Lounais-Häme Forssan seutu

Yritysten velkataakkaan tuli ennakoitua pienempi koronalisä – Luottojen lyhennyksiä lykättiin moninkertaisin määrin

Sen sijaan lainanlyhennysten lykkääminen moninkertaistui yrityspuolella koronakevään aikana. Konkurssien määrässä ei toistaiseksi näy kasvua.
Lainanotto lisääntyi koronakevään aikana ennakoitua vähemmän myös OP Lounaismaan konttoreissa. Maksujärjestelyitä tehtiin kuitenkin moninkertaisesti normaaliin verrattuna. Kuva: Lassi Puhtimäki
Lainanotto lisääntyi koronakevään aikana ennakoitua vähemmän myös OP Lounaismaan konttoreissa. Maksujärjestelyitä tehtiin kuitenkin moninkertaisesti normaaliin verrattuna. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yritykset eivät merkittävästi lisänneet lainanottoa Forssan seudulla koronakevään aikana, paikallisista pankeista kerrotaan. Sen sijaan lainanlyhennysten lykkäyspäätöksiä tehtiin moninkertaisesti vastaavaan ajankohtaan nähden.

– Käyttöpääoman rahoittamiseen yritykset eivät ottaneet mitenkään merkittävästi lisää lainaa. Maksuohjelmien muutokset lisääntyivät kuitenkin huomattavasti. Voidaan puhua jopa kymmenkertaisesta määrästä normaaliin verrattuna maaliskuun lopulla ja huhtikuun alkupuolella. Toukokuussa muutosten teko maksujärjestelyihin rauhoittui, kertoo yritysrahoituksesta vastaava pankinjohtaja Eeva Vainio OP Lounaismaasta.

Vainion mukaan yrittäjät reagoivat keväällä nopeasti koronatilanteeseen. Maksujärjestelyihin haettiin muutosta periaatteessa heti, kun se oli mahdollista, vaikka täyttä varmuutta koronaviruksen ja -rajoitusten vaikutuksista omaan liiketoimintaan ei välttämättä pystytty täysin ennakoimaan.

– Tiedusteluja mahdollisesti tarvittavaan käyttöpääomarahoitukseen tuli moninkertainen määrä toteutuneeseen rahoitukseen nähden. Yritykset reagoivat ja kartoittivat vaihtoehtoja siltä varalta, jos tarve tulee, komppaa Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Kalle Lepola.

Lyhennysvapaita kymmenkertaisesti maalis-huhtikuussa

Koronakeväästä aiheutuneet henkilöstön lomautukset ja muut takaiskut toivat takapakkia moneen yksityistalouteen. Pankeista kerrotaan, että lyhennysvapaita tehtailtiin myös henkilöasiakkaille moninkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna.

Säästöpankin kehityspäällikkö Ilpo Rinteen mukaan lyhennysvapaita myönnettiin kymmenkertainen määrä normaaliin verrattuna, mikä tarkoittaa noin kahden miljoonan euron maksuhelpotuksia pankin asiakkaille.

– Maksukyvyssä ei ole ollut mitään merkittävää muutosta. Lainojen maksusuunnitelmien muokkauksilla, kuten lyhennysvapailla on ennakoitu muutoksia talouden tuloissa. Pankkina olemme mukana talkoissa jatkossakin vastaavassa tilanteessa antamalla joustoa lainanhoitoon, jos koronapandemian toinen aalto tulee, kertoo Rinne.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Mari Moisio toteaa, että lyhennysvapaahakemusten lukumäärä normalisoitui huhtikuun puolivälissä ja siitä asti tilanne on pysynyt vakaana. Kuva: Lassi Puhtimäki
Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Mari Moisio toteaa, että lyhennysvapaahakemusten lukumäärä normalisoitui huhtikuun puolivälissä ja siitä asti tilanne on pysynyt vakaana. Kuva: Lassi Puhtimäki

Säästöpankin henkilöasiakkaita palvelevan rahoituspäällikkö Mari Moision mukaan lyhennysvapaahakemusten lukumäärä normalisoitui huhtikuun puolessa välissä ja tilanne on siitä asti pysynyt samana.

– Alkuvuoden hyvä kasvu ja kysyntä lainapuolella jatkuvat edelleen koronasta huolimatta, Moisio kertoo.

Op:n Eeva Vainion mukaan kotitalouksien holtittomasta velkaantumisesta ei ole tällä hetkellä hälyttäviä merkkejä ilmassa. Esimerkiksi kulutusluottojen kysyntä ei ole pankeissa merkittävästi lisääntynyt.

Pankeista huomautetaan, että ennakoiva säästäminen ja oman talouden säännöllinen läpikäynti ovat asioita, joista on apua kaikissa elämän tilanteissa.

– Aina (ylivelkaantumisen) riski on olemassa, mutta toki joustoilla nykyisiin lainoihin pyritään hakemaan tasapainoa talouteen. Apua kannattaa aina hakea omasta pankista ja autamme mielellään asiakkaita tällaisissa tilanteissa, Moisio muistuttaa. FL

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic