Lounais-Häme

Yritykset maksavat liikaa sähköveroa – ne eivät tiedä kuuluvansa II-luokkaan

Veroa voi hakea takaisin jopa neljältä vuodelta.
Outokummun Tornion terästehdas on Suomen suurin sähkönkuluttaja. Kuva on tehtaan ruostumattoman teräksen kuumavalssauksesta.

Yritykset eivät tiedä, että niiden ei tarvitsisi maksaa I-luokan sähköveroa. Pienetkin sähköä käyttävät yritykset saattavat menettää tuhansia euroja vuodessa.

– Kokemuksemme mukaan viidennes yrityksistä, joiden sähköveroluokka on II, eivät tiedä tätä, kertoo Veni Energian toimitusjohtaja Ilkka Salonen.

Venin liiketoimintaan kuuluu asiakkaiden sähkönhankinnan lisäksi konsultointi, jossa usein selviää, että yritys on tarpeettomasti maksanut I-luokan veroa.

Sähköveron eri luokkien ero on merkittävä. Tavalliset kuluttajat maksavat veroa 2,253 senttiä kilowattitunnilta, kun II-luokan vero on 0,703 senttiä kilowattitunnilta. Kun sähköverostakin maksetaan arvonlisävero, veroluokkien ero on lähes 2 senttiä kilowattitunnilta.

Pienikin teollisuusyritys kuluttaa usein sähköä useita satojatuhansia kilowattitunteja. 200 000 kilowattituntia kuluttavan yrityksen I- ja II-luokan sähköveron erotus arvonlisäveroineen on lähes 4 000 euroa vuodessa.

– Asiakkaamme suurimman sähköveron palautuksen määrä oli noin 100 000 euroa. Näin suuret palautukset ovat kuitenkin harvinaisia, Salonen sanoo.

Sähkön II veroluokkaan kuuluvat teollisuus, kaivokset, konehuoneet ja kasvinviljely. Yrityksen on rekisteröitävä itsensä II-luokan veronmaksajaksi.

Liikaa maksettua sähköveroa voi hakea palautusmenettelyllä. Vähennystä saa palautusmenettelyllä takautuvasti kolmelta edeltävältä kalenterivuodelta. Käytännössä siis palautusta saa kuluvalta vuodelta ja kolmelta edelliseltä vuodelta eli yhteensä jopa neljältä vuodelta.

Sähköveroa maksetaan kulutetusta sähköstä. Veron keräävät sähkön jakeluyhtiöt samalla, kun ne laskuttavat sähkön siirrosta. Laskuihin lisätään aina 24 prosentin arvonlisävero. FL

Suu puhuu,käsi hamuaa

Kotitalouden sähkölaskusta noin kolmannes on veroja. Saatetaan kysyä, miksi teollisuus maksaa heitä alhaisempaa sähköveroa. Pitäisi kuitenkin kysyä, miksi ylipäätään maksetaan sähköveroa.

Päästöjä on pyritty vähentämään kiristämällä energiaveroja ja päästökaupalla. Sähkön lisävero säädettiin muodollisesti tasapainottamaan eri energiamuotojen verotusta. Selitys ontuu pahasti. Miksi esimerkiksi polttoöljyn kulutusta pyritään vähentämään verolla, jos samaan aikaan kiristetään ilman päästöjä tuotetun sähkön verotusta?

Sähköveron tarkoitus on kerätä valtion kassaan 1,2 miljardia euroa. Tällaista veroa ei pitäisi lainkaan kerätä markkinoilla kilpailevalta tuotannolta. Valtion budjetissa väitetään kuitenkin, että sähkövero sisältää tukea 600 miljoonaa euroa.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.2.2020

Uusimmat