Lounais-Häme Forssa

Yritysrintamalta kuuluu hyvää, mutta mielikuva Forssan seudusta kaipaa kiillotusta – Kuntien yhteistyö avain onneen?

Kuntien yhteistyö on avain onneen, todettiin elinvoimasta.
Ypäjän kunnanjohtaja Riikka Riihimäki (seisomassa) kertoi Forssan seudun kuntien yhteisestä tulevaisuustyöstä. Kuva: Tapio Tuomela
Ypäjän kunnanjohtaja Riikka Riihimäki (seisomassa) kertoi Forssan seudun kuntien yhteisestä tulevaisuustyöstä. Kuva: Tapio Tuomela

Seudullinen ja maakunnallinen yhteistyö on tärkeä keino, jolla Forssan seudulle ja koko Hämeeseen saadaan elinvoimaa ja voidaan vastata tuleviin haasteisiin. Hämeessä on vahvaa osaamista ja menestyvää liiketoimintaa bio- ja kiertotalouden sekä uusien teknologioiden käyttöönoton alueilla.

Näitä asioita otettiin esille maanantaina Elinvoimainen aamubrunssi -tilaisuudessa Jospak oy:n tiloissa Forssassa. Tilaisuudessa oli paikalla muun muassa Hämeen kansanedustajia ja Forssan seudun kuntajohtajia.

– Syyskuulta 2019 olevan Forssan seudun elinvoimakatsauksen mukaan positiivista on, että aloittaneita yrityksiä on ollut tänä vuonna enemmän kuin lopettaneita. Aloittaneita on ollut 79 ja lopettaneita 59, tilaisuudessa Forssan seudun elinvoimasta, vahvuuksista ja kehittämisen tarpeista puhunut Forssan Yrityskehitys oy:n toimitusjohtaja Maria Jokinen sanoi.

Jokinen totesi, että eräs Forssan seudun suurimmista haasteista on väestön väheneminen. Tämän vuoden alusta väkimäärä on vähentynyt liki 300 ihmisellä. Väestönkehitys saattaa johtaa myös työvoimapulaan. Lisäksi yliopistokaupunkien vetovoima vie erityisesti nuoria pois Forssan seudulta.

Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan lisää

Aamubrunssilla tuotiin esille, että työvoiman saatavuutta voitaisiin varmistaa kasvattamalla työperäistä maahanmuuttoa. Tärkeää on myös lisätä kansainvälistä koulutusta, josta esimerkkinä on Hämeen ammattikorkeakoulun kansainvälinen biotalouden insinöörikoulutus. Tilaisuudessa toivottiin myös, että Migri nopeuttaisi ulkomaalaistaustaisen henkilöiden hakemusten käsittelyä, jotta nämä pääsisivät koulutuksiin ja saisivat työlupia.

 

Luitko tämän: Hamk voi menettää lisää opiskelijoita ja lukuvuosimaksuja Migrin hitauden takia

 

Jokisen mukaan Forssan seudun vahvuuksia ovat monipuolinen koulutustarjonta ja elinkeinorakenne, vahvistunut seudullinen yhteistyö ja briljantit kasvuyritykset. Niiden ympärille voisi rakentaa positiivista seutuimagoa, mutta mielikuva seudusta on tällä hetkellä heikko.

– Syrjäytyminen on eräs Forssan seudun ongelmista. Forssassa joka viides 25–29-vuotias nuori on vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa, Jokinen totesi.

Jospak pyrkii Euroopan isoille markkinoille

Ypäjän kunnanjohtaja Riikka Riihimäki kertoi Forssan seudun kuntien yhteisestä tulevaisuustyöstä, jonka hän totesi toimivan erittäin hyvin. Riihimäen mukaan kuntien kannattaa myös lisätä yhteistyötään, koska sillä saavutetaan säästöjä ja synergiaetuja. Yhteistyöllä voidaan myös vastata siihen, että jokaiseen seudun kuntaan ei löydy välttämättä osaavaa ja korkeasti koulutettua työvoimaa.

Aamubrunssin järjestivät Hämeen liitto ja Jospak oy, joka on vuonna 2014 Forssassa perustettu yritys, joka työllistää jo 14 henkilöä. Toimitusjohtaja Tarja Heikkilä kertoi Jospakin kasvutarinasta.

Jospak on kehittänyt useaan kertaan palkitun elintarvikepakkauksen, joka perustuu kuitupohjaiseen ratkaisuun. Innovaatio vastaa näin erinomaisesti nykyajan vaatimuksiin, joiden mukaan on tärkeää vähentää muovin käyttöä, pakkausjätettä sekä myös ruokahävikkiä.

– Tavoitteenamme on kasvattaa asemaamme Euroopassa niin, että markkinaosuutemme olisi vuositasolla 5 prosenttia. Tällöin puhutaan 500 miljoonasta tuotteesta ja 75 miljoonasta eurosta, Heikkilä sanoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.7.2020

Fingerpori

comic