Lounais-Häme

Yritysneuvoja Pekka Ekholmilla oma koeyritys

Yritysneuvoja Pekka Ekholm perusti yrityksensä SigaMagee jo vuonna 2008. Yritys on tuonut maahan niin kelloja Saksasta kuin ostanut konkurssipesiä kierrätettäväksi. Myyntikanavana on ollut verkkokaupan tunnetut sivustot kuten Huutonet ja Tori.fi . SigaMageella on myös omat nettisivut.

Idean Lundia-hyllyjen kierrättämisestä Ekholm sai käydessään ostamassa vaimonsa Mirjamin aloitteesta perheen tarpeisiin Lundia-hyllyjä pitkin eteläistä Suomea. Silloin nousi ajatus siitä, että käytettyjä hyllyjä ja muuta Lundia-tarpeistoa voisi myydä keskitetysti. Ensin kauppaa tehtiin kodin autotallista ja seuraavaksi Rajakatu 2:n entisistä poliisiputkista Forssassa. Nyt Ekholmin hyllyvarasto sijaitsee 10-tien varressa Jokioisten Palikkassa Seo-huoltoaseman pihapiirin varastossa.

Myyntiin tulevat hyllyt ja muut Lundiat Ekholm ostaa pääosin muuttofirmoilta tai isojen yritysten tai oppilaitosten uusiessa toimistotilojaan. Alkuaan ruotsalainen Lundia on ollut markkinoilla jo noin 70 vuotta. Suomessa Lundian hyllyjä on ollut lähinnä varastokäytössä 1940-luvulta lähtien, mutta vasta 1960- ja 1970-luvuilla varastohyllyjä huomattavasti matalammat hyllystöt tunkeutuivat kotien kirja- ja varastohyllyiksi.

Suomessa Lundiaa valmisti pitkään Paloheimo-konserni. Nyt Lundian valmistajana Suomessa on Sini-konserni. Hyllystö on Suomessa nykyisin suositumpi kuin synnyinmaassaan Ruotsissa.

Lundia-tuotteet ovat Ekholmin mukaan edelleen kestäviä mutta kalliita. Kun hän kykenee myymään yhden metrin mittaisen hyllytason 10 eurolla, maksaa tuote Lundia-myymälässä noin 50 euroa. Tämä huikea hintaero mahdollistaa myös kaupankäynnin.

-Sodan jälkeen valmistetut lakkaamattomat hyllyt eivät tahdo käydä kaupaksi vaikka hyllyt on valmistettu nykyistä tiukkasyisemmästä männystä. Valkokuultomaalattuna hyllyistä saa tosi näyttäviä, Ekholm sanoo.

Lundiaa ostaa käytettynäkin Ekholmin mukaan valikoitunut ostajajoukko.

-Lundian tyypillinen ostaja on eläkkeellä oleva yliopiston professori. Saan selvästi tehdä kauppaa itseäni fiksumpien ostajien kanssa, Ekholm sanoo.

Hyllystöjä ei hankita enää niinkään kirjahyllyiksi vaan keräilijät ja nettikauppiaat ja esimerkiksi vinyylilevyjen harrastajat haluavat koteihinsa lisää hyllytilaa. Ihmisten halu varastoida ei ole digitalisaation myötä kadonnut mihinkään.

Kun asiakas tulee hakemaan toivomaansa lähetystä, Ekholm kokoaa tilauksen valmiiksi. Jotkut ostajat tarkastavat jokaisen hyllyn pinnat, kun taas toiset tarkastavat vain pakkausvalmiiksi kootun tilauksen hyllyjen määrän. Ekholm ei pidä sitä, että kaupan lopuksi ostaja lähtee tinkaamaan viimeistä, tiukkaa hintaa.

-Meillä on apteekin hinnat, Ekholm linjaa tinkaajille.

Palikkalan Seo on Ekholmin mukaan hyvällä paikalla keskellä suuria kaupunkeja. Tosin hän toteaa, että Helsingissä kotitalouksien Lundiat kiertävät ilman hänen apuaankin. Sen sijaan Turusta, Tampereelta ja Porista on paljon asiakkaita. Kaukaisimmat toimitukset ovat matkanneet aina Utsjoelle asti.

Hyllyjen kuljetuksiin Ekholmilla on pakettiauto, johon saa kiinnitettyä vielä peräkärryn. Ostaessaan hyllyjä suurissa erissä, Lundia-hyllyjen joukossa saattaa olla myös Tammelassa aikanaan toimineen Ruuvarin tuotteita. Lundia aikanaan osti tammelalaiskilpailijan pois markkinoita. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic