ratkaisu välttämättä kiinnosta Forssan kaltaisessa vahvan peruskunnan mallissa. Hän vakuuttaa, että hallituksen mallilla sotepalvelut säilyvät Forssan seudulla.

-Pitää miettiä, mikä on oikea ratkaisu Forssan seudulle. Toivon malttia päätöksentekoon, ettei synny hätäisiä ratkaisuja. Valinnanvapaus on edellytys Forssan seudun näkökulmasta ja se tulee hallituksen mallissa.

Kokoomus käynnisti kuntavaalikampanjansa lauantaina Mikkelissä puoluevaltuuston kokouksella. Orpon mukaan kokoomuksen tavoitteena on puolustaa suurimman kuntapuolueen asemaa, Orpo toteaa.

Forssassa Orpo keskusteli kansalaisten kanssa keskustan kahvilassa. Entiseltä maa- ja metsätalousministeriltä kysyttiin muun muassa hevosenlannan poltosta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa se on sallittua, Suomessa toistaiseksi laissa kiellettyä.

-Olemme toisen hevosmiehen Timo Soinin kanssa kirjanneet hallitusohjelmaan, että hevosenlannan poltto sallittaisiin. Ympäristöministeriössä on yksi sinnikäs virkamies, joka tätä vastustaa. Se on hankalimpia asioita, mihin olen koskaan politiikassa törmännyt, Orpo kertoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic