Lounais-Häme

Yritys saa epidemian aiheuttamaan maksuhäiriöön koronamerkin

Asiakastieto tyrmää yrittäjien esityksen, ettei koronan aiheuttamia maksuhäiriöitä rekisteröitäisi lainkaan.
Asiakastieto kerää ja myy yritysten luottotietoja. Kuvakaappaus

Asiakastieto alkaa kirjata yritysten maksuhäiriömerkintöihin lisätiedon, että merkinnän aiheuttaa koronaepidemia.

Epidemia ei toistaiseksi näy konkurssihakemusten määrässä. Asiakastieto Groupin toimitusjohtaja Jukka Ruuska ennakoi, että yritysten maksukyvyttömyys yleistyy lähiaikoina.

”Vahvistaa luottamusta”

Ruuska uskoo, että koronamerkintä auttaa tilapäisiin vaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

– Lisämerkintä vahvistaa luottamusta ja laajentaa tietopohjaa, jolla yritysten luottopäätöksiä tehdään, hän sanoo yrityksen tiedotteessa.

– Nyt on tärkeä toimia päättäväisesti, jotta mahdollisimman moni tilapäisestä maksukyvyttömyydestä johtuva konkurssi tai yritystoiminnan lopettaminen pystytään välttämään.

Suomen Yrittäjät on esittänyt, että pienille ja keskisuurille yrityksille ei rekisteröitäisi lainkaan maksuhäiriöitä, jos ne aiheutuvat koronasta. Asiakastiedon mielestä menettely vaarantaisi yritysten koko rahoitusjärjestelmän.

Ruuskan mukaan esimerkiksi ravintolan tai hotellin maksukyvyttömyys voi olla tilapäistä. Yrityksen hallitus on voinut päättää toiminnan keskeyttämisestä.

– Luotonantajien täytyy kuitenkin saada tieto, jos tämä tilapäinen kassavirran katkeaminen johtaa siihen, ettei yritys pysty maksamaan laskujaan.

Trattoja alkaa kertyä

Ruuska kertoo, että yli puolet yritysten maksuhäiriömerkinnöistä on ulosoton estemerkintöjä ja yksipuolisia velkomustuomioita. Asiakastieto odottaa, että koronaepidemia alkaa kerryttää niitä rekisteriin aikaisintaan heinä–elokuussa.

– Huomattavasti nopeammin alkaa kertyä niin sanottuja trattaperinnästä kertyviä merkintöjä, Ruuska sanoo. FL

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic