Lounais-Häme

Yrityskehitykselle etsitään lisätehoja

Forssan kaupungin omistaman kehitysyhtiön hallitus kokoontuu huomenna pohtimaan haasteita, joita käynnistynyt nousukausi ja viriävä elinkeinoelämä sille asettavat. Myös kehitysyhtiön johdossa on tapahtumassa muutoksia nykyisen toimitusjohtajan Veikko Heimon jättäessä yhtiön ensi vuoden alusta, jolloin toimitusjohtajana aloittaa Maria Jokinen. Heimo ja Jokinen työskentelevät joulukuun yhdessä.

Yrityskehityksen hallitus, johon kuuluvat puheenjohtaja Jaana Lähteenkorvan (kok.) lisäksi Arto Heino (kesk.), Kaisa Lepola (sd.) Emmi Lintonen (sd.) ja Jaakko Mäki (vas.), tulevat keskiviikkona kiertämään kehitysyhtiön teollisuushallit, joiden vuokrauksesta ja lunastamisesta yrityksillä on pitkäaikaiset sopimukset kehitysyhtiön kanssa.

Kaikkiaan kaupunki on antanut takauksensa noin 15 miljoonan euron lainoille hallien toteuttamiseen. Viimeisin teollisuushalli on toteutettu vajaan kolmen miljoonan euron kustannuksin Aukeentien varteen Jometin oy:n teollisuustilojen lisäämiseksi. Tätä ennen Yrityskehitys on ollut mukana teollisuustilojen rakentamiseksi kylmäkalusteita valmistavan Aste Finland oy:n tarpeisiin.

 

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo keskiviikkona lähdettävän liikkeelle Yrityskehityksen perustehtävien arvioinnista.

Tavoitteena on käydä kunnollinen strateginen keskustelu. Yrityskehityksellä on nykyisin vahva asema kiinteistöyhtiönä, mutta sen tehtäviin kuuluvat myös yritysneuvonnan erilaiset palvelut. Kesäniemi sanoo Heimon tehneen erinomaista työtä juuri kiinteistöjen puolella.

Kesäniemen mukaan Yrityskehityksen on löydettävä roolinsa elinkeinoelämän ja yritysten sekä yrittäjien kumppanina.

Samalla on mietittävä myös sitä, kuinka suuren riskin kaupunki on valmis ottamaan Yrityskehityksen lainojen takaajana. 15 miljoonan euron lainojen takaaminen ei ole enää pikkuasia.

Yrityskehityksen oman strategian työstämistä on haitannut osaltaan myös kaupungin oman elinvoimapolitiikan keskeneräisyys. Sen selkeytymisen myötä myös kehitysyhtiön rooli tulee selkeytymään.

 

Yrityskehityksen hallituksen puheenjohtaja Jaana Lähteenkorva sanoo kehitysyhtiön puolitoista vuotta sitten tapahtuneen fuusion jälkeen nyt päästävän kehitysyhtiön ja seudun elinvoimaa pohtimaan ns. puhtaalta pöydältä.

Tilanteen ainutkertaisuus korostuu uuden toimitusjohtajan aloittaessa työt joulukuun alussa. Odotukset uutta toimitusjohtaja Jokista kohtaan ovat melkoiset niin yhtiön hallituksessa kuin kaupungin johdossa.

-Lähtökohdat kehittämiselle ovat hyvät. Hallituksessa on vahva tahtotila Forssan ja seutukunnan kehittämiseen. Forssan houkuttelevuutta ja vetovoimaa yritysten sijaintipaikkana on lisättävä ja olemassa olevien menestyksen mahdollisuuksia tuettava. Selkeän strategian lisäksi tarvitaan konkretiaa ja paljon jalkatyötä, Lähteenkorva sanoo.

Yrityskehityksen hallituksen varapuheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) sanoo, että kehitysyhtiöstä tulee rakentaa yrittäjille varteenotettava kumppani, vaikkei se ole mikään pankki. Hän korostaa myös Yrityskehityksen seudullista roolia, vaikka yritys on nyt täysin kaupungin omistuksessa.

-Odotukset ovat luonnollisesti korkealla ja uusi toimitusjohtaja Jokinen on ollut jo mukana kaupungin strategiatyössä, Lepola sanoo.

 

Yrityskehityksen hallituksen jäsen ja edellinen puheenjohtaja Arto Heino (kesk.) odottaa keskiviikon kehityspäivältä paljon.

-Odotukset ovat tosi korkealla. Uusia tuulia kaivataan. Ajankohtakin osuu yksiin käynnistyneen nousukauden kanssa. Siitä pitäisi saada kiinni, Heino sanoo.

Heino kuvaa hallien rakentajana Yrityskehityksen madaltaneen kynnystä monen yrityksen kasvumahdollisuuksille. Hänen mukaansa tällä hetkellä yhtiöllä ei ole vuokraamatta kuin noin tuhannen neliömetrin tilat ns. Salkohallista 2-tien tuntumasta. Heino sanoo neuvotteluja uusista hankkeista olevan vireillä, mutta niiden kanssa ei voi vielä tulla julkisuuteen asioiden ollessa vielä keskeneräisiä.

Yrityskehityksen hallitustyöskentelyssä alkutaipaleella oleva Emmi Lintonen (sd.) sanoo odotusten kehitysyhtiön kehittämisessä olevan korkealla. Tilaisuus toimintatapojen uudistamiseen on nyt hyvä. Muuten hän tässä vaiheessa haluaa jättää yhtiön asioista kertomisen puheenjohtaja Lähteenkorvalle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic