Lounais-Häme

Yritysten verojalanjälki nousee noususuhdanteen mukana – Hämeessä lukema 1,9 miljardia euroa

Myös yritysten verojalanjälki kasvaa noususuhdanteen myötä. Kuva: Pekka Aho

Hämeessä toimivien yritysten verojalanjälki oli yhteensä 1,9 miljardia euroa vuonna 2017, selviää Keskuskauppakamarin julkaisemasta veroselvityksestä.

Suurimmat verovirrat kertyivät teollisuudesta, kaupan alalta ja rakennusalalta, kun tarkastelussa olivat yhteisövero sekä työnantajana toimimiseen liittyvien verojen ja maksujen kokonaismäärä.

Suurin arvonlisäveroa tilittävä toimiala koko Kanta-Hämeessä oli tukku- ja vähittäiskauppa 240 miljoonalla eurolla. Kaksi vuotta aikaisemmin arvonlisäveroa kertyi 215 miljoonaa.

Kanta-Hämeessä tukku- ja vähittäiskaupan jälkeen suurimmat arvonlisäveroa tilittävät toimialat olivat rakentaminen sekä kuljetus ja varastointi, kun Päijät-Hämeessä suurimmat olivat ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta sekä rakentaminen.

Keskuskauppakamari julkaisi selvityksen nyt toista kertaa. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2015.

– Tuolloin katsaus oli suppeampi, joten tilastot eivät ole täysin vertailukelpoisia. Tavoitteena on, että veroselvitys saadaan jatkossa vuosittain, Keskuskauppakamarin verotuksesta vastaava johtaja Ann-Mari Kemell kertoo ja uskoo verojalanjäljen kasvaneen myös viime vuonna.

Verotarkastelussa ovat mukana suurimmat verot ja veronluonteiset maksut. Näitä ovat työeläkemaksut, palkkojen ennakonpidätykset, arvonlisävero ja yhteisövero.

Maakuntakohtaisesti maksettujen verojen kokonaissummasta puuttuvat ympäristöverojen lisäksi kiinteistövero, haittaverot ja osingoista yrityksen pidättämät verot sekä muita pienempiä veroja.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic